Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

PAŽNJA!

Ovih osam izuzetno otrovnih namirnica sigurno i sad imate u kuhinji!

Autor: net.hr | 21.07.2014 - 09:29:00h | Komentara: 1

Čovek je jedno od malobrojnih bića na planeti koji je sposoban ignorisati vlastiti instinkt za preživljavanjem. Upravo zbog toga neretko svoj organizam izlaže ekstremnim uslovima u potrazi za novim iskustvima. Međutim, otkrivamo vam koje štetne namirnice nesvesno držite u svojoj kuhinji.

Povrće

Koštice voća
Trešnje, jabuke, breskve i kajsije sadrže koštice u kojima se nalazi vrsta cijanovodonične kiseline. Ova kiselina je bezbojna, veoma otrovna tečnost. Stoga ne jedite koštice niti mekani deo koji se nalazi u velikim košticama breskvi, nektarina ili kajsija.
Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu koja uzrokuje bubrežne kamenčiće. Konzumiranje pet kilograma lišća rabarbare, bilo bi smrtonosno. Ipak, dovoljna je i puno manja količina da vam ozbiljno ugrozi zdravlje.
Muškatni oraščić
On je halucinogen. Samo 15 grama muškatnog oraščića može izazvati grčenja mišića, a pojedete li ceo došlo bi do psihotičkog napada. Izazvao bi napade poput onih u kojima mislite kako je došao smak sveta i sudnji dan. Ne pokušavajte ovo kod kuće, izuuetno je opasno.
Krompir
Otrovi glikoalkaloidi se mogu naći u lišću, stabljikama i klicama krompira, posebno ako je dugo bio izložen svetlosti. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u stomaku, proliv, glavobolju, pa čak i komu a i smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu telesne težine može biti kobno. Ne upotrebljavajte krompir sa zelenkastim mrljama.
Bademi
Dve su vrste badema, slatki i gorki. Gorki sadrže relativno velike količine cijanovodonične kiseline. Samo sedam do 10 sirovih gorkih badema mogu prouzrokovati zdravstvene tegobe kod odraslih, a kod dece, čak i smrtni ishod.
Matična mleč
Zbog toga što ne prolazi proces pasterizacije u kojem se uništavaju toksini, mleč često sadrži andromedotoksine. Oni mogu izazvati vrtoglavicu, slabost, preterano znojenja, mučninu i povraćanje. Sve te simptome može izazivati jedna kašičica andromedotoksina.

Paradajz

Stabljike i lišće paradajza sadrže alkalne otrove koji izazivaju želudačne probleme. Nezreli i zelen paradajz ima isti učinak. Ipak, utešno je to što bi trebalo poesti velike količine stabljika i lišća da bi posledice bile smrtonosne.
Tuna
Opasnost koja preti iz tune je živa. Nakon što je unesete u organizam, živa će doći u bubrege ili do mozga. Potrebno je pripaziti na količine koje se unose u organizam, a trudnicama i deci se uopšte ne preporučuje njeno konzumiranje.
Poslednji komentari
  • prosvetar Vreme: 21.07.2014 13:23h

    Upravo sam se najeo stabljika i lišća od paradajza. Jeste li sigurni da ću se otrovati ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP