NEDELJNI RUČAK
Mirisi bakine kuhinje
Stari, dobri recepti, pomalo zaboravljeni, veoma su jednostavni i ukusni. Trendovi donose neke nove recepte, ali svi nekako uživamo u jednostavnim jelima. Od istih namirnica, u zavisnosti kako se kuvaju, možete spremiti veoma različita jela. Iskoristite jesen, jer su pijace pune. Sezonsko voće i povrće je najukusnije i bogato je vitaminima i mineralima.
| Foto: Profimedia
Špargle sa šunkom
Potrebno je:
- 2 vezice špargli
- 100 g šunke
- 30 g putera
- so, biber
Kalorijska vrednost po porciji 140 kcal
Špargle očistite. Gde se prirodno lome, taj deo treba odstraniti. Operite i osušite. Tiganj ugrejte na umerenoj temperaturi, istopite puter i prepecite par minuta špargle. Izvadite na tanjira, zatim prepecite šunku iseckanu na sitne kockice. Proprženu šunku sipajte preko sredine špargli. Posolite i pobiberite po ukusu i poslužite uz prepečen hleb.
Supa od griza
- veza zeleni
- pola glavice luka
- 50 g griza
- 50 g putera ili supena kašika ulja
- pola veze svežeg peršun lista
- so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 164 kcal
Zelen za supu očistite i isecite na tanke listiće. Luk isecite na sitne kockice. Sud ugrejte na srednjoj temperaturi, otopite puter ili stavite ulje. Prodinstajte na srednjoj temperaturi da sve omekša i šargarepa otpusti lepu narandžastu boju. Dodajte griz, promešajte i nalijte sa 1,2 litra tople vode. Ostavite da se polako kuva petnaestak minuta. Supu posolite i pobiberite po ukusu i na kraju stavite seckane listove svežeg peršuna.
Puding od jabuka sa piškotama
- 6 velikih jabuka
- čaša belog vina
- pola čaše šećera
- pola čaše suvog grožđa
- malo narendane korice limuna
- vanilin šećer
- manje pakovanje piškota
- cimet po želji i ukusu
- sok od jedne pomorandže
Kalorijska vrednost po komadu 312 kcal
Jabuke oljuštite, odstranite semenke i isecite na kockice. U sud stavite šećer i belo vino. Malo prokuvajte, stavite natopljeno suvo grožđe i kuvajte oko 5 minuta. Dodajte jabuke i na umerenoj temperaturi kuvajte. Skuvane jabuke izblendirajte štapnim mikserom i nastavite sa kuvanjem da se puding zgusne. Dodajte vanilin šećer po ukusu, narendajte koru od limuna, a možete dodati i cimet. U sud stavite piškote, malo ih poprskajte sokom od pomorandže, sipajte prohlađeni puding i ostavite da se ohladi. Po želji puding možete ukrasiti šlagom.
Punjene paprike i pire od krompira
- 8 paprika za punjenje
- 400 g mlevenog mesa
- 50 g pirinča
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- 2 jaja
- 1 kk delikates aleve paprike
- so, biber i suvi začin po ukusu
Za sos:
- 1 l soka od paradajza
- pola glavice luka
- 2 šargarepe
- 2 supene kašike ulja
- 1 kk delikates slatke aleve paprike
- 1 kk šećera
- so, biber po ukusu
Za pire:
- 1,2 kg krompira
- 100 g putera
- so po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 557 kcal
Mleveno meso stavite u činiju i stavite dva jaja, sitno iseckan crni i beli luk, alevu papriku, so, biber po ukusu. U drugi sud stavite ulje i prodinstajte narendan luk i šargarepu. Nalijte paradajzom i kuvajte na umerenoj temperaturi. Dodajte šećer i kuvajte sos. U drugom sudu ugrejte ulje i prodinstajte pirinač. Dodajte meso i stalno mešajte. Dovoljno je da promeni boju. Paprikama odstanite peteljku i seme. Napunite ih da budu dobro napunjene i zatvorite osminom paradajza. U sud u kome ćete kuvati paprike stavite ulje, malo ugrejte, sklonite sa toplote, stavite alevu papriku i nalijte ostatkom sosa. Kuvajte poklopljeno na srednjoj temperaturi najviše 45 minuta. Krompir kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne omekša ispasirajte ga, dodajte puter, a ako je potrebno, dodajte malo tečnosti da se bolje umuti. Servirajte pire sa paprikom i prelijte sosom od paradajza u kome su se kuvale paprike.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs