Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

OPREZ U KUHINJI

Ove namirnice mogu da vam dođu glave!

Autor: Alo.rs | 15.02.2015 - 20:36:00h | Komentara: 0

Čak i najobičnije voće, za koje mislite da je dobro za vas, skriva toksine koji bi mogli da budu štetni. Kako biste izbegli odlazak u Urgentni, pročitajte ovaj tekst.

Porodica kuvanje kuhinja

Ilustracija

Verovali ili ne, neke namirnice, koje koristimo svakodnevno, mogu da nam dođu glave. Naravno, ako ste umereni, možete da izbegnete poziv hitnoj pomoći, ali nije na odmet da ipak ovaj spisak imate na pameti:

Jabuke

Jabuke

Jabuke imaju toksične koštice koje mogu da prouzrokuju povraćanje, vrtoglavicu pa čak i otkazivanje bubrega i komu ako se konzumiraju u velikim količinama? Naravno, pokoja koštica koju progutate neće vam štetiti, ali s košticama jabuka, šljiva, breskva, trešnji, krušaka i marelica nikako se nije za igrati.

Krompir / Foto: Profimedia

Krompir / Foto: Profimedia

Zeleni sloj ispod kožice krompira ukazuje na povećanu koncentraciju solanina, koji može da prouzrokuje smetnje sistema za varenje, halucinacije, paralizu pa čak i smrt. Prženje ga uništava, ali ne i kuvanje.
 

Pasulj

Pasulj | Foto: foter.com

Pasulj nikako ne jedite sirov jer sadrži toksin od kojeg možete da dobijete  smetnje u varenju, u najblažem slučaju, a trovanje hranom u najgorem. Zato je važno da se pasulj dobro skuva jer na povišenim temperaturama, a pre nego što je skuvan, pasulj postaje još više toksičan.

Rabarbara

Rabarbara | Foto: Profimedia


Rabarbara je biljka koja se više u ishrani koristi u Hrvatskoj, nego kod nas, mada uspeva i u našim povrtnjacima. Naime, stabljika ove biljke koristi se u mnogim receptima, a od nje se pravi i džem, dok su listovi rabarbare otrovni i sadrže toksin koji već i posle par zalogaja može da prouzrokuje grčeve, probleme s disanjem, a u većim količinama i otkazivane bubrega, komu, a u retkim slučajevima i smrt.
 

Muskatni oraščić

Muskatni oraščić | Foto: Profimedia


Iako muskatni orašćić nema nikakve nuspojave u malim količinama, postaje problematičan kada se konzumira u povećanim dozama. Toksin koji sadrži može da prouzrokuje halucinacije, povraćanje, vrtoglavicu, znojenje i glavobolju, a može trajati danima. Zato, kada spremate žito za slavu, ne preterujte!

bademi

Badem 

Divlji bademi kod nas gotovo i ne postoje, a u nekim zemljama su zabranjeni. Sadrže cijanid, zbog čega imaju loš ukus, a i mogu biti smrtonosni. U manjim dozama prouzrokuju grčeve i vrtoglavicu, a u većim - smrt.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP