Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

ŠTA JESTI?

Namirnice koje doprinose zdravlju žena!

Autor: klix.ba | 09.09.2013 - 08:46:00h | Komentara: 0

Žene treba da imaju različitu ishranu u odnosu na muškarce, a razlog za to su različite hormonalne promene u različitim stadijumima njihovog života.

Žitarice - bogate su vlaknima i pomažu u sprečavanju uobičajenih probavnih problema, kao i razvoju raka debelog creva, nadutosti i zatvora. Takođe su dobar izvor energije.

Voće kao povrće!

Paradajz pomaže u prevenciji raka dojke i grlića materice | Foto: freedigitalphotos.net

 Borovnice - Ukoliko želite da usporiti proces starenja, ključ je u borovnicama. One sprečavaju gubitak pamćenja, poboljšavaju motoriku i smanjuju krvni pritisak. Odličan su antioksidant, koji smanjuje slobodne radikale, a sprečavaju i nastanak bora.

Jogurt- je potrebno konzumirati tri do pet puta sedmično. Bogat je probioticima koji ubrzavaju probavu, smanjuju upale i grade imunitet. Takođe, njegovim konzumiranjem se smanjuje rizik od raka dojke. Osim toga, bogat je kalcijumom, koji je važan za kosti.
Parmezan je bogat izbor kalcijuma i treba ga konzumirati često, posebno ako pazite na svoju težinu. On ne sadrži laktozu, lako se vari i bogat je fosfatom koji doprinosi sagorevanju ugljenohidrata, kao i mišićnu kontrakciju.
Zob - jesti zob za doručak odličan je početak dana. Žene treba da uzimaju zob jer snižava holesterol, bogata je vlaknima, brzo zasiti i pomaže pri kontroli telesne težine.
Paradajz - sve žene treba da dodaju paradajz u svoju ishranu. On pomaže u prevenciji raka dojka i grlića maternice, a štiti i od kardiovaskularne bolesti.
Mleko - je veoma korisno za zdravlje organizma, a posebno kod žena. Bogato je kalcijumom, riboflavinom, vitaminom B12 i kalijumom. Mleko kožu čini sjajnom, a održava kosti i zube zdravim. Može smanjiti rizik od raka dojke i debelog creva.

Trgovina

 Banane su bogate kalijumom koji pozitivno utiče na cirkulaciju i efikasno dostavlja kiseonik do mozga. Banane su odličan izvor prirodne energije jer su bogate različitim vitaminima, mineralima i ugljenohidratima. One sprečavaju opstipaciju.

Nemasna govedina je bogata gvožđem, koje pomaže u transportu kiseonika od pluća do različitih ćelija u telu. Ženama su potrebne velike količine gvožđa posebno tokom trudnoće i menstruacije.
Brusnica sadrži spoj koji sprečava lepljenje bakterija za zidove mokraćnih kanala. One su prirodan lek za infekcije urinarnog trakta i održavaju srce zdravim.
Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama koje imaju glavnu ulogu u očuvanju zdravlja membrane svake ćelije u telu. Osim toga, sprečavaju zdravstvene probleme, moždani udar i reumatidni artritis.
Jabuke su bogate antioksidantima koji poboljšavaju imunitet i moždane funkcije. Dobre su za one koji žele smršati, a takođe vrlo brzo zasite, iako sadrže malo kalorija.
Orasi su bogati proteinima, vlaknima vitaminima i omega 3 masnim kiselinama. Smanjuju holesterol, poboljšavaju moždane funkcije, doprinose boljem snu, oslobađaju vas stresa, poboljšavaju rad srca i slično. Mogu se jesti kao dezert.
Voda je neophodna za sve metaboličke procese u ljudskom telu, a gotovo 75 posto našeg tela se sastoji od vode. Voda daje energiju, uklanja toksine iz našeg tela, čuva kožu zdravom i sjajnom. Pijenje najmanje 8 do 10 čaša vode dnevno ubrzava probavu i gubitak viška kilograma.
Šargarepa - ovo hrskavo povrće daje energiju mišićima, kontroliše krvni pritisak i mišićne kontrakcije. Bogata je vitaminom A, a kožu čini zdravom i sjajnom. Osim toga, sprečava razvoj raka i usporava proces starenja.
Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, što doprinosi gubljenju kilograma. Bogat je kalijumom, magnezijem, proteinima i vitaminima B6. E i K.
Tamna čokolada je bogata antioksidansima koji štite srce, sprečavaju moždani udar i bolesti srca. Bogata je magnezijumom, manganom, bakrom, cinkom i fosforom, što koristi kostima. Ona hidrira kožu, smanjuje krvni pritisak i poboljšava pamćenje.
Zeleni čaj pomaže u borbi s rakom i bolestima srca, sprečava demenciju, dijabetes i moždani udar i hidrira ljudsko tijelo poput vode. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP