Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Zdrava letnja uživancija!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 06.07.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Leti treba pripremati jela koja se mogu jesti topla i hladna. Od bogatog nedeljnog ručka uvek možete imati ručak ili večeru za sutra. Planirajte tako da neki obrok možete poneti i na posao. Uvek je bolje dobro isplanirati, tako ćete jesti kvalitetnije obroke koje ste sami pripremili i znate šta sadrže, pa nećete biti u iskušenju da kupite nešto usput i tako jedete nezdravu i masnu hranu...

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Musaka od džigerice

Potrebno je:
800 g teleće džigerice
100 g pančete
2 glavice crnog luka
1 čen belog luka
4 jaja
2 dl mleka
2 dl kisele pavlake
1 dl ulja
so, beber, aleva paprika

Priprema:
Džigericu isecite na krupne komade i kratko obarite. Prohladite i isecite na komade 1 x 1 cm. Crni luk sitno iseckajte, a beli usitnite nožem. Stavite crni i beli luk i na umerenoj temperaturi dinstajte da postane staklast. Dodajte seckanu pančetu i sve zajedno prodinstajte. Stavite komadiće džigerice, posolite i pobiberite. Kada se prodinsta, skinite sa šporeta i začinite alevom paprikom. Ostavite da se malo prohladi. Pleh za pečenje namažite uljem, pospite prezlama i sipajte smesu. Umutite jaja, mleko i pavlaku. Posolite i pobiberite i prelijte odgore. Pecite na 180 oko sat vremena. Dužina pečenja zavisi od debljine musake, ali pecite dok se ne napravi lepa korica zlatno - smeđe boje. Musaku prohladite pre sečenja. Odlično se slaže sa kiselim mlekom.

Voćna salata

Potrebno je:
150 g malina
150 g borovnica
4 kajsije
sok od jedne pomorandže
2 kašike meda
1 dl vode
Kalorijska vrednost 186 kcal

Priprema:
Vodu i sok od pomorandže prokuvajte. U topao sok stavite med i narendanu koru od pola pomorandže. Kajsije isecite na kockice. U činije stavite na dno borovnice, seckane kajsije i na kraju maline. Prelijte sokom sa medom. Ohladite u frižideru. Servirajte uz šlag, sladoled, a ukrasite listovima sveže nane.


Pečene paprike

Potrebno je:
8 paprika somborke ili šilje
2 čena belog luka
aćeto balsamico
maslinovo ulje
so, listovi svežeg peršuna
Kalorijska vrednost po porciji 134 kcal

Priprema:
Paprike ispecite i stavite u najlon kesu da se potpare i ohlade. Očistite od kožice. Stavite u činiju, posolite i pospite narendanim belim lukom. Začinite aćetom balsamicom i maslinovim uljem. Lagano promešajte i pospite usitnjenim listićima svežeg peršuna. Prohladite u frižideru.


Čorba od šargarepe i krompira

Potrebno je:
4 srednje šargarepe
2 srednja krompira
1 l bujona, može od kocke
1 dl pavlake
malo maslinovog ulja
so, biber
Kalorijska vrednost po porciji 191 kcal

Priprema:
Ugrejte vodu i dodajte očišćenu i na krupnije komade isečenu šargarepu i krompir. Na umerenoj temperaturi barite da se povrće skuva. Povrće ispasirajte, a u vodi zakuvajte kocke za supu ako nemate domaći bujon. Vratite povrće u sud, zajedno prokuvajte, dodajte pavlaku i na kraju malo maslinovog ulja. Ukrasite seckanim listićima svežeg peršuna.


Gratinirani karfiol

Potrebno je:
600 g karfiola
3 jaja
2 dl jogurta
150 g sira
l1 dl ulja
malo prezli
so, biber, suvi začin
Kalorijska vrednost po porciji 266 kcal

Priprema:
Karfiol isecite na cvetiće. Ugrejte vodu i posolite. Cvetiće karfila kratko obarite u vodi, procedite i ostavite da se prohladi. Oblik za pečenje namažite uljem, pospite prezlama. Umutite jaja viljuškom, dodajte jogurt i sve zajedno izmešajte da se sjedini. Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu. Na kraju dodajte izmervljeni sir. Sipajte malo smese na dno, složite obareni karfiol i prelijte ostatak preko. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni da dobije zlatno žutu boju. Možete gratinirati različito povrće i praviti kombinacije. Može biti toplo ili hladno predjelo, ali i glavno jelo. Na kraju jelo možete obogatiti parmezanom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP