RUČAK SA NUTRICIONISTOM
Mnogo uživanja sa malo kalorija
Došlo je leto, pa svi žele da skinu koji kilogram, što znači da je pravo vreme za lagane i manje kalorične obroke. Leti imamo prirodnu potrebu za lakšom ishranom i zato iskoristite bogatu ponudu voća i povrća.
Doručak | Foto: Shutterstock
Koristite manje masna mesa i mlečne proizvode i ograničite količinu ulja za pripremu hrane. Takođe je važno da unosite dosta tečnosti, zato pijte pre svega vodu, a možete da se rashladite i pravom domaćom limunadom. Tako ćete bez mnogo napora imati dobre rezultate. Kalorijska vrednost današnjeg ručka je približna vrednosti 100 grama čokolade.
Ražnjići od tikvica i sira
Potrebno je:
- 2 tikvice
- 300 g sira
- so, biber, malo ulja, paradajz za dekoraciju
Priprema:
Tikvice isecite na listiće. Posolite, pobiberite i ostavite da odstoje da puste tečnost. Svaki komad malo premažite uljem i propržite na grill tiganju. Ostavite da se prohlade. Na svaki komad stavite malo sira, urolajte, a rolnice možete učvrstiti čačkalicom. Servirajte sa komadićima paradajza.
Salata od mladog kupusa sa mileramom
Potrebno je:
- 800 g mladog kupusa
- supena kašika milerama
- so, biber
Priprema:
Kupus isecite na tanke rezance. Prelijte ga proključalom vodom, promešajte i odmah ocedite. Posolite i pobiberite. Umesto ulja dodajte supenu kašiku milerama, koja ima manje kalorija nego kašika ulja. Salata ima prijatan ukus, a kupus svilenkastu strukturu.
Mućkalica od belog mesa
Potrebno je:
- 600 g belog mesa
- 4 zelene paprike
- 2 veća paradajza
- glavica luka
- 2 čena belog luka
- supena kašika kvalitetnog ulja
- so, biber, suvi začin po ukusu
Priprema:
Jelo se veoma brzo pravi u jednom tiganju. Meso isecite na kockice i na ulju prodinstajte. Dodajte so, biber, suvi začin po ukusu. Dodajte seckani crni luk na sitne kockice i beli na listiće. Odmah dodajte i papriku seckanu na kockice. Sve prodinstajte da malo omekša. Paradajz isecite na sitne kockice i dodajte na kraju. Mešajte da se sve ukrča, ali da povrće ostane malo hrskavo i da ne izgubi strukturu.
Potaž od karfiola
Potrebno je:
- srednji karfiol
- 0,75 l bujona od povrća
- 2,5 dl mleka
- supena kašika milerama
- Kalorijska vrednost po porciji 84 kcal
Priprema:
Karfiol iseckajte nožem, nije neophodno da vodite računa kako sečete. Sipajte mleko u sud i dodajte pola toplog bujona. Skuvajte da karfiol omekša, nikako duže jer će imati neprijatan miris. Štapnim mikserom ispasirajte. Polako dodajte bujon i razredite po ukusu. Na kraju dodajte malo milerama. Ako vaši ukućani žele, mogu dodati više milerama po ukusu.
Smuti od borovnica
Lagana hladna poslastica, puna vitamina i kalcijuma
Potrebno je:
- banana
- 300 g borovnica
- 3 dl jogurta
- supena kašika meda
- čaša leda
- Kalorijska vrednost po porciji 152 kcal
Priprema:
U čašu za miksovanje stavite led, iseckanu bananu, med, borovnice i jogurt. Izmikajte ovu ukusnu i zdravu poslasticu, koja osvežava i daje energiju.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs