Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

RUČAK

Posno može biti slasno!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 02.12.2012 - 09:02:00h | Komentara: 0

Počeo je veliki Božićni post. Posna ishrana može da bude raznovrsna, ukusna i veoma zdrava. Najvažnije je da ishrana bude izbalansirana i da unesete sve neophodne nutritivne vrednosti. Pored duhovnog pročišćenja, koje donosi post, pročistićete i organizam.

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Riba, posebno morska, koja je bogata omega 3 masnim kiselinama, izvanredna je za krvne sudove i preventivno štiti od kardiovaskularnih problema. Sardina, ako se cela izgnječi, obezbeđuje neophodan kalcijum, a voće i povrće vitamine i minerale. Suvo i jezgrovito voće i med mogu da budu odlični mali obroci. Mahunarke: grašak, pasulj, boranija, sočivo, soja su izvanredni izvori energije i blagotvorni za vaše telo. Birajte integralne žitarice i testeninu, grickajte kokice. Uživajte u lakoj i jednostavnoj ishrani.

Predjelo od sardine

Potrebno je:
2 konzerve sardine
praziluk
sok od jednog limuna
so, biber i senf po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji: 177 kcal

Predjelo od sardine

Predjelo od sardine

Priprema:
Izgnječite viljuškom sardine. Praziluk isecite po sredini jer ćete ga lakše i bolje oprati od zemlje i peska. Isecite tanke polukrugove, posolite, pobiberite i izgnječite malo rukom. Sjedinite i ako želite dodajte senf. Isecite hleb, prepecite u rerni i servirajte uz namaz od sardine.

Posna sarma s orasima

Potrebno je:
veća glavica kiselog kupusa
250 g pirinča
250 g sitno seckanog crnog luka
5 čenova belog luka
250 g mlevenih oraha
2 dl maslinovog ulja
4 suve paprika
so, biber, aleva paprika, suvi začin, lovor list po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji: 389 kcal

Posna sarma s orasima

Posna sarma s orasima

Priprema:
Listove kupusa odvojte, isecite srednji deblji deo i ako je previše kiseo, stavite ga da odstoji u vodi. Crni luk iseckajte sitno i prodinstajte na umerenoj temperaturi na ulju. Dodajte pirinač i dinstajte dok ne pobeli. Nalijte vodom i pustite da se ukuva do pola. U kuvani pirinač dodajte mlevene orahe, alevu paprike i ostale začine po ukusu. Filujte listove. U posudu sipajte ostatak ulja, malo ga ugrejte i dodajte alevu papriku. Potrebno ju je veoma kratko na niskoj temperaturi ugrejati jer dužim prženjem postane gorka. Ređajte sarme. Između redova stavite suve paprike i lovorov list. Nalijte vodom da pokrije gornji sloj i kuvajte. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte na umerenoj temperaturi dok kupus ne omekša. Mnogi dodaju razne druge dodatke u pirinač, recimo šargarepu, krompir, ali to promeni ukus sarme i neutrališe izvanredan ukus mlevenih oraha. Vi pripremite po svom ukusu.

Potaž od graška

Potrebno je:
500 g graška
glavica crnog luka
supena kašika maslinovog ulja
so, biber, suvi začin, mirođija po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji: 169 kcal

Potaž od graška

Potaž od graška

Priprema:
Ugrejte posudu, sipajte maslinovo ulje i odmah sitno iseckan crni luk. Smanjite temperaturu i prodinstajte da luk postane staklast. Dodajte smrznuti grašak ili iz konzerve. Prokuvajte, ako je potrebno, dodajte vode, a kada omekša, štapnim mikserom napravite potaž. Dodajte so, biber, suvi začin i mirođiju.

Salata od blanširane šargarepe

Potrebno je:
1 kg šargarepe
4 čena belog luka
2 supene kašike senfa
1 dl maslinovog ulja
so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji: 155 kcal

Salata od blanširane šargarepe

Salata od blanširane šargarepe

Priprema:
Očistite šargarepu i isecite je na kolutove. Najbolje je da je blanširate ili kratko obarite na pari. Sipajte u činiju toplu šargarepu, dodajte so, biber, seckani ili rendani beli luk, ulje i senf po ukusu. Lagano i nežno izmešajte šargarepu.

Kuglice od oraha u kakaou

Potrebno je za 30 kuglica:
300 g mlevenih oraha
150 g šećera, najbolje tamni šećer
150 g margarina
malo rendane korice od limuna
sok od pola limuna
vanilin šećer
kakao
Kalorijska vrednost po kuglici: 201 kcal

Kuglice od oraha u kakaou

Kuglice od oraha u kakaou

Priprema:
Margarin penasto umutite sa šećerom i prah šećerom. Sjedinite sa mlevenim orasima, dodajte malo narendane korice od limuna i isceđen limun. Rukama sjedinite masu. Ostavite je da se ohladi oko sat vremena u frižideru. Napravite kuglice i uvaljajte u kakao.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP