Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

GLATKA, KREMASTA, SNEŽNOBELA UŽIVANCIJA

Napravite svoju fetu!

Autor: Ekipa Alo! | 16.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Feta, čuveni beli punomasni sir koji se u Grčkoj proizvodi od ovčjeg (ili kozjeg) mleka, na zapadu Evrope pravi se isključivo od kravljeg mleka. Tekstura mu je čvrsta, glatka, kremasta, boja snežnobela u unutrašnjosti i na površini.

Da bi sir  bio kvalitetan,  umereno slan,  dodaje se oko osam odsto  soli u odnosu na masu sira

Da bi sir bio kvalitetan, umereno slan, dodaje se oko osam odsto soli u odnosu na masu sira | Foto: Shutterstock

Beli sir, blagog ukusa i ne suviše slan, potopljen u maslinovo ulje sa mediteranskim travama, predstavlja vrhunski specijalitet. Ako imate mogućnosti, fetu možete da napravite i sami. Evo kako...


Kvalitet mleka
Feta sir se pravi od nekuvanog ili od kuvanog punomasnog mleka. Najbolja se proizvodi od svežeg, slatkog mleka. Suviše kiselo mleko ili nečisto mleko daje loš sir, koji se lako i brzo kvari.

Potsirivanje
Sveže mleko se zagreva na 30-40ºC. Količina sirila koje se koristi za zgrušavanje mleka odmeri se tako da se mleko zgruša za sat do sat i po zimi, a leti za 45–55 minuta. Na višoj temperaturi dodaje se manja, a na nižoj temperaturi veća količina sirila. Sa uspehom se može upotrebiti i sirilo u prahu.

Punjenje kalupa
U starijoj literaturi se navodi da je gruš ceđen u platnenim cedilima. Na taj način gruš se mnogo sitnio i danas se taj metod više ne upotrebljava. Sada se cedi u posebnim kalupima. Ceđenje traje 2-4 sata, uz stalno okretanje kalupa kako bi što više surutke izašlo iz gruša. Kad se gruš ocedi, vadi se iz kalupa i seče.

Soljenje sira
Svaka kriška oceđenog sirnog gruša soli se sa toliko soli da prekrije sir u tankom sloju. So treba da je čista i srednje krupnoće, do krupne. Da bi sir bio kvalitetan, umereno slan, dodaje se oko osam odsto soli u odnosu na masu sira. Ukoliko je prostorija hladnija, može se dodati manje soli, oko šest procenata. Sam sir upije 60–70 odsto količine soli, a ostatak upije surutka. Sir se soli na sirarskom stolu, gde ostaje pokriven mrežom da bi se zaštitio od insekata. Sir ostaje na stolu dok se na površini ne formira lepljivi sloj koji ga štiti i formira njegov miris i ukus. U početku se sir na stolu okreće svakog dana, a kasnije svaki drugi dan. Ukoliko ne postoji dovoljan broj stolova, onda fetu možete slagati u drvena korita, pazeći pri tom da se odliva surutka. Na stolovima ili u koritima sir se, po potrebi, može dosoliti.

Slaganje sira
Sirevi ostaju na stolovima ili u koritima 10-15 dana. Posle toga se se slažu i pakuju u burad ili kante. Burad je pre upotrebe prana vrelom vodom ili prokuvanom surutkom, a zatim je punjena hladnom vodom. Ovo je važno, jer ukoliko burad ne upiju vodu, tada izvlače vlagu iz sira i sir olakša, pa se gubi prilikom prodaje. Pre slaganja sir se čisti. Svaki komad se opere hladnom vodom, uz ribanje mekom četkom koja ulazi i u najmanje nabore na površini. Zatim se opet operu hladnom vodom i stave na stolove da se malo prosuše.

Burad ili kante se pre punjenja istrljaju komadićima sira. Sirevi se tako slažu da ima najmanje praznina. Eventualne praznine mogu se popuniti komadićima sira. Između svakog sloja sira u buretu ranije je stavljan pergament, koji je sprečavao zagađenje slojeva prilikom vađenja. Danas se feta sir pakuje u manje kante koje su kvadratnog oblika i lakše za transport, dobro se hermetički zatvaraju i odlično slažu u prostoru.

Čuvanje fete
Burad ili kante sa sirom čuvaju se u hladnim i vlažnim. Niska temperatura je pogodna za čuvanje sira, a vlažnost omogućava da se sačuva vlaga buradi. Pet dana posle stavljanja sira, otvara se čep da istoči surutka i izađu gasovi. Svaka 3–4 dana, bure se valja, a svakih 15–20 dana u njega se nalije prokuvana i ohlađena voda. Voda se doliva samo ako prostorije nisu dovoljno hladne i vlažne.

Aromatično čuvanje

Evo saveta kako da sačuvate feta sir od brzog kvarenja, poboljšate mu ukus i od njega napravite specijalitet. Kada feta sir izvadite iz sopstvene vode, on se brzo isušuje i postaje gorak. Da biste to sprečili, marinirajte ga na sledeći način. Sastojci: feta sir, ulje, sitno seckani beli luk, mleveni biber, bosiljak. Priprema: sir iseći na kockice i složiti u teglu. Kada teglu napunite do polovine, dodati mleveni biber, bosiljak, začine od povrća i malo iseckanog belog luka. Zatim dopunite teglu i dodajte istu kombinaciju začina, pa sve to prelijte suncukretovim uljem. Teglu zatvorite i pažljivo je okrećite da se začini izmešaju. Ovako pripremljen feta sir je ukusniji i sočniji, a rok trajanja mu je mnogo duži.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP