Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

VODIČ KROZ TURSKU

O Alanji se sanja

Autor: N. Lazović | 23.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Ako tražite nezaboravan provod, lepote prirode, zavodljive plaže, istorijske spomenike i ljubaznu uslugu, Alanja je pravi izbor za vas.

Gradom dominira Crvena kula,  odbrambeno  uporište  od gusara

Gradom dominira Crvena kula, odbrambeno uporište od gusara | Foto: Profimedia

Opuštanje i zabava
Alanja se nalazi na obali Mediterana, na poluostrvu u velikom antalijskom zalivu, između planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu. Dve najpoznatije plaže su Kleopatrina plaža i Kejkubat, koje se kilometrima pružaju uz obalu. Udaljena je od Antalije oko 120 kilometara, a sa svojih oko 200.000 stanovnika, drugi je po važnosti i posećenosti turistički centar regiona. Ovaj grad je izuzetno popularan kod mlađih putnika zbog brojnih mesta za provod i zabavu, ali i kod mladih parova sa decom, zbog mnogobrojnih sadržaja za najmlađe u celom gradu, a i brojnih pogodnosti koje ovde pružaju mnogi hoteli za porodičan odmor, poput besplatnog smeštaja za dvoje dece, popularnog naziva „dvoje dece gratis“.
Gradić je prelep centar za odmor, prepun hotela, brojnih restorana, kafića i barova. Duž celog grada, prateći liniju obale i plaža, do centralnog gradskog parka proteže se glavna ulica, nudeći brojne prodavnice suvenira, kože, odeće, nakita, kao i umetnina, simbola ove regije. Najživopisnije je svakako u avgustu kada se u Alanji održava Međunarodni folklorni festival.

Vrhunska usluga će vas raspametiti: Hotel „Avena“

Vrhunska usluga će vas raspametiti: Hotel „Avena“ | Foto: Profimedia


Istorija se vidi
Takođe, istorija Alanje je veoma bogata, pa je zato ovde moguće obići veliki broj znamenitosti, a Seldžučka tvrđava iz 13. veka je jedan od najlepših prizora Mediterana koji kruniše panoramu grada. Oko 150 kula krasi duple zidine dobro očuvane citadele. Unutar spoljnih zidina su ruševine džamija, karavansaraj i bazar, a unutar unutrašnjih zidova ostaci cisterne i vizantijske crkve. Iako istorija Alanje datira iz rimskog perioda, svoj procvat doživela je za vreme Seldžuka, posebno od 1220. godine kada je Aladin Kejkubat u Alanji sazidao svoju zimsku rezidenciju i vojnu luku.

Ostaci vizantijske  crkve

Ostaci vizantijske crkve | Foto: Profimedia


Crvena kula sada je muzej
Pokraj impresivne citadele turisti mogu da uživaju i istražuju unikatno pristanište (Tersane) i osmougaonu Crvenu kulu - odbrambeno uporište od okrutnih gusara koji su harali Sredozemljem. Prepoznatljiva po crvenoj boji cigala i impresivnoj arhitekturi, Crvena kula je sada pretvorena u muzej i jedna je od nezaobilaznih turističkih atrakcija. Nedaleko od kule nalaze se prelepe pećine. Do najpoznatije od njih, pećine Dalamataš ili Rta kapljućeg kamena, može se doći i peške, jer se nalazi u samom centru grada.
I, na kraju, mala preporuka, nešto što svakako niko ko poseti Alanju, a voli dobar zalogaj, ne bi smeo da propusti i pored svakojakih ukusnih đakonija u sklopu mnogobrojnih hotela, jeste restoran „Kervansaraj“, sa svojim prepoznatljivim kebabom, kojem i oni koji paze na liniju ne mogu da odole.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP