Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Junetina voli rukolu

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 19.10.2014 - 08:15:00h | Komentara: 0

Sveže povrće i voće treba jesti svakodnevno. Najjednostavniji i najzdraviji način da jedete povrće jeste kroz salatu. Ponuda je sve veća, a nove, aromatične sorte i začinsko bilje izvor su minerala i vitamina. Rukola je osvojila ljubitelje ukusnog salatnog povrća. Odlična je kao samostalna salata, slaže se izvanredno sa drugim povrćem, a lepo se kombinuje sa ribom, mesom ili sirom. Probajte i neke nove recepte, poboljšaćete ukus hrane i uneti mnogo korisnih sastojaka.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Krompir čorba sa kimom
Potrebno je:
3 srednja krompira
2 supene kašike maslinovog ulja
srednja glavica crnog luka
čen belog luka
kašičica slatke crvene paprike
supena kašika pirea od paradajza
kašičica mlevenog kima
2 jaja
so, biber po ukusu i suvi začin
Kalorijska vrednost po porciji 212 kcal

Priprema:
Ugrejte ulje na srednjoj temperaturi i prodinstajte sitno seckani crni i beli luk. Dodajte crvenu papriku, sklonite sa izvora toplote i mešajte dok se ne ugreje na ulju. Dodajte pire od paradajza, promešajte i nalijte sa 1,2 l tople vode. Prokuvajte, dodajte mleveni kim i krompir sečen na kockice 1 puta 1 centimetar. Prokuvajte i kada krompir omekša, umutite jaja viljuškom i preko viljuške sipajte u čorbu. Kratko prokuvajte. Ovu čorbu možete obogatiti pavlakom ili kolutićima kobasice.
Sirni namaz sa rukolom
Potrbno je:
8 tosta
250 g mekanog krem sira
šaka rukole
supena kašika maslinovog ulja
2 srednja paradajza
so, biber
Kalorijska vrednost po porciji 185 kcal

Priprema:
Tost prepecite i isecite po dijagonali. Sir izgnječite i umutite sa maslinovim uljem. Rukolu isecite, posolite i pobiberite, blago izgnječite i izmešajte sa sirom. Na tost namažite sirni namaz sa rukolom i ukrasite kolutovima paradajza. Posolite paradajz i malo poprskajte maslinovim uljem.
Dinstane juneće šnicle i bareni krompir sa rukolom
Potrebno je:
600 g tanko sečenih junećih šnicli
ulje za pečenje
1 dl mleka
brašno
so, biber, suvi začin
1 kg belog krompira
125 g putera
2 šake rukole
so, biber
Kalorijska vrednost 678 kcal
Priprema:
Juneće šnicle nežno istanjite između dve PVC folije. Stavite da odstoje jedan sat u mleku, da meso omekša. Šnicle stavite u brašno i pržite na umerenoj temperaturi da porumene sa obe strane. Kada porumene izvadite na tanjir i pokrijte alu folijom dok sve ne ispečete. U sud u kome ste pržili meso dodajte toplu vodu, vratite šnicle, posolite, pobiberite i dodajte po ukusu suvi začin. Poklopite i ostavite da se krčka sat vremena. Krompir očistite, isecite na krupne komade, stavite i posolite. Nalijte toplom vodom i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne omekša. Procedite krompir i ostavite kratko da ispari voda i grubo ispasirajte. Dodajte putera, lagano promešajte, i na kraju u topao krompri dodajte grubo sečenu rukolu. Servirajte uz šnicle krompir sa rukolom, a sokom od šnicli možete da prelijete krompir.
Mešana salata sa rukolom
Potrebno je:
150 g miks zelenih salata
200 g čeri paradajza
100 g rukole
2 supene kašike aćeto balsamiko
2 supene kašike maslinovog ulja
so, biber, parmezan po želji
Kalorijska vrednost 182 kcal
Priprema:
Različite vrste zelenih salata operite, prosušite i iscepkajte na komadiće. Čeri paradajz isecite na polovine. Rukolu operite i prosušite. U činiju stavite povreće, prelijte dresingom od aćeta i maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Po želji možete dodati parmezan sečen na tanke listiće.
Pita sa jabukama
Potrebno je:
500 g tankih kora za pitu
1,5 kg jabuka
150 g mlevenih oraha
50 g natopljenog suvog grožđa
50 g prezli
100 g šećera
sok od limuna
narendana korica limuna
vanilin šećer, a cimet po ukusu
ulje i kisela voda za kvašenje kora
šećer u prahu za posipanje
Kalorijska vrednost po porciji 336 kcal

Priprema:
Jabuke narendati i poprskati limunovim sokom da ne potamne. Dobro iscediti da izađe tečnost. Sok možete popiti ili koristiti za salatu da obogatite dresing. Suvo grožđe potopite u toplu vodu i procedite kada nabubri. U rendane jabuke dodajte mlevene orahe, prezle, suvo grožđe, vanilin šećer i običan šećer, a cimet po ukusu. Filujte po 4 kore tako što ćete ih prskati sa kiselom vodom i uljem. Na poslednju koru rasporedite fil i umotajte. Kada potrošite sav matarijal, pecite pitu na 180 stepeni C dok korica ne postane zlatnožuta. Pečenu pitu pokrijte čistom kuhinjkom krpom. Kada se prohladi, pospite prah šećerom u koji ste dodali vanilin šećer. Poslastica je kalorična, ali jedite umereno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP