Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Mlado povrće i jagode sa šlagom

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 16.03.2014 - 08:22:00h | Komentara: 0

Jedite što više povrća, neka bude zastupljeno u svakom obroku. Pripremajte ga na različite načine. Da biste očuvali nutritivne vrednosti, kuvajte ga samo da omekša, spremajte ga sveže kao salatu, dodajte začinske trave i lake dresinge.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Izbegavajte stare načine pripreme kada se povrće prekuvavalo, dodavale jake i teške zaprške ili sosovi sa dosta masnoće. Osetite izvorne ukuse povrća, svi će ga radije jesti, pogotovo deca.

Kuvana jaja sa mladim lukom
Potrebno je:
4 kuvana jaja
veza mladog luka
pola mlade zelene salate
kafena kašičica senfa
2 supene kašike majoneza
sok od jednog limuna
so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 131 kcal


Priprema:
Kuvana jaja isecite na kolutove. Mladi luk sa zelenim percima isecite na kolutiće. Salatu operite i dobro osušite. Isecite je na tanke rezance. U činiju stavite senf, majonez i iscedite sok od limuna. Sve dobro promešajte, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte isečena jaja, zelenu salatu imladi luk. Lagano promešajte. Ohladite u frižideru pre serviranja. Prepecite hleb i poslužite uz salatu od jaja.

Čorba od kelerabe
Potrebno je:
4 kelerabe
150 g praziluka
šargarepa
supena kašika ulja
1 dl pavlake
listovi svežeg peršuna
so, biber i malo aleve paprike po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 102 kcal

Priprema:
Praziluk iseckajte na kolutiće, kelerabu na kockice, a šargarepu krupno izrendajte. U sud stavite ulje i prodinstajte praziluk sa šargarepom. Dodajte po ukusu malo aleve paprike i nalijte sa 8 dl tople vode. Kada prokuva, dodajte seckanu kelerabu i kuvajte dok ne omekša. Posolite, pobiberite čorbu, a pre služenja dodajte pavlaku. Posle dodavanja pavlake čorbu ne zagrevajte.

Salata od mladog spanaća
Potrebno je:
500 g mladog spanaća
veza mladog luka
150 g čerija
supena kašika maslinovog ulja
supena kašika aćeto balzamika
listići sira grane padane
so i biber po ukusu
Kalorijska vrednost 98 kcal


Priprema:
Mladi spanać operite i osušite. U činiji izmešajte maslinovo ulje i aćeto balzamiko. Dresing posolite i pobiberite. Čeri paradajz isecite na četvrtine. Izmešajte mladi spanać i čeri i prelijte dresingom. Na kraju ukrasite listovima grane padane.

Pileći bataci sa rižotom
Potrebno je:
1 kg pilećih bataka
1 dl ulja
250 g pirinča
glavica crnog luka
2 čena belog luka
šargarepa
100 g kuvanog graška
so, biber, suvi začin, po želji parmezan
Kalorijska vrednost po porciji 463 kcal


Priprema:
Pileće batake operite i prosušite. Namažite ih sa malo ulja i dodajte suvi začin. Dobro ih istrljajte kao da ih masirate. U sud za pečenje složite batake, nalijte malo tople vode, pokrijte folijom i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta. Skinite foliju i pecite još 15 do 20 minuta da porumene. Luk iseckajte sitno, a šargarepu na manje kockice veličine zrna graška. Ugrejte sud, stavite ulje i prodinstajte luk i šargarepu. Dodajte pirinač i dinstajte ga da pobeli. Nalijte toplom vodom, odnos 1 (pirinač) prema 3 (voda), promešajte i poklopite. Kuvajte na umerenoj temperaturi bez mešanja. Proverite količinu tečnosti i ako je potrebno dodajte malo tople vode. Kada je pirinač kuvan, ostavite da se malo prohladi i dodajte kuvani grašak, posolite i pobiberite po ukusu. Ako želite, možete na kraju dodati parmezan ili obogatiti ukus rižota pečurkama. Servirajte batake sa rižotom, a sokom od pečenih bataka možete preliti rižoto.


Palačinke sa jagodama i šlagom
Potrebno je:
4 palačinke
200 g jagoda
4 dl šlaga od slatke pavlake
vanilin šećer
Kalorijska vrednost po porciji 347 kcal

Priprema:
Palačinke ispecite na uobičajen način. Slatku pavlaku umutite. Jagode operite i osušite i iseckajte na kolutiće. Filujte ohlađene palačinke, ali pre serviranja sa šlagom složite jagode i urolajte. Ukrasite šlagom, jagodom i pospite vanillin šećerom.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP