Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

NAJLEPŠE MESTO NA ZEMLJI NAĆI ĆETE U TURSKOJ

300 sunčanih dana Antalije

Autor: Aleksandar Stojanović | 28.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Turska ima 74 miliona stanovnika, jedna je od malobrojnih država koje se prostiru na dva kontinenta (Evropa tri, Azija 97 odsto), a prosečna starost stanovništva je 29 godina. Valuta joj je turska lira, a za 100 evra možete da dobijete 285 lira. Antalija je grad koji se nalazi u istoimenom zalivu podno planine Taurus, izuzetno bogate gustom borovom šumom, a verovali ili ne, na okolnim planinama ima i snega.

Antalija

Slavoluk, izgrađen u čast cara Hadrijana, i danas postoji

Istorija
U prvom veku pre nove ere, oblast je pripadala kraljevini Pergam, a njen vladar, kralj Atal, naložio je svojim ljudima da pronađu najlepše mesto na svetu, raj na zemlji. Kada je to mesto pronađeno, tu je osnovan grad koji je nazvan Ataleja, danas Antalija. Od tada su mnogi narodi s čežnjom gledali prema tom gradu, koji je kroz istoriju mnogo puta menjao vladare. Kada su Rimljani osvojili Pergam, Ataleja je postala izvanredan rimski grad koji je posetio car Hadrijan 130. godine nove ere, a slavoluk, izgrađen u njegovu čast, i danas postoji.


Staro i novo
Grad čine dva dela, savremeni, sa širokim bulevarima, tržnim centrima, kao i mogućnostima za noćni provod, dok je stari deo grada - Kaleiči - podignut oko stare luke. Tu su uske uličice, stare turske kuće, zanatske radnje, koje nisu samo primeri stare arhitekture, već i načina života i običaja u staroj Antaliji.

Antalija

Toplo more, još topliji bazeni

Na jugoistoku grada nalazi se veličanstveni Duden vodopad. Do njega se može doći dobrim asfaltnim putem ili javnim prevozom. Reka Duden svojim padom sa planine Taurus formira vodopad koji je dug 15 i širok 20 metara. Ispod vodopada se nalaze pećine. Tu je i botanička bašta, a posetioci mogu uživati dok osluškuju šum vodopada.

Od znamenitosti, valja posetiti i Faselis, drevni likijski grad koji se nalazi između planina Bej i nacionalnog parka Olimpos, 16 kilometara zapadno od Kemera. U njemu je postojao hram boginje Atine, a odatle je potekao i znameniti pesnik i govornik Teodekt.

Vatre Anadolije
Osim „Ic Green Hotela“, u Antaliji treba posetiti još jedan hotel iz grupacije „IC Santai Family Resort“ u Beleku, koji je više namenjen porodicama sa decom. No to nije sve! U Antaliji se nižu luskuzni hoteli „Venecija“, „Kremlj“, „Concorde“ i „Titanic“. U ovom poslednjem, zahvaljujući vlasniku agencije „1 A Travel“, gospodinu Mehmetu Gunduzu, mi smo imali prilike da gledamo predstavu „Fire of Anadolia“, koja nas je sve ostavila bez daha. Ne propustite je!

„IC Green Hotel“: Čista uživancija

U blizini grada, u delu koji se naziva Kundu, nalazi se „IC Green Hotel“, udaljen tek petnaestak kilometara od aerodroma i oko 25 kilometara od grada. Hotel je okružen borovima i palmama, a izgrađen je 2003. godine. Kada biste pomislili da je star i trošan, prevarili biste se, renoviran je i blista. Ima 93.000 kvadratnih metara, 429 soba, od kojih pet za hendikepirane osobe. Celokupni kompleks je dizajniran i napravljen kao da ste na ostrvu Bali. Posebna pažnja je posvećena deci i njihovoj zabavi, a za odrasle je pripremljen veliki broj zabavnih i aktivnih sadržaja - streličarstvo, odbojka na pesku, fudbal, boćanje, jutarnja gimnastika, pilates, tenis, trbušni ples, vaterpolo. Ako vam se ne kupa u moru, možete da birate između nekoliko fenomenalnih bazena, a usluga je ultra ol inkluziv.

Poslednji komentari
  • Petar Vreme: 28.05.2015 08:08h

    Nije jedina a gde je Rusija

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP