Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

NEDELJNI RUČAK

Zdravo, ukusno i praktično!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 24.08.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Jela koja se kuvaju u jednom “loncu” ili posudi veoma su ukusna, kuvaju se malo duže i na nižoj temperaturi, a takvom pripremom čuvaju su sve nutritivne vrednosti. Posebno su praktična, nema mnogo posla oko pripreme, malo je prljavih sudova, a mogu se servirati iz posude u kojoj su se pripremala. Želja za ukusnim i zdravim obrocima, kao i hronični manjak vremena, usmerava nas da budemo praktični kada pripremamo hranu. Budite praktični i pripremajte ukusne i zdrave obroke...

Ručak

Ručak | Foto: Shutterstock

Prženice sa sirom iz rerne
Potrebno je:
8 komada tost hleba
3 jaja
0,5 l mleka
250 g sira
1 dl ulja
so
Kalorijska vrednost po porciji 311 kcal

Četvrtasti oblik za pečenje prekrijte peki papirom i malo premažite uljem. Uključite rernu na 200 stepeni. Umutite jaja i mleko viljuškom i posolite po ukusu u zavisnosti koliko je sir slan. Svako parče tost hleba dobro namočite u jaja i mleko i složite na dno pleha. Pospite sa malo ulja, pospite izmrvljenim sirom. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Kada se dobro zapeče i dobije korica zlatnu boju malo prohladite i servirajte iz oblika za pečenje.
Čorba od krompira i kupusa
1 l vode
2 kocke za supu
supena kašika pirea od paradajza
supena kašika maslinovog ulja
2 veća krompira
400 g kupusa isečenog na rezance
so, i biber
po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 185 kcal

Sipajte vodu u lonac u kome ćete kuvati čorbu, dodajte kocke za supu, pire od paradajza i na kocke isečen krompir. Stavite da se kuva i kada proključa smanjite temperaturu i dodajte kupus isečen na rezance kao za salatu. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok krompir ne omekša. Čorba se može pripremati i bez pirea od paradajza po želji a možete i menjati i dodavati razno povrće. Krompir daje gustinu, možete ga rendati kao i ako želite dodajte šargarepu. Ovako pripremljene čorbe daju vam mnogo mogućnosti zavisi samo od vaših ideja, iskoristite povrće koje vam je ostalo u frižideru. Može se začiniti i pavlakom.
Goveđi gulaš sa povrćem i pečurkama iz rerne
800 g junećeg mesa
500 g pečurki
crvena paprika
zelena paprika
glavica crnog luka
2 supene kašike pirea od paradajza
supena kašika delikates aleve paprike
2 dl ulja
50 g brašna
pola kafene kašičice bibera
2 kocke goveđe supe (organic)
Kalorijska vrednost po porciji 506 kcal
U keramičkom sudu sa poklopcem se najbolje priprema ovo jelo. Uključite rernu na 220 stepeni C. Meso isecite na kockice četiri puta četiri, paprike na komade ili štapiće, a luk na rebarca. Pečurke isecite na četvrtine. Na hladnu ringlu stavite sud, sipajte ulje i, kada se malo ugreje, dodajte meso, koje ste samo malo uvaljali u brašno. Propržite sa svih strana. Odmah dodajte pečurke, papriku i luk. Izmrvite kocke supe i delikatesnu alevu papriku. Pire od paradajza sipajte preko i sipajte još vode da ogrezne. Važno je da poklopac dobro zatvara posudu. Stavite u rernu, smanjite temperaturu na 180 stepeni C i kuvajte oko sat vremena. Posle toga smanjite na 150 C i kuvajte još sat. Pripremljen gulaš možete servirati uz pavlaku, bareni krompir, testeninu, palentu, a odličan je i bez priloga. Odozgo pospite sveže seckani peršunov list.
Salata od mešanog povrća
Potrebno je:
šargarepa
200 g kupusa
glavica crvenog luka
50 g korena celera
2 supene kašike ulja
supena kašika aćeta balzamico
so, biber
Kalorijska vrednost po porciji 114 kcal

Salata se pravi u multipraktiku. Stavljajte jedno po jedno povrće. Na kraju otvorite, dodajte so, biber, ulje i aćeto, lagano promešajte u multipraktiku i sipajte u činiju.
Francuska pita od jabuka
6 većih ili 8 srednjih jabuka
200 g šećera
vanilin šećer
50 g putera
pakovanje lisnatog testa
sladoled od vanile
Kalorijska vrednost po porciji 471 kcal
Za pripremu je potreban dublji tiganj kome se skida drška da može da se dovrši pečenje u rerni. Jabuke ogulite, odstranite semenke i isecite na 6 kriški. Ugrejte tiganj, dodajte šećer i na srednjoj temperaturi pustie da se karamelizuje. Obazrivo okrećite jer šećer dostiže visoku temperaturu. Kada se karamelizovao dodajte vanilin šećer i rasporedite kriške jabuka kao u krug kao venac. Stavote odgore malo putera i prekrijte rastanjenim i malo prohlađenim lisnatim testom. dobro zatvorite ivice, višak ugurujte ili isecite kuhinjskim makazama. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 dok korica ne postane zlatne boje. Kada je gotova pita stavite tanjir odozgo, okrenite i ostavite da se prohladi. Možete posuti cimetom i servirajte uz sladoled od vanile.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP