Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Posna uživancija

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 02.03.2014 - 07:45:00h | Komentara: 0

Počeo je uskršnji post, pojavilo se prvo povrće, sada je pravo vreme da mislimo o laganoj i jednostavnoj ishrani. Očistite organizam od zimske i teške hrane. Osećaćete se bolje i lakše, a sigurno ćete i skinuti koji kilogram.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Predjelo: tost sa namazom od plavog patlidžana
Potrebno je:
- 4 parčeta tosta
- plavi patlidžan
- supena kašika maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- kk senfa
- so, biber

Priprema:
Plavi patlidžan isecite po dužini na komade debljine 1 cm. Posolite, pobiberite i ostavite desetak minuta da se ocedi. Blago ga izlupajte sa obe strane tučkom za meso. Višak tečnosti upijte salvetom. U tiganj stavite ulje, prepecite i sve komade vratite u sud, poklopite da na toploti omekšaju do kraja. Ocedite i štapnim mikserom ispasirajte. Dodajte so, biber, beli luk i senf po ukusu. Tost prepecite, isecite dijagonalno i servirajte sa namazom.
Zelena salata sa rotkvicama
Potrebno je:
- zelena salata
- veza rotkvica
- supena kašika maslinovog ulja
- sok od limuna
- so po ukusu
Kalorijska vrednost 51 kcal

Priprema:
Zelenu salatu operite, prosušite i rukom iskidajte na komade. Rotvice isecite na kolutiće. U sud stavite limun, so, malo vode i promešajte da se so otopi. Sipajte maslinovo ulje i sve dobro promešajte. Stavite zelenu salatu, blago promešajte i na kraju dodajte rotkvice.

Potaž od spanaća i praziluka
Odličan za čišćenje organizma, skidanje kilograma i probleme sa celulitom.
Potrebno je:
- 2 struka praziluka
- 500 g očišćenog spanaća
- kašika suvog začina
- 2 kk maslinovog ulja
- 3 čena belog luka

Priprema:
U sud sipajte vodu i kada se ugreje, dodajte praziluk isečen na kolutiće. Dovoljno je da se probari i dodajte opran spanać. Blago ga pritisnite i potopite. Kuvajte 2 do 3 minuta. Dodajte suvi začin i iseckan beli luk. Promešajte i štapnim mikserom izblendirajte. Na kraju dodajte maslinovo ulje. Ako ne postite, možete dodati u tanjir malo pavlake.

Grilovana riba sa krompirom i blitvom
Potrebno je:
- 1 kg morske ribe, po izboru
- 800 g krompira
- 6 vezica blitve
- 8 čenova belog luka
- 4 supene kašike maslinovog ulja
- vezica peršuna
- 2 limuna
- so, biber
Priprema:
Ribu posolite spolja i iznutra, namažite sa malo maslinovog ulja i unutra stavite limun sečen na kolutiće i grilujte na tiganju ili stavite na papir za pečenje i pecite u rerni. Gotova riba se preliva marinadom. Napravite domaću varijantu. U posudu stavite malo soli, nacedite limun i promešajte. Sipajte maslinovo ulje, dodajte naseckan beli luk i iseckan list svežeg peršuna. Pečenu ribu malo prelijte marinadom, a odvojeno servirajte marinadu da svako sipa po ukusu. Krompir očistite i isecite na četvrtine. Stavite u sud i sipajte vodu da malo prekrije krompir. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok ne omekša. Blitvu isecite na krupnije komade i spustite da se kratko probari sa krompirom. Kada je gotovo, odstranite višak vode, promešajte, dodajte maslinovo ulje i beli luk. Posolite i pobiberite po ukusu. Marinada se može koristiti i za krompir sa blitvom.

Blanširane jabuke sa suvim grozđem
Potrebno je:
- 4 jabuke
- 2 supene kašike suvog grozđa
- 2 supene kašike mlevenih oraha
- limun
- štap vanile ili vanilin šećer
- malo cimeta po ukusu
Kalorijska vrednost 144 kcal

Priprema:
U sud stavite vodu da proključa, dodajte suvo grozđe, limun sečen na kolutove i rasečenu šipku vanile ili vanilin šećer. Malo prokuvajte. Izvadite sadržaj na tanjir. Jabuke očistite i isecite na kockice. Lagano ih blanširajte u toj tečnosti. Pomešajte jabuke sa prokuvanim suvim grožđem i limunom. Preko stavite mlevene orahe i cimet po ukusu. Prelijte ostatkom tečnosti.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP