alo.rs Kuhinja
ZDRAVO
Top 5 najzdravijeg povrća
Iako se kod nas jede jako masna hrana, možemo da pomognemo svom organizmu tako što ćemo ga osnažiti – salatom! „Alo!“ vam otkriva top 6 najzdravijeg povrća!
Voće kao povrće! | Foto: freedigitalphotos.net
Paradajz
Iako tehnički spada u voće (ozbiljni smo), paradajz se najčešće servira kao povrće. Ovaj crveni zalogaj je pun likopena i raznih vitamina, od A do K! Pored toga, većina proizvoda koji sadrže paradajz su odlični borci protiv raka. Paradajz takođe reguliše krvni pritisak i smanjuje broj slobodnih radikala u organizmu.
Brokoli
Malo povrća može da se meri sa imunološkim moćima brokolija. Ova zelena biljka je bogata antioksidantima koji smanjuju rizik od raka, a pošto sadrži i beta – karotene, kao i vitamin C, odličan je za otpornost na grip i sezonske prehlade.
Duško Dugouško zna znanje! | Foto: freedigitalphotos.net
Šargarepa
Pre nego što nakupujete hrpu proizvoda za negu kose, kože i vida, razmotrite prirodan lek – šargarepu! Šargapera takođe sadrži značajan antioksidans, vitamin A, kao i vitamin C, koji oinaže kod vaskularnih problema.
Krompir
Ovo povrće, koje možete spremati na bezbroj načina, sadrži vitamine A i C koji imaju veliki broj anti – kancerogenih sastojaka. Krompir je i sjajan izvor gvožđa i vlakana, tako da pored toga što daje energiju, ova krtola pomaže i pri regulaciji sistema za varenje.
Patlidžan
Obavezno uvrstite patlidžan u ishranu. Plavi mag za srce sadrži nasunin, antioksidant koji štiti moždane ćelije od oštećenja. Zbog velike količine vlakana, naučnici veruju da ova biljka čuva od moždanog udara i demencije.
Zeleno gvožđe | Foto: freedigitalphotos.net
Spanać
Nije Popaj blesav! Spanać sam samcijat može da bude odličan izvor skoro svih vitamina i sastojaka koji su telu potrebni. Naučnici veruju da ishrana koja često upotrebljava spanać, sprečava razne bolesti od srčanih problema, preko raka, do artritisa i osteroporoze.
Luk
Možda nije mirisan, ali je izuzetno zdrav! Ovaj prirodni lek čini čuda za ljude koji pate od osteroporoze. Luk usporava gubitak kalcijuma i jača kosti. Zbog vitamina C, luk pomaže i protiv dijabetesa i srčanih oboljenja.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs