RUČAK
Posno može biti slasno!
Počeo je veliki Božićni post. Posna ishrana može da bude raznovrsna, ukusna i veoma zdrava. Najvažnije je da ishrana bude izbalansirana i da unesete sve neophodne nutritivne vrednosti. Pored duhovnog pročišćenja, koje donosi post, pročistićete i organizam.
Ručak | Foto: Shutterstock
Riba, posebno morska, koja je bogata omega 3 masnim kiselinama, izvanredna je za krvne sudove i preventivno štiti od kardiovaskularnih problema. Sardina, ako se cela izgnječi, obezbeđuje neophodan kalcijum, a voće i povrće vitamine i minerale. Suvo i jezgrovito voće i med mogu da budu odlični mali obroci. Mahunarke: grašak, pasulj, boranija, sočivo, soja su izvanredni izvori energije i blagotvorni za vaše telo. Birajte integralne žitarice i testeninu, grickajte kokice. Uživajte u lakoj i jednostavnoj ishrani.
Predjelo od sardine
Potrebno je:
2 konzerve sardine
praziluk
sok od jednog limuna
so, biber i senf po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji: 177 kcal
Predjelo od sardine
Priprema:
Izgnječite viljuškom sardine. Praziluk isecite po sredini jer ćete ga lakše i bolje oprati od zemlje i peska. Isecite tanke polukrugove, posolite, pobiberite i izgnječite malo rukom. Sjedinite i ako želite dodajte senf. Isecite hleb, prepecite u rerni i servirajte uz namaz od sardine.
Posna sarma s orasima
Potrebno je:
veća glavica kiselog kupusa
250 g pirinča
250 g sitno seckanog crnog luka
5 čenova belog luka
250 g mlevenih oraha
2 dl maslinovog ulja
4 suve paprika
so, biber, aleva paprika, suvi začin, lovor list po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji: 389 kcal
Posna sarma s orasima
Priprema:
Listove kupusa odvojte, isecite srednji deblji deo i ako je previše kiseo, stavite ga da odstoji u vodi. Crni luk iseckajte sitno i prodinstajte na umerenoj temperaturi na ulju. Dodajte pirinač i dinstajte dok ne pobeli. Nalijte vodom i pustite da se ukuva do pola. U kuvani pirinač dodajte mlevene orahe, alevu paprike i ostale začine po ukusu. Filujte listove. U posudu sipajte ostatak ulja, malo ga ugrejte i dodajte alevu papriku. Potrebno ju je veoma kratko na niskoj temperaturi ugrejati jer dužim prženjem postane gorka. Ređajte sarme. Između redova stavite suve paprike i lovorov list. Nalijte vodom da pokrije gornji sloj i kuvajte. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte na umerenoj temperaturi dok kupus ne omekša. Mnogi dodaju razne druge dodatke u pirinač, recimo šargarepu, krompir, ali to promeni ukus sarme i neutrališe izvanredan ukus mlevenih oraha. Vi pripremite po svom ukusu.
Potaž od graška
Potrebno je:
500 g graška
glavica crnog luka
supena kašika maslinovog ulja
so, biber, suvi začin, mirođija po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji: 169 kcal
Potaž od graška
Priprema:
Ugrejte posudu, sipajte maslinovo ulje i odmah sitno iseckan crni luk. Smanjite temperaturu i prodinstajte da luk postane staklast. Dodajte smrznuti grašak ili iz konzerve. Prokuvajte, ako je potrebno, dodajte vode, a kada omekša, štapnim mikserom napravite potaž. Dodajte so, biber, suvi začin i mirođiju.
Salata od blanširane šargarepe
Potrebno je:
1 kg šargarepe
4 čena belog luka
2 supene kašike senfa
1 dl maslinovog ulja
so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji: 155 kcal
Salata od blanširane šargarepe
Priprema:
Očistite šargarepu i isecite je na kolutove. Najbolje je da je blanširate ili kratko obarite na pari. Sipajte u činiju toplu šargarepu, dodajte so, biber, seckani ili rendani beli luk, ulje i senf po ukusu. Lagano i nežno izmešajte šargarepu.
Kuglice od oraha u kakaou
Potrebno je za 30 kuglica:
300 g mlevenih oraha
150 g šećera, najbolje tamni šećer
150 g margarina
malo rendane korice od limuna
sok od pola limuna
vanilin šećer
kakao
Kalorijska vrednost po kuglici: 201 kcal
Kuglice od oraha u kakaou
Priprema:
Margarin penasto umutite sa šećerom i prah šećerom. Sjedinite sa mlevenim orasima, dodajte malo narendane korice od limuna i isceđen limun. Rukama sjedinite masu. Ostavite je da se ohladi oko sat vremena u frižideru. Napravite kuglice i uvaljajte u kakao.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs