Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Mandarinama protiv gripa

Autor: | 27.10.2013 - 08:25:00h | Komentara: 0

Poznato je da su citrusi idealni za lepotu i zdravlje, a s obzirom na to da je počela sezona mandarina, treba znati kako ih sve možemo iskoristiti.

Pomorandže

Pomorandže | Foto: Shutterstock

Mandarina je pravo voće za hladne zimske dane jer u 100 grama ima 30 miligrama vitamina C, koji nas štiti od prehlade i jača imunitet. Uz vitamin A, mandarine imaju vitamine B grupe, betakaroten, potom kalcijum, magnezijum, cink i kalijum.


Jedno kanadsko istraživanje pokazalo je da mandarine štite od srčanih i moždanih udara, dijabetesa i gojaznosti. Posebno je zdrav nobiletin, pigment koji se nalazi u kori i ima deset puta jače dejstvo od nobiletina u drugim agrumima poput grejpfruta.

Po sastavu je vrlo slična pomorandži, a njena prednost je to što se lakše ljušti i mnogo je slađa. Ima vrlo malu energetsku vrednost, 40 kalorija u 100 grama. Takođe, obiluje vlaknima, koja podstiču probavu. Mandarine su odlične i kao dodatak salatama, ali i u kombinaciji s urmama, bademima i kašičicom meda, čineći tako odličan slatki zalogajčić.

Osim što možemo da ih koristimo u svim voćnim salatama ili za dekorisanje kolača i poslastica, mandarine mogu da budu glavni adut u ukusnom kolaču poput ovog (vidi recept). Ako ih prethodno dobro operete, možete iskoristiti i koru. Naseckajte je, osušite i odložite, pa je tokom zime možete stavljati u kolače, kompote, čajeve ili pripremiti mirisnu kupku tokom hladnih dana. U frižideru ih držite do nedelju dana.

Kolač od mandarina


Sastojci: 6 malih mandarina, 2 velika jaja, čaša brašna, 2 čaše šećera, pola čaše maslaca, prašak za pecivo.
Priprema: Rernu zagrejte na 180 stepeni. Mandarine očistite od koštica i iseći na komadiće. Sve sastojke s mandarinama jednostavno pomešati i dobro umutiti mikserom ili blenderom dok se ne dobije jednoličnu smesu bez grudvica. Izliti je u pleh koji je prethodno namašćen i pobrašnjen i peći 30 do 40 minuta dok se ivice kolača ne odvoje. Da li je kolač pečen možete probati i viljuškom, a gotov je ako ostane čista, odnosno za nju ne se ne lepi testo. Pre posluživanja kolač se mora dobro ohladiti, a možete ga poslužiti s tučenom pavlakom i dekorisati kriškama mandarina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP