alo.rs Kuhinja
I TO POSTOJI
Sosevi koji tope kilograme?!
Verovali ili ne, postoji sosevi koji ubrzavaju metabolizam i pomažu kada ste na dijeti.
Papričice u sirćetu
Sastojci:
– 12 malih ljutih papričica (crvene, zelene, žute)
– jedna i po krigla belog vinskog sirćeta
Priprema:
Stavite papričice u čistu, suvu teglu. Sirće kuvajte do ključanja. Papričice prelijte sirćetom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatvorite teglu i držite je tako dve nedelje, povremeno je možete protresti. Probajte da li je sirće dovoljno primilo ukus paprika, procedite ga, možete dodati malo suvih papričica i ostaviti još nedelju dana. Jede se uz meso, najbolje uz roštilj.
Stavite papričice u čistu, suvu teglu. Sirće kuvajte do ključanja. Papričice prelijte sirćetom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatvorite teglu i držite je tako dve nedelje, povremeno je možete protresti. Probajte da li je sirće dovoljno primilo ukus paprika, procedite ga, možete dodati malo suvih papričica i ostaviti još nedelju dana. Jede se uz meso, najbolje uz roštilj.
Habanero senf
Sastojci:
– 3 habanero papričica (male, ljute, okruglaste paprike)
– 2 paradajza
– 5 kašika senfa
– 80 ml soka od ananasa
– 2 kašike braon šećera
– 2 kašike meda
– 1 kašika mlevenog korijandera
– so po ukusu
Priprema:
Dok sečete papriku na pola i čistite od semena, obavezno stavite lateks rukavice, zbog njihove ljutine. Zatim stavite u blender sa ostalim sastojcima i promešajte dok se smesa ne ujednači. Sipajte pire u šerpu i ostavite da provri. Sipajte u tegle. Može da stoji oko dva meseca, a odlično se slaže uz svinjski šnicle ili piletinu na žar. Imajte na umu da je ovaj sos, zbog šećera i meda, kaloričan i nemojte preterivati sa količinama, bez obzira na to što ubrzava varenje.
Dok sečete papriku na pola i čistite od semena, obavezno stavite lateks rukavice, zbog njihove ljutine. Zatim stavite u blender sa ostalim sastojcima i promešajte dok se smesa ne ujednači. Sipajte pire u šerpu i ostavite da provri. Sipajte u tegle. Može da stoji oko dva meseca, a odlično se slaže uz svinjski šnicle ili piletinu na žar. Imajte na umu da je ovaj sos, zbog šećera i meda, kaloričan i nemojte preterivati sa količinama, bez obzira na to što ubrzava varenje.
Čili paradajz
Sastojci:
– 2 konzerve čilija
– 1 konzerva seckanog paradajz
– 40 g seckanog crnog luka
– 3 kašike paradajz sosa
– 2 kašike meda
– 2 čena seckanog belog luka
– 1 kašičica rendane kore narandže
– 60 ml soka od pomorandže
– ½ kašičice soli
Staviti sve sastojke u blender, mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Staviti u šerpu i kuvajte do ključanja, zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Sipajte sos u tegle, ohladite ih držati u frižideru. Rok upotrebe je mesec dana, odlično se slaže uz pljeksavice, piletinu ili tunjevinu.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs