OVO NISTE ZNALI
Semenke lubenice bi, umesto što ih pljuckamo, trebalo jesti
Kada smo bili mali plašili su nas da će nam od kafe izrasti rep, od laganja nos, a od semenki lubenice, ako ih progutamo - nova velika lubenica u našem stomaku.
Lubenica | Foto: Profimedia
Prethodno čišćenje semenki i njihovo pljuckanje u toku jela postalo nam je normalno. Ali, izgleda samo smo čitav život grešili...
Semenke lubenice bi, naime, trebalo da pojedemo. Ali, ne zajedno sa sočnim "mesnatim" delom. Naime, postoji jedna inteersantna "kvaka".
Semenke lubenice | Foto: Profimedia
Semenke bi trebalo pustiti da proklijaju, a potom ih osušiti i oljuštiti, nakon čega se dobija veliki izvor proteina. Štaviše, u svega jednoj osmini šoljice ima čak deset grama proteina.
Ovakve semenke su pride i odlično pomagalo prilikom konzumiranja druge hrane, pošto je vezuju za sebe, smanjujučći im gustinu i čineći ih tako lakše svarljivom.
Očišćene semenke lubenice | Foto: Profimedia
Ove semenke pored proteina sadrže vitamin B, magnezijum, mononezasićene i polinezasićene masti, koji smanjuju nivo holesterola, rizike od raznih upala, srčanog udara i šloga.
Ako ste nekada, jedući lubenicu, zagrizli i enku njenu semenku, primetili ste da nema veze s ukusom ovog voća. Seme lubenice najsličnije je suncokretovom. Jedan od načina upotrebe je i kao dodatak salatama, a mogu i da se grickaju kao "klasične" semenke.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs