Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

OTKRIJTE ČARI OHRIDSKOG JEZERA

Biljana platno beleše

Autor: Ekipa Alo! | 27.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

„Lonli planet”, vodeći svetski izdavač vodiča, odabrao je najbolje destinacije za predstojeću turističku sezonu i uprkos očekivanim destinacijama kao što su Brazil, Antarktik i Škotska, među prvih deset, tačnije na 9. mestu, našla se Makedonija.

Kristalno čista voda, nadaleko čuvena pastrmka, biserni  nakit i 365 crkava dovoljni  su razlozi da posetite jezero

Kristalno čista voda, nadaleko čuvena pastrmka, biserni nakit i 365 crkava dovoljni su razlozi da posetite jezero | Foto: Shutterstock

U obrazloženju stoji da će 2014. biti godina konačne obnove Skoplja, a osim glavnog grada, svi koji krenu put ove prelepe zemlje svakako treba da posete Ohridsko jezero, arheološko nalazište Stobi, nacionalni park Mavrovo i vinsku regiju Tikveš. Mi vas vodimo na kristalno čisto jezero na kojem se nekada belelo platno…


Svi putevi vode u Ohrid
Živopisni drevni grad Ohrid smešten je u jugozapadnom delu Republike Makedonije, na obali Ohridskog jezera, koje spada u red najstarijih slatkovodnih jezera na našoj planeti. Ovo je grad čudesne i duge istorije, od velikog značaja još u doba antičke Grčke i Rima, posebno u periodu srednjeg veka, kad su ga već uveliko naseljavala južnoslovenska plemena. U vreme cara Samuila, krajem 10. i početkom 11. veka, bio je poslednja prestonica velikog bugarskog carstva, a vekovima nakon toga ostao je jedna od pravih prestonica kulture i umetnosti.

Jedna od 365 prelepih crkava

Jedna od 365 prelepih crkava | Foto: Shutterstock


365 crkava
Putopisci su zabeležili da je u 15. veku Ohrid bio jedan od gradova koji je za svaki dan u godini imao po jednu bogomolju - ukupno 365. Zbog toga je često nazivan Jerusalimom, balkanskim, evropskim i slovenskim. Bez obzira na to što veliki deo bogatog kulturnoistorijskog nasleđa nije odoleo vremenu, ono što je preostalo predstavlja pravu riznicu među najboljim sačuvanim ostacima ranohrišćanske i srednjovekovne vizantijske umetnosti. Sveta Sofija, Sveti Pantelejmon, Sveti Kliment, Sveti Naum, Sveti Jovan Kaneo, Sveti Vrači... vraćaju vas kroz vreme svojom fantastičnom arhitekturom, velelepnim freskama i čudesnim ikonama.

O plažama
Samo jezero je ogromno, plavo i sjajno. Površine je 352 kvadratna kilometra, od čega dve trećine pripada Makedoniji, a ostatak Albaniji. Najveća dubina mu je 286 metara, a prozračnost vode do 22 metra! Vodom se snabdeva uglavnom presipanjem iz Prespanskog jezera, koje se nalazi na većoj nadmorskoj visini, po principu spojenih sudova. Prosečna temperatura vode iznosi u julu 22, a u avgustu 23 stepena. U jezeru živi 17 vrsta ribe, najpoznatija je ohridska pastrmka, koja se može probati u prelepim baštama.
Ohrid ima predivne peščane plaže, pogodne za kupanje, te ga zato nazivaju „makedonsko more“. Do plaže hodate kamenim uličicama sa mnoštvom restorana, picerija, barova, prodavnica sa bisernim nakitom i raznim figuricama. Naime, jezero je čuveno po svojim biserima, koji se dobijaju po staroj tehnologiji, od krljušti. U Ohrid se mora doći, njegovim ulicama se mora prošetati, kupiti poneka ogrlica i mora se okupati u jezeru.

Sveta Sofija
 

Najlepša i najveća crkva na Ohridu je Sveta Sofija, u samom centru starog grada. Za vreme Ohridskog letnjeg festivala, u crkvi se održavaju koncerti ozbiljne i duhovne muzike. Lepota i snaga Svete Sofije je toliko očaravajuća da se može meriti sa lepotama samog jezera. Ohrid je jedno od ukupno 28 mesta na svetu koje je Unesko zaštitio i kao kulturno i kao prirodno nasleđe planete.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP