Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

SJAJAN ODMOR U TURSKOM SIDEU

Apolonov san

Autor: N. Lazović | 07.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Odmor na turskom primorju u Antalijskoj regiji je uvek nešto posebno, a ako se odlučite za grad Side svakako ćete imati priliku da osetite duh starih vremena u modernom letovalištu sa velikim brojem luksuznih hotela.

Peščane plaže sa svih  strana, očuvani antički  spomenici, luksuzni hoteli

Peščane plaže sa svih strana, očuvani antički spomenici, luksuzni hoteli

Staro i novo
Side, što znači nar, osnovali su Grci u sedmom veku pre nove ere. U antičko doba bio je glavna luka Pamfilije i značajno mesto antičke Grčke i Rima. Ostaci se vide u samom centru današnjeg Sidea, koji se diči dobro očuvanim ne samo Apolonovim hramom već i Rimskim amfiteatrom iz drugog veka.
Side je smešten na malom poluostrvu u Sredozemnom moru na oko 75 kilometara od Antalije.

Današnji grad spoj je starog i novog, što svakako ne treba da čudi, ako se zna da u ovoj regiji postoje tragovi čak 12 različitih civilizacija. Sa okolinom, grad ima oko 55.000 stanovnika, ali tokom letnje sezone ovaj broj višestruko poraste, zbog brojnih turista. Najviše ih je iz skandinavskih zemalja, Nemačke, Rusije, a prema rečima domaćih turističkih radnika, poslednjih godina sve je veći broj gostiju iz Srbije i nama susednih zemalja.

 
Manavgat vodopadi
Samo mesto odlikuju uske uličice u kojima su smeštene brojne suvenirnice, prodavnice, butici, što samo još dodatno upotpunjuje mnogobrojne sadržaje koje nude hoteli koji se ovde nalaze. Uz obalu celog poluostrva proteže se prelepa peščana plaža, pa je kupanje ovde pravo uživanje.

Ako pored mnogobrojnih sadržaja u luksuznim hotelima poželite da obiđete i neki od interesantnih lokaliteta, kojih ima dosta u neposrednoj blizini, nemojte propustiti priliku da odete do pomenutog Apolonovog hrama u večernjim časovima, kada iz podnožja hrama, možete da uživate u spektakularnom zalasku sunca, koji će na vas ostaviti nezaboravan utisak.

Takođe, na samo 4 km severno od grada nalazi se grad Manavgat i istoimeni vodopadi, koji su nezaobilazno mesto za izlet svih turista koji se odmaraju u Sideu.

Originalne kopije


U centru Sidea se nalaze brojne prodavnice najrazličitije robe u koje ne treba ni da ulazite ako ne znate da se cenkate. Roba, posebno od kože, uglavnom je odlična kopija poznatih marki. Ako se pobunite zbog neke, za vas visoke, cene, trgovac će vam uz čuđenje reći: „Ali, ovo je “Prada”.“ Šta reći, a ne nasmejati se? Iako je reč o kopijama, turisti iz Norveške, Švedske, Nemačke, Rusije kupuju kao sumanuti. Ako ništa drugo, kopije su odlične.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP