Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Neodoljivi kompot

Autor: | 29.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Za kompote i sirupe najbolje je sveže sezonsko voće, koje je slatko i sočno, pa ga ne treba previše zaslađivati. Fini kompot može se pripremati od kruški, malina, šljiva i jabuka.

Neodoljivi kompot

Neodoljivi kompot | Foto: Shutterstock

Ako kombinujete tvrdo i meko voće, prvo stavite da se kuva tvrđe. Dodajte 3/4 šolje vode, pola šolje šećera i dve kašičice soka od limuna. Stavite vodu, šećer i sok da provre, dodajte voće i kuvajte dok ne postane mekano i dok ne počne da se raspada, odnosno dok se sok pomalo ne zgusne.


Zimnica
Druga mogućnost je da ga pripremite za zimnicu. Sirup za kompot pripremajte od šećera i vode. Koliko ćete šećera staviti na litar vode, zavisi od toga koliko je slatko voće. Obično se na litar vode stavi 250 ili 500 g šećera, a kilogram za voće koje nije slatko. Trešnje, višnje, šljive i grožđe spremajte s košticom i kožom, a kajsije i breskve očistite i od kore i od koštica. Kruške i dunje ljuštite i odstranite im koštice i peteljke.

Začini
Da voće ne pocrni, stavite ga u vodu u koju ste dodali limunsku kiselinu. Na litar vode stavite na vrh noža limunske kiseline. A i sirupe i kompote obogatite začinima. Sveže naseckana metvica dobro se slaže s letnjim plodovima kao što su bobičasto voće i breskve. Cimet je odličan s jabukama ili kruškama, a malo karanfilčića daće divan ukus kompotu od dunja. Listići lavande ili bosiljka osvežiće bilo koje kombinacije. Muskatni oraščić, karanfilić i kardamom odlični su uz kompote od jesenjih plodova.

Kompot od jabuka i suvih šljiva


Sastojci: 2 - 3 jabuke, 10 - 15 suvih šljiva, vanilin šećer, malo cimeta, kašika meda, kora od pomorandže, kora od limuna, kašika soka od pomorandže, kašika soka od limuna.

Priprema: Neoljuštene jabuke isecite na kocke i stavite ih u litar vode sa šećerom. Kuvajte ih oko 15 minuta. Dodajte šljive, limunovu i pomorandžinu koru, med, cimet, sok od limuna i pomorandže i kuvajte još pet minuta. Poslužite toplo ili hladno. Ovu kombinaciju možete poslužiti i za fini doručak ako joj dodate dve kašike zobenih pahuljica ili zobene kaše. Jabuke i suve šljive odlično deluju na probavu.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP