Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Recimo, u jela za decu dodaje se šećer… Ali, to nije sve.

Opasnost vreba iz restorana

Autor: N. lazović | 04.09.2012 - 10:25:00h | Komentara: 0

Znate li šta se događa u restoranskim kuhinjama koje su skrivene od očiju gostiju? Šokantne tajne otkrili su američki insajderi u brojnim restoranima. Trikova kojima se koriste je bezbroj.

Znate li onu povoljnu dnevnu ponudu? Reč je zapravo o staroj hrani, odnosno o ostacima od obroka iz prethodnih dana. Sva ta šokantna otkrića skupio je „Reader‘s Digest“ za „Good Morning America“.

kuhinja

Da li je sve u redu, gospodine?

Gost je uvek u pravu
Anonimni konobari su progovorili i o drugim lažima koje se serviraju gostima. Jedna od tih laži odnosi se na vegetarijance. Njima najčešće govore kako u jelu nema mesa ili ribe, iako je to notorna laž. Važno je samo da se proda, otkriva osoblje. Nadalje, gostima koji traže beskofeinsku kafu vrlo često se prodaje obična kafa s kofeinom jer je jeftinija, ali je naplate kao onu bez kofeina.
Iako gosti vrlo često uz kafu traže mleko s malim procentom masnoće, ipak dobijaju punomasno, uprkos tome što ih uveravaju da je nemasno. I obični doručak skriva tajne, pa se tako najčešće umesto pravih jaja koriste jaja u prahu, koja nisu nimalo zdrava namirnica.
Anonimni konobari otkrivaju i kako riba u restoranima gotovo nikada nije sveža, odnosno dobijaju je jednom ili dva puta nedeljno, ali je sve vreme prodaju kao svežu.
Čija je ovo paprika?
- U restoranima se često dešava da se ostaci hrane prerađuju i korste u daljoj pripremi jela. Sir se, recimo, ako ostane od predjela, koristi kao sirovina za picu. Mleveno meso se takođe prerađuje. Dodaju mu se pojedini sastojci, naročito jaki prelivi, koji služe da se zamaskira ukus originalnog jela, ali i činjenica da namirnice nisu sveže. Ja to, naravno, primetim, ali većini ljudi promakne – kaže za „Alo!“ nutricionista Branka Mirković i dodaje da će vam u restoranu, recimo, reći da u nekom jelu nema soli ili ulja, što nije tačno. Na primer, kada se piletina ili riba koja je stajala u pacu, dakle ulju, prodaje kao da je samo grilovana. Isto važi i za povrće koje se prži u masnoći, a tvrdi se suprotno.
- Kvalitet namirnica je uvek pod znakom pitanja. Umesto svežih, koriste se zamrznuto meso i konzervirano povrće. Najčešće je, međutim, slučaj da se namirnice prerađuju, tako da nikad niste sigurni kada naručite papriku da li je u njoj uživao neko pre vas - kaže Branka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP