Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK SA NUTRICIONISTOM

Mnogo uživanja sa malo kalorija

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 08.07.2013 - 07:15:00h | Komentara: 0

Došlo je leto, pa svi žele da skinu koji kilogram, što znači da je pravo vreme za lagane i manje kalorične obroke. Leti imamo prirodnu potrebu za lakšom ishranom i zato iskoristite bogatu ponudu voća i povrća.

Doručak

Doručak | Foto: Shutterstock

Koristite manje masna mesa i mlečne proizvode i ograničite količinu ulja za pripremu hrane. Takođe je važno da unosite dosta tečnosti, zato pijte pre svega vodu, a možete da se rashladite i pravom domaćom limunadom. Tako ćete bez mnogo napora imati dobre rezultate. Kalorijska vrednost današnjeg ručka je približna vrednosti 100 grama čokolade.

Ražnjići od tikvica i sira
Potrebno je:
- 2 tikvice
- 300 g sira
- so, biber, malo ulja, paradajz za dekoraciju


Priprema:
Tikvice isecite na listiće. Posolite, pobiberite i ostavite da odstoje da puste tečnost. Svaki komad malo premažite uljem i propržite na grill tiganju. Ostavite da se prohlade. Na svaki komad stavite malo sira, urolajte, a rolnice možete učvrstiti čačkalicom. Servirajte sa komadićima paradajza.

Salata od mladog kupusa sa mileramom
Potrebno je:
- 800 g mladog kupusa

- supena kašika milerama
- so, biber

Priprema:
Kupus isecite na tanke rezance. Prelijte ga proključalom vodom, promešajte i odmah ocedite. Posolite i pobiberite. Umesto ulja dodajte supenu kašiku milerama, koja ima manje kalorija nego kašika ulja. Salata ima prijatan ukus, a kupus svilenkastu strukturu.

Mućkalica od belog mesa

Potrebno je:
- 600 g belog mesa
- 4 zelene paprike
- 2 veća paradajza
- glavica luka
- 2 čena belog luka
- supena kašika kvalitetnog ulja
- so, biber, suvi začin po ukusu

Priprema:
Jelo se veoma brzo pravi u jednom tiganju. Meso isecite na kockice i na ulju prodinstajte. Dodajte so, biber, suvi začin po ukusu. Dodajte seckani crni luk na sitne kockice i beli na listiće. Odmah dodajte i papriku seckanu na kockice. Sve prodinstajte da malo omekša. Paradajz isecite na sitne kockice i dodajte na kraju. Mešajte da se sve ukrča, ali da povrće ostane malo hrskavo i da ne izgubi strukturu.

Potaž od karfiola

Potrebno je:
- srednji karfiol
- 0,75 l bujona od povrća
- 2,5 dl mleka
- supena kašika milerama
- Kalorijska vrednost po porciji 84 kcal


Priprema:
Karfiol iseckajte nožem, nije neophodno da vodite računa kako sečete. Sipajte mleko u sud i dodajte pola toplog bujona. Skuvajte da karfiol omekša, nikako duže jer će imati neprijatan miris. Štapnim mikserom ispasirajte. Polako dodajte bujon i razredite po ukusu. Na kraju dodajte malo milerama. Ako vaši ukućani žele, mogu dodati više milerama po ukusu.

Smuti od borovnica

Lagana hladna poslastica, puna vitamina i kalcijuma
Potrebno je:
- banana
- 300 g borovnica
- 3 dl jogurta
- supena kašika meda
- čaša leda
- Kalorijska vrednost po porciji 152 kcal


Priprema:
U čašu za miksovanje stavite led, iseckanu bananu, med, borovnice i jogurt. Izmikajte ovu ukusnu i zdravu poslasticu, koja osvežava i daje energiju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP