Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

VODIČ ZA PRIPREMANJE SLATKE ZIMNICE

Kakav džem, prste da poližeš

Autor: N. Lazović | 30.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Zimnica se nekada, što slatka, što kisela, jednostavno podrazumevala. Danas je ponuda svežeg voća i voćnih prerađevina bogata tokom čitave godine, ali domaće je ipak domaće. Em je jeftinije, em je ukusnije! Zato zasucite rukave i bacite se na pripremu kompota, slatkog, džemova i sokova…

Najlepše plodove  treba odvojiti za  kompote, a one  manje lepe za  marmelade

Najlepše plodove treba odvojiti za kompote, a one manje lepe za marmelade | Foto: Shutterstock

Površina voća uvek je pokrivena mnoštvom živih mikroorganizama od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Zato voće treba vrlo pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre treba potopiti 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro oprati pod mlazom, osušiti, pa tek onda očistiti.


- Voće treba razvrstati: najlepše plodove treba odvojiti za kompote, a one manje lepe za marmelade i drugo. Oštećeno voće ne dolazi u obzir za ukuvavanje. Odaberite zrelo voće, ali ne prezrelo.

- Boja očišćenog voća na vazduhu se, pod uticajem kiseonika, menja, a i vitamini se delimično raspadaju. Zato je voće najbolje čistiti neposredno pre pripremanja zimnice.

- Stavljajte propisane količine šećera. Ako stavite premalo šećera, moraćete duže da kuvate, a time voće gubi na kvalitetu, ukusu i boji. Voće i šećer merite na vagi, ne u posudicama za merenje, a odnos za džem je na kilogram voća kilo šećera.
- Voće koje nema dovoljno pektina (jagode, trešnje, dinje) teže se zgrušava, pa mu dodajte sok od jabuka, naranadži ili limuna i kuvajte na jakoj vatri.

- Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje (džem fiks) pomoću kojeg se značajno skraćuje vreme kuvanja, a time i bolje čuva boja, ukus i sastojci zimnice, tačno se pridržavajte uputstva.

- Otvoreni pekmezi, marmelada i slatko mogu stajati dve do tri nedelje ako su dobro poklopljeni.

Ribizle u želeu
Treba vam 1 kg crvenih ribizli, 50 g šećera, štapić vanile, oko 1,2 kg želir-šećera u srazmeri 1:1.
Priprema: Ribizle oprati i viljuškom skinuti bobice. Usuti u dublju šerpu. Zatim dodati šećer, 125 ml vode i šipku vanile, pa staviti da se kuva. Voće zajedno sa sokom presuti u cediljku sa gustim sitom i pustiti da se sok potpuno ocedi. Zatim sok od ribizli promešati i sa istom količinom želir- šećera sipati u dublju šerpu. Sve kuvati na umerenoj vatri, pa pustiti da vri četiri minuta. Vruć žele sipati u zagrejane tegle, odmah zatvoriti i oko 15 minuta držati prevrnute na poklopcu. Okrenuti i ostaviti da se ohladi.


Slatko od jagoda
Potrebno je 1 kg jagoda i 1,25 kg šećera.
Priprema: U duboku šerpu ređaje red opranih i očišćenih jagoda red šećera, poklopite i ostavite da odstoji u frižideru 10 sati. Vodu ne treba dodavati. Potom stavite da se kuvaju na jakoj vatri (kad provri, malo smanjiti temperaturu). Ne mešajte, samo malo protresite šerpu. Skidajte penu. Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust, obično nakon 30 minuta. Sklonite s vatre, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi. Najbolje je sterilisati ih u rerni na 100 stepeni 10-ak minuta.


Marmelada u karamelu
Potrebno je 2-3 kg jabuka, 1 limun, 1 kg šećera, 100 ml vode.
Priprema: Jabuke očistiti i iseckari, limun iscediti. Sve staviti u dublju šerpu i pomešati sa 50 ml vode i staviti da se kuva oko 15 minuta. U međuvremenu karamelizovati 300 g šećera sa 50 ml vode na srednjoj temperaturi. Karamel dodati jabukama, u smesu dodati preostalih 700 g šećera, pustiti da još jednom provri i uz povremeno mešanje ostaviti da se kuva oko 5 minuta. Pekmez odmah sipati u vruće tegle.

Džem od bresaka

Na isti način možete napraviti i džem od kajsija, borovnica i drugog voća. Potrebno je 1 kg bresaka, 1 kg šećera, limunov sok i voćna rakija.
Priprema: Breskve operite, ocedite ih, prepolovite, izvadite im koštice, pa stavite u lonac s pola šećera. Izmešajte i ostavite poklopljeno da odstoji preko noći ili dok ne pusti sok. Zakuvajte brzo na jakoj vatri, pa mešajući kuvajte oko 15 minuta. Kad pena nestane, pustite da džem još jednom prokuva. Dodajte limunov sok po ukusu a, ako volite, možete dodati i nekoliko kašika voćne rakije, pa još vruć džem sipajte u zagrejane suve tegle i odmah ih zatvorite celofanom namočenim u alkohol. Ovaj džem može stajati do 12 meseci.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP