Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

KREATIVNO FARBANJE

Šareni Uskrs!

Autor: Nataša Lazović | 08.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Najkreativniji deo Uskrsa je svakako farbanje jaja. Deca jedva čekaju da napunite korpu i red je da ih svake godine iznenadite nekim novim dizajnom. Evo par ideja, čisto kao inspiracija...

Obavezno  uključite  decu u posao  farbanja  uskršnjih jaja

Obavezno uključite decu u posao farbanja uskršnjih jaja | Foto: Profimedia

Tradicija
Provereno dobre prirodne boje za jaja se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Takva jaja se mogu ukrasiti sličicama, ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.


Kuvanje bez pucanja


Da vam jaja budu savršeno kuvana, a da ne popucaju, u veću šerpu pomešajte kašiku soli, 100 ml sirćeta, više od litar vode i pustite da provri. Pažljivo dodajte jedno po jedno od 10 jaja rešetkastom kašikom. Smanjite temperaturu i kuvajte tačno 14 minuta! Kuvana jaja izvadite iz vrele vode i stavite ih u ledenu ili pustite hladnu vodu preko njih. Hladite 15 minuta. Savet plus: pre spuštanja jaja u vrelu vodu, operite ih i ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi da ne bi popucala pri dodiru sa vrelom vodom, zbog velike razlike u temperaturi!

Dekupaž
Sačekajte da se skuvana jaja potpuno ohlade. Izdvojite štampani sloj salvete i isecepkajte motiv koji ćete lepiti. Najpre jaje namažite belancetom koristeći četkicu. Zatim stavite motiv i pažljivo pritiskajte prstima od centra ka krajevima. Kada se zalepi, jaje ponovo premažite belancetom. Salvete možete lepiti na prethodno ofarbana jaja, ali se preporučuje da budu u svetlijim bojama.

Bubamara
Ofarbajte jaja u željenu boju, najbolje crvenu. Umutite jedno belance viljuškom i četkicom napravite tufne na ofarbanom jajetu, a potom uvaljajte u mak.

Jaja na pari
Tvrdo skuvana jaja ocedite od vode. U širu posudu sipajte oko 2 - 3 cm vode, na šerpu stavite cediljku ili neku sličnu rešetku. U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe u prahu za jaja pa sve dobro zatvorite krpom da para ne može da izađe iz posude. Kuvajte na umerenoj vatri 10-ak minuta i dobićete neobično našarana jaja.

Čipka
Jaja skuvati, obmotati najbolje najlon čipkom, dobro je zategnuti preko jaja, ali ne previše da ne pukne, i spustiti u pripremljenu boju.

Prskana jaja
Kuvano vrelo jaje staviti na čašicu, jaje prekriti salvetom i kašičicom uzimati boju po želji i kapati preko salvete. Možete koristiti boje u kapsulama koje se rastvaraju u 200 ml vode. Nakon nanošenja boje, salveta se odmah sklanja, a za svako jaje će vam trebati nova salveta.

Sjaj i šljokice
Odaberite boju, a zatim izaberite sjaj koji ćete pomešati sa bojama. Malo lepka će držati šljokice, a jaja će svetlucati.

S mrvicama
Izaberite mrvice u lepim pastelnim tonovima, ili čokoladne i zalepite ih lepkom ili belancetom.

Karirana jaja
Pripremite krep-traku i dve boje za jaja. Isecite šest trakica debljine do jednog centimetra. Prvo poprečno obmotajte jaje sa tri trakice, ali tako da između svake ima praznog prostora. Ofarbajte ga u svetliju boju, ostavite da se osuši i skinite trake. Zatim ga oblepite uzdužno sa preostale tri trakice i ofarbajte u tamniju boju i osušite pa skinite sve trake.

Prirodne boje


Žuta – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma, list breze, kora limuna ili pomorandže
Narandžasta – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka
Crvena – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice
Smeđa – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj
Plava– sok od borovnice, listovi crvenog kupusa
Zelena – listovi spanaća, kopriva
Bordo – sušeni kantarion

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP