Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

TUCIJADA POČINJE

Praznik za mališane

Autor: A. O. | 12.04.2015 - 13:10:00h | Komentara: 0

Vaskrs je najradosniji pravoslavni praznik, a posebno mu se raduju deca jer, osim što okuplja celu porodicu, običaji koji prate ovaj dan uključuju igru i takmičarski duh, ali i dosta slatkiša.

Najpre, tu su jaja. Farbanje i ukrašavanje je velika zabava za mališane, ali takmičenje u tucanju jaja ipak je najlepši običaj, koji deca sa nestrpljenjem očekuju. 

Farbanje i  ukrašavanje  je zabava za  mališane,  a takmičenje  u tucanju jaja  deca očekuju  sa nestrpljenjem

Farbanje i ukrašavanje je zabava za mališane, a takmičenje u tucanju jaja deca očekuju sa nestrpljenjem | Foto: Goran Srdanov

 Dakle, neizostavno kucanje ili tucanje jajima je “igra” u kojoj učestvuju i odrasli. Jaja se najpre tucaju vrhom u vrh, a posle šotkom u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe. Ko na kraju “tucijade” sakupi najviše jaja, dobija titulu pobednika.  

Takođe, ono što posebno raduje klince novijih generacija je običaj da deca traže jaja i slatkiše u travi, gde ih je sakrio uskršnji zeka. 

Lepinje s umetnutim  jajetom se razmenjuju  sa prijateljima

Lepinje s umetnutim jajetom se razmenjuju sa prijateljima | Foto: Vladislav Mitić

 Na dan Uskrsa, deca idu od kuće do kuće i sakupljaju jaja u korpicu. U nekim krajevima Srbije dečji obrazi se trljaju crvenim jajima kako bi deca bila zdrava. U istočnoj Srbiji, opet, običaj je da se na sam Uskrs deca ljube kroz venčiće od poljskog cveća. 

Za Uskrs se mese posebni hlebovi. U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje s umetnutim celim jajetom (kravajče), koje se razmenjuju  sa prijateljima.

Uskršnji zeka

Običaj da deca traže šarena i čokoladna jaja u svom dvorištu, gde ih je sakrio uskršnji zeka, preuzeli smo iz zapadnih kultura, ali je reč svakako o zabavi za čitavu porodicu. Mnogo je priča o tome kako je nastao uskršnji zec.

Uskršnji zeka

Uskršnji zeka | Foto: Profimedia.rs

 Prema jednoj legendi, boginja plodnosti Ostara pretvorila je pticu u zeca, zec je bio brz poput ptice, ali ipak je bio razočaran što nije ptica, te mu je Ostara jedan dan u godini omogućila da leže jaja, baš poput ptice. Zbog toga je kasnije u priču ušlo i uskršnje gnezdo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP