PRVI MAJ
Vreme je za roštilj
Sa pripremama za Praznik rada, koji je sinonim za uživanje u prirodi i hrani sa prijateljima i porodicom, treba početi dan ranije. Nabavite meso, ribu, povrće, marinirajte ih po ukusu, a sutradan poranite da ugrabite neko fino mesto za vatricu...
Za idealni roštilj potrebni su odgovarajuća temperatura, dobra marinada i pregršt začina | Foto: Shutterstock
Idealna temperatura
Mada izgleda jednostavno, iskustvo je ipak potrebno. Žar se priprema pomoću papira i grančica koje možete da pokupite u okolini, a kada se vatra razgori, dodaje se ćumur. Dobrom roštilju potrebno je oko 30 minuta zagrevanja do idealne temperature. Savršenu temperaturu postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je prekriven tankim slojem sivog pepela. Nakon toga, rešetku možete nauljiti ili premazati parčetom slanine.
Mali trikovi
- Teletina, piletina i riba peku se na umereno ugrejanom roštilju
- Na pečeni odrezak stavite kašičicu maslaca
- U marinadu, uz ulje i limun, možete dodati med, ren, senf...
- Začine povrću dodajte na kraju, a pre pečenja premažite ga uljem
- Krompir i ribu na roštilju pecite u foliji
- Dobar roštilj zavisi od mariniranja mesa i dobrog pečenja. U činiju sipajte sok od paradajza, malo aleve paprike, smeđi šećer po ukusu, so, biber i dodajte ulje. Sve dobro izmešajte. Krilca i rebarca posolite, pobiberite i dobro izmešajte s marinadom. Ostavite u frižideru da odstoji najmanje šest sati, a najbolje je 24 sata. Ova marinada se može koristiti i za krmenadle - kaže za „Alo!“ nutricionista Branka Mirković.
Belo meso posolite, pobiberite, začinite limunom i maslinovim uljem i možete sipati origano ili bosiljak. Od belog mesa možete praviti i ražnjiće, koje ćete neizmenično ređati sa povrćem.
- Najveći problem s ribom na roštilju je lepljenje za rešetke. Ako pečete celu ribu, odsecite joj glavu i stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na slabiji žar - savetuje Branka.
Na stolu
Nakon što skinete meso s roštilja, pustite ga da malo odstoji pre nego što ga poslužite. Na taj način ostavićete vremena sokovima u mesu da se pravilno rasporede.
- Ne pokrivajte meso, jer ukoliko stavite poklopac, meso se napari i izgubi se krckava korica, koja je veoma ukusna. Uz meso poslužite pregršt salate, a za desert voće – savetuje Branka.
Prijatno!
Voće na roštilju
1 Prepolovite breskvu i pecite je po 4 minuta sa obe strane. Stavite ih u činiju, dodajte sladoled od vanile i pospite cimetom.
2 Presecite banane i po dužini i po širini. Utrljajte ih u rastopljen puter, a zatim miks šećera i cimet. Pecite ih sa svake strane dok ne dobiju svetlobraon boju. Možete ih dodatno zasladiti sladoledom od vanile.
3 Oljuštite svež ananas. Grilujte svaku stranu po pet minuta. Ređajte u posudu, a na kraju prelijte šerbetom od kokosa i kokosovim brašnom.
Pileći ražnjići u jogurtu
Potrebno je: šoljica jogurta, šoljica naseckanih listova bosiljka, 1/4 šoljice luka, 1/2 kašičice karija, so, biber, 1 kg piletine, kašičica maslinovog ulja. Priprema: Izmiksujte jogurt, bosiljak i luk, dodajte kari i malo soli. Odvojite polovinu umaka. Dobro natopite piletinu preostalim umakom i ostavite je u frižideru 45 minuta. Ako želite da ražnjićima dodate povrće, naseckajte ga, posolite i pobiberite. Meso (i povrće) nabodite na štapiće. Povremeno okrećući ražnjiće, pecite na srednjoj vatri oko 15 minuta. Poslužite s umakom od jogurta i bosiljka.
Grilovano povrće
Potrebno je: 0,5 kg tikvica, 0,5 kg paradajza, 0,5 kg plavog patlidžana, 200 g ementalera, 3 čena belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, kašičica majčine dušice, so, biber. Priprema: Povrće dobro operite. Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom. Posolite i pobiberite. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite jedan sat u frižideru. Pred pečenje, paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na papirni ubrus i pustite da se malo prosuši. Pecite na grilu po nekoliko minuta sa svake strane. Pospite rendanim sirom.
Vrat sa ljutim začinima
Potrebno je: 4 posoljena komada mesa (junećeg ili telećeg vrata, ili deblji odresci), 4 kašike ljute mlevene čili papričice, kašičica kajenskog bibera, kašičica crnog bibera, 4 kašičice belog luka u prahu ili granulama, 4 kašičice soka od limuna.
Priprema: Izmešajte začine i polovinu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem pola sata. Polagano pecite i za vreme pečenja mažite meso ostatkom začina.
Brusketi sa medom i rikotom
Potrebno je: srednja vekna italijanskog hleba (iseći hleb po dijagonali), maslinovo ulje, čen belog luka, 2 šolje rikote, 2 limuna, so, med.
Priprema: Premažite hleb maslinovim uljem i stavite na roštilj. Pecite po dva minuta svaku stranu. Kada se ispeče, sklonite ga sa roštilja i protrljajte ga belim lukom. Dodajte na hleb rikotu, pospite maslinovim uljem i solju. Sipajte malo meda preko brusketa i na vrh dodajte limun.
Kotleti s viskijem
Potrebno je: 4 posoljena svinjska (juneća, teleća) kotleta, šolja senfa, šolja viskija, kašičica mlevenog bibera (ako je moguće zelenog), sok od dva limuna. Priprema: Izmešajte začine i polovinu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem pola sata. Polagano pecite i za vreme pečenja mažite meso ostatkom začina.
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs