Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Obrok kao avantura

Autor: | 10.11.2013 - 07:18:00h | Komentara: 0

Obrok mora da bude avantura jer je to jedini način da uživate u hrani, ali i da je pametno birate. Ako ste zaboravili kako ste to radi, ove stvari će vas podsetiti…

Frižider

Frižider | Foto: Shutterstock

Jedite kao turista
Iako možda zalazak sunca ne izgleda kao na moru, riba i povrće sa žara u tanjiru i čaša vina pored biće ukusni kao da ste u Grčkoj. To je mediteranska ishrana koja je zdrava ali i ukusna. Ako je učinite redovnom na svom jelovniku, smanjićete rizik oboljevanja od srčanih bolesti. I da, bićete mršavi.


Pročitajte deklaraciju
Morate znati šta jedete, stoga bi bilo dobro da pročitate deklaraciju pre kupovine određenog proizvoda. Što ima više sastojaka, veća je verovatnoća da je unutra ubačeno i nešto kancerogeno. Proizvode sa više od pet sastojaka izbegavajte.

Kolači su zabranjeni
Beli je šećer kao loš dečko. U trenutku vas uzdigne energijom, a onda vas vrlo brzo spusti i ostavi nezadovoljne i s viškom kilograma. Umesto kolača, za desert pojedite voće, jogurt, sorbe od meda ili sladoled bez šlaga. Sve je bolje od slatkiša.

Prepoznajte životinju
Ne morate ići u lov za večeru, ali ako vam piletina izgleda kao loptice, niste sigurni šta jedete. I kada birate meso koje je prerađeno u kobasice i salame, birate mnogo lošije sastojke umesto pravih nutritivnih vrednosti. Odlučite se stoga samo za meso koje možete da prepoznate čim pogledate u njega.

Samo da hrska
Gotovo svi ljudi vole tu i tamo da gricnu nešto hrskavo. Umesto slanih grickalica, obradujte organizam jabukama, šargarepom, celerom, lešnicima... Dobrobit grickalica krije se u dugotrajnom žvakanju. Što duže žvaćete, sporije jedete, a pre postajete siti.

Ni v od voća
Kada na etiketi ugledate proizvod na kojem piše da ima ukus pravog voća, znajte da su u pitanju aditivi koji nemaju veze s voćem. Takve proizvode definitivno morate staviti na popis stvari koje nikada ne kupujete.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP