Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Mirisi bakine kuhinje

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 31.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Stari, dobri recepti, pomalo zaboravljeni, veoma su jednostavni i ukusni. Trendovi donose neke nove recepte, ali svi nekako uživamo u jednostavnim jelima. Od istih namirnica, u zavisnosti kako se kuvaju, možete spremiti veoma različita jela. Iskoristite jesen, jer su pijace pune. Sezonsko voće i povrće je najukusnije i bogato je vitaminima i mineralima.

| Foto: Profimedia

Špargle sa šunkom

Potrebno je:
- 2 vezice špargli
- 100 g šunke
- 30 g putera
- so, biber
Kalorijska vrednost po porciji 140 kcal

Špargle očistite. Gde se prirodno lome, taj deo treba odstraniti. Operite i osušite. Tiganj ugrejte na umerenoj temperaturi, istopite puter i prepecite par minuta špargle. Izvadite na tanjira, zatim prepecite šunku iseckanu na sitne kockice. Proprženu šunku sipajte preko sredine špargli. Posolite i pobiberite po ukusu i poslužite uz prepečen hleb.

Supa od griza

- veza zeleni
- pola glavice luka
- 50 g griza
- 50 g putera ili supena kašika ulja
- pola veze svežeg peršun lista
- so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 164 kcal

Zelen za supu očistite i isecite na tanke listiće. Luk isecite na sitne kockice. Sud ugrejte na srednjoj temperaturi, otopite puter ili stavite ulje. Prodinstajte na srednjoj temperaturi da sve omekša i šargarepa otpusti lepu narandžastu boju. Dodajte griz, promešajte i nalijte sa 1,2 litra tople vode. Ostavite da se polako kuva petnaestak minuta. Supu posolite i pobiberite po ukusu i na kraju stavite seckane listove svežeg peršuna.

Puding od jabuka sa piškotama

- 6 velikih jabuka
- čaša belog vina
- pola čaše šećera
- pola čaše suvog grožđa
- malo narendane korice limuna
- vanilin šećer
- manje pakovanje piškota
- cimet po želji i ukusu
- sok od jedne pomorandže

Kalorijska vrednost po komadu 312 kcal
 

Jabuke oljuštite, odstranite semenke i isecite na kockice. U sud stavite šećer i belo vino. Malo prokuvajte, stavite natopljeno suvo grožđe i kuvajte oko 5 minuta. Dodajte jabuke i na umerenoj temperaturi kuvajte. Skuvane jabuke izblendirajte štapnim mikserom i nastavite sa kuvanjem da se puding zgusne. Dodajte vanilin šećer po ukusu, narendajte koru od limuna, a možete dodati i cimet. U sud stavite piškote, malo ih poprskajte sokom od pomorandže, sipajte prohlađeni puding i ostavite da se ohladi. Po želji puding možete ukrasiti šlagom.

Punjene paprike i pire od krompira

- 8 paprika za punjenje
- 400 g mlevenog mesa
- 50 g pirinča
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- 2 jaja
- 1 kk delikates aleve paprike
- so, biber i suvi začin po ukusu
Za sos:
- 1 l soka od paradajza
- pola glavice luka
- 2 šargarepe
- 2 supene kašike ulja
- 1 kk delikates slatke aleve paprike
- 1 kk šećera
- so, biber po ukusu
Za pire:
- 1,2 kg krompira
- 100 g putera
- so po ukusu

Kalorijska vrednost po porciji 557 kcal
 

Mleveno meso stavite u činiju i stavite dva jaja, sitno iseckan crni i beli luk, alevu papriku, so, biber po ukusu. U drugi sud stavite ulje i prodinstajte narendan luk i šargarepu. Nalijte paradajzom i kuvajte na umerenoj temperaturi. Dodajte šećer i kuvajte sos. U drugom sudu ugrejte ulje i prodinstajte pirinač. Dodajte meso i stalno mešajte. Dovoljno je da promeni boju. Paprikama odstanite peteljku i seme. Napunite ih da budu dobro napunjene i zatvorite osminom paradajza. U sud u kome ćete kuvati paprike stavite ulje, malo ugrejte, sklonite sa toplote, stavite alevu papriku i nalijte ostatkom sosa. Kuvajte poklopljeno na srednjoj temperaturi najviše 45 minuta. Krompir kuvajte na umerenoj temperaturi dok ne omekša ispasirajte ga, dodajte puter, a ako je potrebno, dodajte malo tečnosti da se bolje umuti. Servirajte pire sa paprikom i prelijte sosom od paradajza u kome su se kuvale paprike.

 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP