Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

SAVETI NUTRICIONISTE

Topla trpeza za hladne dane

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 06.10.2013 - 07:45:00h | Komentara: 0

Kada je hladno prija toplija i malo jača hrana, a najvažnije je da ne koristite mnogo masnoće, jer je ona najkaloričnija. Ovakvi obroci stvaraju sitost, te zato možete smanjiti količinu porcije. Vitamini i minerali se unose kroz voće i povrće pre svega kao salate i treba svakodnevno jesti. Jedite tople supe i čorbe, kuvana jela, kompote i čajeve. Prijatno!

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Pita sa pečurkama
Potrebno je:
500 g kora za pitu
500 g šampinjona
praziluk
jaje
2 supene kašike ulja
kašika prezli
so, biber, suvi začin


Priprema:
Praziluk isecite na kolutiće a šampinjone na listiće. Ugrejte sud, dodajte ulje i prvo na umerenoj temperaturi i dinstajte dok ne omekša. Dodajte pečurke, pojačajte toplotu i kratko prodinstajte. Dodajte, jaje, začine po ukusu i prezle da poukupe višak tečnosti. Filujte po 4 kore, tri samo poprskajte uljem i kiselom vodom a na četvrtu stavite fil i umotajte je. Ponovite postupak. U pleh stavite peki papir, slošite pitu, odgore lagano premažite sa malo ulja i pecite u ugrejanoj rerni dok ne porumeni oko 30 minuta.

Kompot
Potrebno je:
2 jabuke,
2 kruške,400 g šljiva,
100 g brusnica
4 suve šljive,
4 suve kajsije

Priprema:
Jabuke i kruške oljuštite, isecite na kockice veličine pola šljive. Šljive pocepajte na pola, izvadite koštice i stavite u sud, dodajte suvo voće iseckano na sitnije kockice. Prelijte vodom. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvate na najnižoj temperaturi poklopljeno dok povrće ne omekša. Kompot ima slatkoću od suvog voća ali ako želite da bude sladji najbolje je da ga zasladite medom.
Dinstani pileći bataci sa restovanim krompirom
Potrebno je:
1 kg pilećih bataka supena kašika ulja
1 dl soka od paradajza
so, biber, suvi začin, aleva paprika
1 kg belog krompira
2 glavice crnog luka
1 dl ulja
so, biber i aleva paprika

Priprema:
Pileće batake operite i osušite. U posudu suvi začin, so, biber, alevu papriku i polako sipajte izešan sok od paradajza i ulje. Stalno mešajte da se masa sjedini. Tom smesom istljajte batake kao da ih masirate i ostavite da odstoje 1 sat na sobnoj temperaturi ili mogu da preko noći ostanu u frižideru. U sud stavite malo ulja, prepecite batake sa svih strana, sipajte malo vode, prokuvajte i sud poklopite alu folijom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Krompir očistite, isecite na kockice, nalijte posoljenom vodom i kuvajte dok ne omekša. Luk isecite na sitne kockice, kratko prodinstajte na ulju, dodajte alevu papriku. Krompir procedite i sipajte u sud sa lukom i blago mešajte. Posolite i pobiberite po ukusu. Ovo jelo se servira toplo.

Salata od kupusa sa cveklom
Potrebno je:
400 g kupusa
2 kuvane cvekle
3 g mlevenog kima
so, biber, ulje, jabukovo sirće

Priprema:
Cveklu zamotajte u alu foliju i ispecite u rerni kao krompir. Tako je ukusnija i sve hranljive vrednosti ostaju u njoj. Prohladite je oljuštite i isecite na tanke listove. Napravite marinadu od vode, soli, sirćeta i ulja. Probajte i kada vam ukus odgovaara prelite sa polovinom marinade cveklu. Kupus isecite na tanke rezance i prelijte sa drugom polovinom marinade. Servirajte u istom salatnom tanjiru cveklu i kupus a odgore sipajte malo mlevenog kima po ukusu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP