Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

POČELE PRIPREME ZA BOŽIĆ

Post krepi telo

Autor: Nataša Lazović | 29.11.2012 - 07:41:00h | Komentara: 0

Pripreme za Božić počele su juče šestonedeljnim postom, koji se završava u ponoć između 6. i 7. januara. Post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli i rđavih dela, pa je to podvig kako telesni tako i duhovni. Evo kako treba postiti, prema rečima nutricioniste Branke Mitrović.

U postu je važno da se koriste sezonsko povrće,  uljarice i suvo voće, a ribu treba spremati bez ulja

U postu je važno da se koriste sezonsko povrće, uljarice i suvo voće, a ribu treba spremati bez ulja | Foto: Shutterstock

- Unos kalcijuma za vreme posta je smanjen, zato je dobro da dva do tri puta nedeljno jedete sardine iz konzerve. Izgnječite ih sa kostima i tako ćete uneti kvalitetan kalcijum.


- Jedite mahunarke na razne načine. Zdrave su, zasitne i odličan izvor minerala. Grašak je prirodni izvor serotonina, a pasulj pomaže da se organizam dobro pročisti i lekovit je za zglobove.

Orasasti plodovi

Orasasti plodovi


- Grickajte orahe, lešnike, bademe, pečeni kikiriki. Sto grama orašastih plodova ima oko 600 kalorija i zato ih jedite umereno. Povremeno mogu biti odličan obrok tokom boravka napolju. Ako dodate i malo suvog voća, imaćete kompletan veoma ukusan i zdrav obrok bez mnogo pripreme.

- Post je pravo vreme za čorbe i potaže od povrća. Odlično će vas ugrejati uveče, kada se vratite sa posla. Skuvajte razno povrće po želji i ukusu, izmešajte štapnim mikserom i uživajte.

- Pripremajte razne čajeve, zasladite medom. Med sadrži vitamine i minerale i smatra se kompletnom i savršenom prirodnom namirnicom.

- Za vreme posta jedite testeninu sa povrćem. Izaberite integralne, dodajte pečurke i uživajte u zdravom obroku.

- Kokice mogu biti ukusan obrok za vreme posta. Sto grama kokica ima oko 380 kalorija. Uz to popijte čašu soka od paradajza, a za desert bananu. Jednostavan i brz obrok možete pojesti na radnom mestu.

Mala pravila

Posnom hranom, osim ribe, smatraju se i rakovi, lignje i puževi jer ni oni nemaju krvotok. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, kada se konzumiraju jela spremljena na vodi. Riba i vino se mogu upotrebljavati i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (4. decembar), na Svetog Nikolu (19. decembar) i Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januar), čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja sedmica pred Božić posti se samo na vodi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP