Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Nema ručka bez pileta!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 16.11.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Nedeljni ručak treba da okupi porodicu. Supa je obavezna, pa kuvano meso sa barenim krompirom, paradajz sosom, pa malo pohovanog... Pileća supa je lagana, povoljno deluje na imuni sistem i lekovita je u vreme prehlada i gripa. Najekonomičnije je da kupite celo pile, isečete na komade i možete dobiti odličan ručak.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Uz razne priloge od povrća, salatu, voće dobićete zdrav, ukusan obrok. Potrebano vam je malo veštine i skroman budžet, a divni mirisi i ukusi ispuniće nedeljno zadovoljstvo.

Pileća supa sa rezancima
Potrebno je:
pileća leđa i krilca
zelen za supu
50 g celera
crni luk
čen belog luka
4-5 zrna bibera
so, suvi začin
50 g testenine za supu
sitno seckan list svežeg peršuna

Priprema:
Leđa i krilca stavite u sud i nalijte hladnom vodom. Kada proključa, skinite penu i smanjite temperaturu. Crnom luku skinite gornju i ostavite donju žutu koru. Presecite na pola i prepecite na plotni. Dodajte supi, prepečeni luk, zelen isečenu na krupne komade, biber i nastavite da kuvate dok meso i povrće ne omekšaju. Po ukusu posolite, dodajte suvi začin, mleveni biber i malo još prokuvajte. Zakuvajte rezance i na kraju supu pospite sitno seckanim listovima svežeg peršuna.


Pileći paprikaš sa noklicama

Potrebno je:
2 bataka
2 karabataka
veća glavica crnog luka
čen belog luka
kašičica aleve paprike
2 dl soka od paradajza
0,5 dl ulja
so


Za noklice:
jaje
supena kašika ulja
120 g brašna
so, biber, lovorov list po ukusu

Priprema:

Ugrejte ulje i izdinstanstajte sitno seckani crni luk. Dodajte meso, prvo pržite sa strane gde se nalazi kožica da porumeni, pa onda okrenite. Pospite paprikom, promešajte, nalijte sokom od paradajza, dodajte začine, malo tople vode i na umerenoj temperaturi lagano krčkajte. Ako je potrebno dolivajte pomalo tople vode. Dodajte začine, mrvljeni list lovora i još malo prokuvajte. U činiji umutite jaje, dodajte vode još toliko, malo ulja i soli. Sipajte brašno i umutite noklice. Malo su ređe od uštipaka, a malo gušće od palačinki. Paprikaš treba umereno da krčka, kašikom vadite noklice i zakuvajte u paprikaš. Kada se podignu i narastu još kratko kuvajte.

Rinflajš sa sosom od paradajza

Potrebno je:
4 srednja krompira
2 kašike ulja
supena kašika brašna
kašičica mlevene slatke paprike
5 dl soka od paradajza
so, malo šećera
obareno meso u supi
rena po želji

Priprema:
Krompir isecite po dužini na četvrtine. Obarite u slanoj vodi, a možete umesto soli staviti suvi začin. U sud stavite ulje i lagano propržite brašno da počnu da se pojavljuju mehurići. Dodajte alevu papriku, kratko propržite i nalijte sokom od paradajza. Promešajte i po potrebi razređujte vrelom vodom. Posolite, dodajte malo šećera i prokuvajte. Servirajte bareno meso, bareni krompir sa sosom od paradajza i po želji ren.


Pohovano belo meso i spanać

Potrebno je:
belo pileće belo meso
2 jaja
prezle i brašno
ulje za prženje
so
600 g spanaća
kašika brašna
supena kašika ulja
25 g putera
0,5 l mleka
so i beli luk po ukusu

Priprema:

Meso skinite sa kosti, napravite 4 filea. Malo ih istanjite. Jaja umutite, meso prvo stavite u brašno, pa u jaja i zatim u prezle. Pržite na ulju srednje temperature par minuta sa jedne i onda sa druge strane. Izvadite i stavite na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Spanać operite i prosušite. Kratkotrajno ga blanširajte, odmah prelijte hladnom vodom, iscedite i sitno iseckajte. U sud stavite ulje i puter, pa dodajte brašno. Kada se pojave mehurići, stavite spanać, promešajte i poslako nalivajte mlekom. Kuvajte na umerenoj temperaturi. Dodajte začine i narendan beli luk ili beli luk u prahu. Servirajte spanać i pohovane šnicle.

Voćni miks
Poslastica treba da bude vitaminska, posle ovakvog ručka izbegavajte teške i jake poslastice
Potrebno je:
banana
2 mandarine
grejp
2 kivija


Priprema:
Isecite voće na približno iste kockice. Servirajte u činije pre služenja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP