alo.rs Kuhinja
KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Stručak pun zdravlja
Skromni praziluk koji mnogi zaborave i da spomenu kad nabrajaju vrste povrća, jedan je od najvrednijih “stanovnika“ naših bašta. Stari narodi su ga koristili kao namirnicu, začin i lek, te nema razloga da se danas odreknemo njegovih blagodati…
Foto: Profimedia
Zanimljiv, ali nenametljiv ukus praziluka daće punoću čorbama i supama, kao i rižotima, u kojima može da dominira ili da bude ukusna nadopuna namirnicama poput piletine ili pečuraka.
Mnogi kuvari savetuju da ga dodate u svako jelo u koje inače stavljate luk u razmeri po ukusu. Dodajte ga sitno naseckanog u paprikaše i druge umake s lukom u podlozi ili ga poslužite svežeg kao salatu, na primer, sa zrnima kuvanog pasulja, a može i da zameni pečurke u nekom jelu.
Idealan je za pripremanje složenaca, kao “omotač“ za paštetu ili neki fini aspik kojim želite da impresionirate goste. Treba poslušati savete nekih nutricionista - dobro opran praziluk naseckajte i pustite da odstoji pet minuta pre nego što ga dodate jelu. Tako se oslobađaju njegovi najvredniji sastojci. Intenzivno zelena boja praziluka ostaće takva ako ga ne prekuvate i odmah nakon kuvanja stavite pod hladnu vodu. Odlično će se složiti s pečenom bundevom u salati ili prilogu koji nećete zaboraviti.
Za poseban doživljaj, prelijte ga maslinovim uljem i pospite proprženim pinjolima.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs