Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

USKRŠNJA TRPEZA

Tradicionalni gurmanluci!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 19.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Veliki hrišćanski praznik Uskrs okuplja celu porodicu. Svi se raduju jajima, ali i punoj trpezi tradicionalnih jela. Pripremite ih na klasičan način, a čarobni mirisi i ukusi doneće dobro raspoloženje, lepa sećanja i učvrstiti zajedništvo i bliskost.

Uskršnja trpeza

Uskršnja trpeza | Foto: Shutterstock

Tradicija treba da se neguje i čuva, da se stara jela ne zaborave. Povremeno o praznicima dozvolite sebi takva uživanja. Budite ipak umereni u količinama, pogotovo ne preterujte s jajima. Uskrs se slavi nekoliko dana, hrane i vremena ima dovoljno za uživanje.

Jagnjeća čorba

- jagnjeća glava i donji deo nogica
- cela zelen za supu
- 100 g korena celera
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 struka mladog crnog luka
- 6 zrna bibera
- list lovora
- 2 supene kašike pirinča
- 2 dl pavlake ili kajmaka
- kašika brašna
- supena kašika ulja
- svež peršun list
- so, biber, suvi začin, aleva paprika..
Jagnjeću glavu i noge dobro operite, zelen i celer isecite, crni luk prepecite na plotni. U lonac stavite meso i povrće, prepečeni luk, biber i lovor list. Nalijte vodom i uključite na najaču temperaturu. Kada počne da kuva, openite supu, smanjite temperaturu i na umerenoj temperaturi kuvajte supu oko 2 sata. Kada meso počne da se odvaja od kostiju, procedite supu, a meso odvojte od kostiju i sve sitno iseckajte. Naparvite zapršku od brašna i aleve paprike. Brašno treba da se proprži da izlaze mehurići, a aleva paprika se stavi i odmah skloni tiganj sa šporeta da ne pregori. Zapržite proceđenu supu, dodajte na kolutiće seckani mladi crni luk i pirinač da se skuva u čorbi. Kada je čorba gotova, dodajte začine po ukusu. U činiju za serviranje na dno stavite kuvano povrće iz supe i zelen, prelijte čorbu i odozgo stavite pavlaku da se polako topi, ali je još ukusnija sa kajmakom. Pospite listovima svežeg peršuna.

Zelena salata sa lukom i rotkvicama

- zelena salata puterica
- 4 struka mladog crnog luka
- struk mladog belog luka
- veza rotkvica
- kašika ulja
- supena kašika limuna
- so po ukusu

Salatu oprerite, prosušite i rukom iskidajte na komade. Mladi luk isecite na kolutove, rotkvice na listiće i sve pomešajte. Posolite, začinite limunom i uljem pred serviranje.

Jagnjeća sarmica

- jagnjeća crna i bela džigerica
- jagnjeće srce
- ostatak jagnjećih iznutrica po želji
- jagnjeća maramica
- glavica crnog luka
- 3 struka mladog luka
- 4 jaja
- 1/2 l mleka
- 2 dl ulja
- so, biber, aleva paprika, suvi začin po ukusu
- ovčije kiselo mleko
Dobro operite iznutrice u hladnoj vodi. Nalijte ponovo hladnu vodu i malo sirćeta i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Maramicu ostavite u vodi do upotrebe. Prosužite iznutrice i isecite na krupnije komade. Ugrejte ulje i izdinstajte iznutrice. Prohladite i isecite na sitne komade ili sameljite krupnije u mašini za meso. Ugrejte ulje i izdinstajte crni luk, dodajte iznutrice i prodinstajte. Na kraju u toplu smesu dodajte mladi crni luk iseckan na kolutiće. Posolite, pobiberite dodajte alevu papriku i suvi začin i sve zajedno prodinstajte još malo. Pleh ili tepsiju namažite uljem. Sipajte smesu i nalijte sa pola mase umućenih jaja i mleka, prekrijte maramicom. Malo je izbušite viljuškom i pecite oko pola sata u ugrejanoj rerni. Izvadite sarmice, prelijte sa ostatnkom smese, viljuškom pritisnite da se rasporedi po gornjem sloju i pecite još oko pola sata. Služite sa ovčijim kiselim mlekom. Možete i svaku sarmicu odvojeno zavijati u delove maramice i tako peći, a posle samo preliti mlekom i jajima. Po želji u fil možete dodati bareni pirinač.

Kapama od jagnjetine

- 1,2 kg jagnjetine od vrata
- 1 kg spanaća
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- veza crnog mladog luka
- 1,5 dl ulja
- ravna kašika brašna
- so, biber, aleva paprika
- pavlaka ili ovčije kiselo mleko
Jagnjeće meso operite i prosušite. Luk isecite sitno i prodinstajte na ulju da postane staklast. Dodajte komade mesa, poklopite, posle par minuta okrenite sa druge strane i opet malo prepecite da dobiju lepu boju. Pospite alevom paprikom i začinima, nalijte toplom vodom i polako krčakajte da sve dobro omekša. Spanać oprerite i na krupno isecite. Kada je meso mekano, dodajte spanać i mladi crni luk iseckan na kolutiće. Poklopite da spanać omekša. Probajte i ako je potrebno dodajte još začina po ukusu. U malo vode razredite brašno sipajte polako, promešajte i kuvajte oko 10 minuta na umerenoj temperaturi. Servirajte uz ovčije kiselo mleko ili pavlaku.

Jagnjeće pečenje sa mladim krompirićima

- mlada jagnjetina
- ulje, so, po želji mleveni ruzmarin i biber
- 2 kg mladih krompirića
- 1 kg graška
- kk gustina
- ulje
- so, biber, listovi sveže mirodjije
Uveče jagnjetinu operite, dobro osušite, zavite u platnenu krpu i ostavite u frižidreru. Ujutru u pleh za pečenje stavite malo ulja, stavite jagnjetinu, dobro posolite sa svih strana i dobro istrljajte. Ako želite, možete je i pokriti začinom od mlevenog ruzmarina i bibera, ali nije neophodno ako niste navikli na takve ukuse. Stavite u hladnu rernu, uključite na 220 stepeni C i kada se ugreje smanjite na 200 C. Kada korica postane svetložuta u posudu možete povremeno dolivati po malo tople vode da ostane sočnija. Pecite dok korica ne postane dobro pečena. Mlade krompiriće kratko probarite i rasporedite po plehu. Prelite ih sokom od pečenja i pecite još oko pola sata. Pečena jagnjetina mora malo da se prohladi pre sečenja. Meso će omekšati i sokovi pravilno rasporediti. U sud sipajte malo ulja i prodinstajte sitno seckani crni luk. Dodajte grašak, prodinstajte, sipajte malo dople vode, začina po ukusu i krkajte na umerenoj temperaturi dok ne omekša. U malo vode razmutite kafenu kašičicu gustina, sipajte u grašak da se malo zgusne. Na kraju dodajte sitno seckanu svežu mirođiju. Servirajte jagnjetinu uz mlade krompiriće i grašak.

Uskršnji kuglof

Za testo:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- prašak za pecivo
Fil:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- vanilin šećer
- 5 kašika crne kafe
- 150 g putera
- rum, prezle
- 2,5 dl slatke pavlake
- jaja od čokolade ili marcipana za ukrašavanje
Umutiti dobro 6 žumanaca i 6 kašika šećera, pa dodati 6 kašika brašna, promešati i sjediniti sa dobro umućenim belancima. Kalup za kuglof dobro namazati puterom, posuti prezlama i ispeći na umerenoj temperaturi. Za fil umutite 5 žumanaca sa 150 g šećera i vanilin šećerom. Dodajte 5 kašika jake crne ili nes kafe. Kuvajte na pari dok se nezgusne stalno mešajući. Stavite posudu u hladnu vodu da se prohladi. U hladan krem dodajte 150 g dobro umućenog putera. Tortu ohladite, presecite donji deo i pažljivo izvadite sredinu. Ivadjenu sredinu poprskajte rumom i sjedinite sa kremom. Pažnjivo nafilujte, zatvorite donjim delom, okrenite i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 1 sat. Umutite šlag i ukrasite tortu. Stavite na ukrasni tanjir sa postoljem.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP