Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

BUDVA ZA POČETNIKE

Na pjenu od mora

Autor: E. A. | 24.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako možete da podneste dovoljno izazova, onda je Budva prava letnja destinacija za vas. Prelepe plaže, odlična klopa, bogata kulturna ponuda i još bogatiji noćni život, samo su neki od njih. Do sada je uspela da osvoji pažnju mega zvezda „Roling stounsa“ i Madone i svim posetiocima obezbedi nezaboravan provod.

Budva je stara oko  3.450 godina i jedan  je od najstarijih  gradova na Jadranu

Budva je stara oko 3.450 godina i jedan je od najstarijih gradova na Jadranu | Foto: Shutterstock

Istorija
Budva je primorski grad na Jadranskom moru u Crnoj Gori sa oko 18.000 stanovnika. Područje oko grada, duž obale, poznato je i kao Budvanska rivijera, koja je centar crnogorskog turizma. Značajni turistički objekti se nalaze unutar mletačkih zidina iz 15. veka, koje okružuje Stari grad u Budvi. Budva je promenila mnoge osvajače, a najduže su se na području grada zadržali Mlečani i Austrijanci, koji su napustili grad 1918. godine. Budva je stara oko 3.450 godina i jedan je od najstarijih gradova na Jadranskom moru


Ponuda
Budva nudi esktremne sportove, dnevnu zabavu u barovima, žurke, karaoke, i bogatu ponudu morske hrane u restoranima. U vrevi turističke metropole moguće je pronaći i osamljene plaže. Noću, Stari grad postaje otvoreni teatar tokom tri meseca leta, dok lokali nude zabavu do zore - za svačiji ukus. Oni koji vole aktivan odmor mogu da šetaju, džogiraju ili voze bicikl duž staze, neposredno uz more od Starog grada do Rafailovića, dužine nekoliko
kilometara.

Pogled  na Citadelu

Pogled na Citadelu | Foto: Shutterstock


Grad teatar
Najatraktivnija turistička znamanitost je svakako Stari grad, odnosno njegove zidine. Prvobitno su podignute na ostrvu nedaleko od obale, a kasnije su prevlakom spojene sa kopnom, tako da je danas to obalsko utvrđenje, iako je prvobitno bilo ostrvsko. Grad je očuvan i dan danas. Njegove se kuće koriste za život. Teško je stradao u velikom zemljotresu 1979. godine, ali su zidine i kuće uspešno sanirane.
U prizemljima starih gradskih kuća danas su galerije, prodavnice, kafei, butici... U Starom gradu smeštena je i gradska tvrđava Citadela, iz 5. ili 6. veka pre nove ere, danas letnja pozornica čuvenog Grada teatra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP