Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

VODIČ ZA NAJLEPŠE PLAŽE SRBIJE

Nije slano, ali je kao na moru!

Autor: Jelena Jokanović | 18.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Iako ne izlazi na more, zahvaljujući izuzetnom bogatstvu reka i jezera, Srbija se može pohvaliti brojnim uređenim plažama i kupalištima. Ako ne možete na more, ili ste poslušali savet premijera da letujete u Srbiji, predstavljamo vam najlepše plaže koje mogu biti idealno mesto za opuštanje tokom letnjih meseci. Vaše je samo da izaberete.

Građani koji ove godine ne mogu u inostranstvo ne treba da očajavaju, jer i kod kuće mogu da se kupaju

Građani koji ove godine ne mogu u inostranstvo ne treba da očajavaju, jer i kod kuće mogu da se kupaju | Foto: Masanori Jošida

Lido - Zemun
Nalazi se na severnom špicu Velikog ratnog ostrva na Dunavu. Ime je dobilo po Lidu u Veneciji i prvobitno je razvijano kao divlja plaža, ali je u skorije vreme dobila na značaju, kao alternativa mnogo popularnijem kupalištu na Adi Ciganliji. Netaknuta priroda je glavna odlika ovog mesta, s obzirom na to da je Veliko ratno ostrvo zaštićeno zakonom i urbanizacija nije dozvoljena. Ipak, ako ogladnite, na plaži postoji nekoliko odličnih restorana.

Štrand - Novi Sad
Više od jednog veka glavno stecište Novosađana tokom letnjih meseci. Danas je to najlepša i najuređenija plaža na Dunavu, a tokom kupališne sezone ima i 15.000 posetilaca dnevno, a oni koji ne bi samo da leškare na suncu, na raspolaganju imaju mini-golf, košarkaške i terene za odbojku na pesku... Ni deci neće biti dosadno, jer postoji veliki broj igrališta. Ponudu upotpunjavaju i brojne kulturne i sportske manifestacije...

Bela stena - Beograd
Mali broj ljudi zna da na samo oko 10 kilometara od centra Beograda postoji oaza mira, prelepa plaža Bela stena. Za ljubitelje divlje prirode ovo je pravi raj. Mesto je idealno za kupanje, pecanje, kampovanje, izležavanje u senci topola, kaficu i pivo. Priroda je netaknuta, voda čista, a blizinu grada naslućuju samo vrhovi novobeogradskih solitera.

Peščani sprudovi u Apatinu
Ako ste mislili da su bajkovite plaže rezervisane samo za morske obale i daleke kontinete, varate se. Posetite Apatin i uverite se u lepote dunavskih plaža. Za vreme toplih dana dunavski sprudovi u Apatinu predstavljaju pravo mesto za kratkotrajan predah i osveženje. Duge peščane plaže uz bujne pejzaže u žaleđu podsećaju na prizore rezervisane za daleke okeanske talase.
 

Gradska plaža - Užice
Do plaže na Đetinji dolazi se nakon svega nekoliko minuta hoda od centra grada, a predstavlja jedinstveno mesto okupljanja Užičana svih generacija. Ušuškana ispod stare užičke tvrđave Stari grad, predstavlja pravu oazu za odmor, kupanje i šetnje, a mogu se iznajmiti pedaline i kanui. Sa starog železničkog mosta kojim je nekada prolazio voz Ćira se u toku leta organizuje takmičenje u skokovima u vodu i tada se „celo Užice“ skupi na gradskoj plaži.

| Foto: Slobodan Pajić

Žićina plaža - Banja Koviljača

Drina leti oživi od kupača, a najviše ih je na Žićinoj plaži, gde ih se u istom trenutku nađe i po nekoliko hiljada. U letnjim mesecima idealno mesto za kupanje, odmaranje i zabavu, Lozničanima i meštanima Banje Koviljače već godinama je kao more. Važi za najlepšu plažu u celom toku reke Drine, pa ako vas put nanese u ovaj deo Srbije, svakako vam preporučujemo da bar na kratko svratite do Žićine plaže i reke Drine.

Popova plaža - Zaječar
Izgrađena na nekadašnjem smetlištu, Popova plaža na obali Timoka danas je pravi biser među plažama Srbije i primer kako se sopstvenim ulaganjem i inicijativom može bitno podići kvalitet života u srpskim gradovima. Nasuta je peskom, obezbeđena brojnim atraktivnim sadržajima. Raspolaže terenima za mali fudbal, fudbal na peni, košarku, odbojku na pesku, staze za rolere, skejtbordove, teren za mini-golf, teniske terene, vaterpolo. Tokom leta se gotovo svakog vikenda održavaju koncerti.

Gradska plaža - Kladovo
Kladovska gradska peščana plaža, na stotinak metara od centra ovog podunavskog gradića, već niz godina pravo je mesto za letnji odmor i rekreaciju. Duga skoro 1.000 metara, u neposrednoj blizini dva atraktivna hotela, ova je plaža alternativa letovanjima na morskoj obali i pruža gotovo identičan doživljaj. Peščana je, opremljena plažnim mobilijarom, tokom letnjih meseci poseti je na hiljade kupača, zbog čega nadležni preduzimaju sve mere da gradska plaža iz godine u godinu bude još bolja.

Golubačka plaža
Plaža u Golupcu smeštena je na samom mestu ulaska reke Dunav u Đerdapsku klisuru. Plaža je dugačka svega 100 metara, mada postoje uslovi za njeno proširenje, jer je obala pristupačna. Nalazi se na mestu gde je Dunav širok skoro šest kilometara. Lepo je uređena, nasuta peskom, a postavljeni su i suncobrani od trske, čime je stvoren prijatan ambijent.

Ženeva - Kraljevo
Jedna od najlepših i najstarijih plaža na reci Ibar. Upoznajte staročaršijski duh kultne Ženeve i Ženevaca, Mirinu česmu - simbol otpora Otomanskom imperijom i doživite Brazil na Ženevi uz odbojku na pesku, jer se svake godine, početkom avgusta ovde održava najveći turnir u odbojci na pesku u regionu. Ono što je najbolje na ovoj plaži - besplatno je sve, osim obroka u nekom od restorana.

Bosa noga - Arilje
Plaža se nalazi na svega nekoliko kilometara od centra grada, a smeštena je tik uz Rzavu, jednu od najčistijih reka u Evropi. Nudi različite sadržaje od početka maja, pa do oktobra. Ima terene za odbojku na pesku, fudbal, stoni tenis, ali i veliku travnatu površinu na kojoj se održavaju koncerti poznatih rok grupa i tehno žurke. Ovo je samo jedna, najuređenija plaža na Rzavu, a postoji još sedam manjih: Urjak, Sonjine čari, Uski vir, Vukotici, Žuta stena, Viseći most, Šljunkara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP