NEDELJNI RUČAK
Mlado povrće i jagode sa šlagom
Jedite što više povrća, neka bude zastupljeno u svakom obroku. Pripremajte ga na različite načine. Da biste očuvali nutritivne vrednosti, kuvajte ga samo da omekša, spremajte ga sveže kao salatu, dodajte začinske trave i lake dresinge.
Ručak | Foto: Shutterstock
Izbegavajte stare načine pripreme kada se povrće prekuvavalo, dodavale jake i teške zaprške ili sosovi sa dosta masnoće. Osetite izvorne ukuse povrća, svi će ga radije jesti, pogotovo deca.
Kuvana jaja sa mladim lukom
Potrebno je:
4 kuvana jaja
veza mladog luka
pola mlade zelene salate
kafena kašičica senfa
2 supene kašike majoneza
sok od jednog limuna
so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 131 kcal
Priprema:
Kuvana jaja isecite na kolutove. Mladi luk sa zelenim percima isecite na kolutiće. Salatu operite i dobro osušite. Isecite je na tanke rezance. U činiju stavite senf, majonez i iscedite sok od limuna. Sve dobro promešajte, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte isečena jaja, zelenu salatu imladi luk. Lagano promešajte. Ohladite u frižideru pre serviranja. Prepecite hleb i poslužite uz salatu od jaja.
Čorba od kelerabe
Potrebno je:
4 kelerabe
150 g praziluka
šargarepa
supena kašika ulja
1 dl pavlake
listovi svežeg peršuna
so, biber i malo aleve paprike po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 102 kcal
Priprema:
Praziluk iseckajte na kolutiće, kelerabu na kockice, a šargarepu krupno izrendajte. U sud stavite ulje i prodinstajte praziluk sa šargarepom. Dodajte po ukusu malo aleve paprike i nalijte sa 8 dl tople vode. Kada prokuva, dodajte seckanu kelerabu i kuvajte dok ne omekša. Posolite, pobiberite čorbu, a pre služenja dodajte pavlaku. Posle dodavanja pavlake čorbu ne zagrevajte.
Salata od mladog spanaća
Potrebno je:
500 g mladog spanaća
veza mladog luka
150 g čerija
supena kašika maslinovog ulja
supena kašika aćeto balzamika
listići sira grane padane
so i biber po ukusu
Kalorijska vrednost 98 kcal
Priprema:
Mladi spanać operite i osušite. U činiji izmešajte maslinovo ulje i aćeto balzamiko. Dresing posolite i pobiberite. Čeri paradajz isecite na četvrtine. Izmešajte mladi spanać i čeri i prelijte dresingom. Na kraju ukrasite listovima grane padane.
Pileći bataci sa rižotom
Potrebno je:
1 kg pilećih bataka
1 dl ulja
250 g pirinča
glavica crnog luka
2 čena belog luka
šargarepa
100 g kuvanog graška
so, biber, suvi začin, po želji parmezan
Kalorijska vrednost po porciji 463 kcal
Priprema:
Pileće batake operite i prosušite. Namažite ih sa malo ulja i dodajte suvi začin. Dobro ih istrljajte kao da ih masirate. U sud za pečenje složite batake, nalijte malo tople vode, pokrijte folijom i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta. Skinite foliju i pecite još 15 do 20 minuta da porumene. Luk iseckajte sitno, a šargarepu na manje kockice veličine zrna graška. Ugrejte sud, stavite ulje i prodinstajte luk i šargarepu. Dodajte pirinač i dinstajte ga da pobeli. Nalijte toplom vodom, odnos 1 (pirinač) prema 3 (voda), promešajte i poklopite. Kuvajte na umerenoj temperaturi bez mešanja. Proverite količinu tečnosti i ako je potrebno dodajte malo tople vode. Kada je pirinač kuvan, ostavite da se malo prohladi i dodajte kuvani grašak, posolite i pobiberite po ukusu. Ako želite, možete na kraju dodati parmezan ili obogatiti ukus rižota pečurkama. Servirajte batake sa rižotom, a sokom od pečenih bataka možete preliti rižoto.
Palačinke sa jagodama i šlagom
Potrebno je:
4 palačinke
200 g jagoda
4 dl šlaga od slatke pavlake
vanilin šećer
Kalorijska vrednost po porciji 347 kcal
Priprema:
Palačinke ispecite na uobičajen način. Slatku pavlaku umutite. Jagode operite i osušite i iseckajte na kolutiće. Filujte ohlađene palačinke, ali pre serviranja sa šlagom složite jagode i urolajte. Ukrasite šlagom, jagodom i pospite vanillin šećerom.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs