Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

NE MORATE BITI VRHUNSKI SPORTISTA DA BISTE BAJSOM OTPUTOVALI NA MORE

Biciklom na put!

Autor: Ekipa Alo! | 09.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Da li ste ikada razmišljali da krenete biciklom na more ili još bolje na put oko sveta?

Ne morate biti  vrhunski sportista  da biste bajsom  otputovali na more

Ne morate biti vrhunski sportista da biste bajsom otputovali na more | Foto: Shutterstock

Oni koji su probali kažu da im je to jedno od najlepših iskustava, a dobra vest je da ne morate da budete vrhunski sportista da biste ovu ideju sproveli u delo. No, pre nego što krenete, mnogo toga treba isplanirati, a ovo su neke od smernica…


Koliko na putu?
Premda većina blogova i veb stranica spominju ekstremno duge biciklističke podvige, ne treba odustati ako na raspolaganju nemate tri godine za vožnju po svetu. Uvek možete isplanirati putovanje od mesec ili čak i nedelju dana. Neophodno je samo uskladiti vreme i udaljenost koju želite da prevalite.

Gde ići?
Ima pregršt mapa biciklističkih tura po gotovo svim zemljama sveta i takve karte su vrlo korisne. Ne zaboravite da ne morate ceo put preći na biciklu, posebno ako na raspolaganju imate malo vremena. Ako planirate da vozite bicikl na drugom kraju sveta, bicikl čak ne morate da nosite sa sobom, već ga možete iznajmiti i na krajnjem odredištu.

U kakvoj ste formi?
Ako dnevno želite da prevalivalite 70 kilometara i penjete se planinskim stazama, morate da budete u pristojnoj formi i dobrog zdravlja. Ako biciklom niste često odlazili na izlete, počnite polako da “nabacujete” kilometre pre nego što se odlučite za veliku avanturu. Vežbe istezanja i snage biće od velike koristi.

Gde noćiti?
Neke mape predviđaju hotele i hostele u kojima možete spavati svakog dana biciklističkog putovanja. Ipak, neophodno je da ponesete šator, posebno ako vozite ruralnim područjima Azije ili Afrike.

Šta poneti?
Uz biciklističku kacigu, prikladnu odeću i obuću, pasoš i šator, na ovakvo putovanje obavezno morate poneti telefon, vodu i grickalice. Popis ostalih stvari zavisi od vremena koje ćete provesti na putu i ture koju ste odabrali. U svakom slučaju, dobro je imati alat za manje popravke, pumpu i opremu za krpljenje guma.

Vežbajte!


Pre nego što odlučite da krenete na put, obavezno odradite nekoliko kraćih izleta pod opterećenjem. Natrpajte na bicikl teret koji planirate da ponesete i vežbajte vožnju u raznim uslovima. Takav bi trening trebalo ponoviti nekoliko puta, što će vam koristiti i za realno sagledavanje vlastitih mogućnosti.

Poslednji komentari
  • Rasa Vreme: 09.05.2013 08:57h

    Dobra inspiracija za neodlucne. Vise detalja na sajtu Snezane Radojicic, biciklistkinje iz Beograda koja vec drugu godinu putuje Svetom na biciklu: http://gea-tour.com izbor bicikla za putovanje http://gea-tour.com/2013/03/sve-svoje-sa-sobom-kotrljam-1-deo/ sta poneti na put http://gea-tour.com/2013/04/sve-svoje-sa-sobom-kotrljam-2-deo/

  • miroslav Vreme: 15.06.2014 13:44h

    21.06 subota krecem na put za francusku idem kod rodbine ima li jos zainteresovanih?

  • Branislav-Bane Vreme: 15.07.2014 10:11h

    Iz Paraćina sam , 55 godina -penzioner , davnašnja želja na more biciklom .Planiram Grčku -Bugarsku ili preko Bugarske i nazad na Grčku. Avgust-Septembar , da li ima zainteresovanih ?Trebalo bi jedan od sinova samnom ako usaglasi vreme i ispite

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP