SAVETI ZA ODRŽAVANJE NAMIRNICA
Smrznuto kao sveže!
Hrana obrađena zamrzavanjem je najsličnija svežoj. Tim procesom se skraćuje vreme kuvanja i povećava svarljivost, a namirnice su dostupne cele godine. Evo nekoliko korisnih saveta…
Proverite da li ste dobro zapakovali hranu koju stavljate u zamrzivač | Foto: Profimedia
- Ohladite hranu pre nego što je stavite u zamrzivač. Ukoliko je stavite toplu, ona povećava temperaturu u zamrzivaču i može naškoditi ostaloj hrani.
- Nikada ne zamrzavajte ponovo ono što ste jednom odmrzli.
- Pun zamrzivač ekonomičnije radi. Ako imate puno slobodnog prostora, popunite ga plastičnim flašama napunjenim vodom do pola i koriste ih dok ne popunite prostor.
- Rasporedite hranu u manja pakovanja, da ne dođete u situaciju da vam je potrebna količina za dvoje, a u pakovanju ima za četvoro. Lakše je izvaditi dva pakovanja ukoliko vam je potrebno više.
- Ukoliko sumnjate u ispravnost hrane iz zamrzivača, obavezno je bacite.
- Zamrzavajte svežu hranu da biste joj zadržali ukus, hranu koja je pred istekom ne zamrzavajte.
- Obeležite hranu koju stavljate u zamrzivač, biće vam mnogo lakše da vodite računa šta je u pitanju i kada je spakovano.
- Vodite računa o higijeni svog zamrzivača. Ne brinite za hranu, ona može stajati u frižideru smrznuta dok vi otopite zamrzivač i očistite ga.
- Ukoliko je došlo do nestanka struje nikako ne otvarajte vrata od zamrzivača. Rešite problem u najkraćem mogućem roku, a zamrzivač može da održi nisku temperaturu i do 24 sata.
- Mleko se može zamrznuti na mesec dana, otopite ga u frižideru i dobro promućkajte pre upotrebe.
- Puter i margarin se mogu zamrznuti na tri meseca, rendani sir se može zamrznuti do četiri meseca i može da se koristi direktno iz zamrzivača. Isti rok važi i za piletinu.
- Testo, svinjsko i teleće meso ne bi trebalo čuvati duže od šest meseci.
Šta ne zamrzavati
Hrana koju ne bi trebalo da zamrznete su sirova jaja i tvrdo kuvana jaja, povrće sa visokim sadržajem vode, kao što su zelena salata, krastavac, pasulj i rotkvice, sosovi na bazi jaja, jogurt, nemasni krem sir i kajmak.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs