Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

SVETSKE ATRAKCIJE ČUVAJU ČUDNE TAJNE

Odsecite ruke graditeljima!

Autor: Ekipa Alo! | 04.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Za mnoge čuvene turističke atrakcije vezane su gotovo neverovatne priče. Neke su građene sa 300.000 radnika 35 godina, druge imaju krila, treća su korišćena kao radio-odašiljač, a prava namena mnogih i danas je nepoznanica…

Tadž Mahal

Tadž Mahal | Foto: Shutterstock

Tadž Mahal, Indija

Za gradnju tog arhitektonskog čuda bile su potrebne čak 23 godine, a mnogi mu se dive, između ostalog, zbog savršene simetrije. Priču o nastanku Tadž Mahala obeležava kontroverzna legenda, koja kaže da je nastao prema narudžbi cara Džahana kao mauzolej za njegovu ženu. Mnogi veruju da je car Džahan nakon gradnje naredio da se odseku ruke svim radnicima kako niko nikada više ne bi mogao da sagradi nešto tako predivno, ali nikada nisu pronađeni pisani dokazi koji potvrđuju tu priču.
 

Stounhendž, Velika Britanija
Misteriozni Stounehendž izgrađen je u tri faze između 3000. i 1600. godine pre nove ere, a njegova svrha do danas je nerazjašnjena. Neki su čak posumnjali da su ga izgradili vanzemaljci. Prema najnovijim dokazima, Stounehendž je izgrađen kako bi se proslavio zimski solisticij, a ne, kako se misli, letnji solisticij. Druga teorija je da je izgradnja započela kao divovsko groblje za elitne porodice. Arheolozi su pronašli ostatke desetak kremiranih tela koji datiraju iz oko 3000 godina pre nove ere...

Moai, Uskršnja ostrva
Moai su velike kamene skulpture ljudskih oblika na Uskršnjim ostrvima, njihov su svojevrsni zaštitni znak i predstavljaju jednu od najvećih misterija modernog sveta. Do sada nije otkriveno ko je, kada, kako i zašto isklesao ove kipove teške oko 74 tone i visoke oko deset metara.

Ajfelov toranj, Pariz
Visok 324 metra, Ajfelov toranj koristili su Nemci tokom Drugog svetskog rata kao radio-antenu za slanje kodiranih signala.

Angkor Vat, Kambodža
Angkor Vat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor. Za ovo remek-delo bilo je potrebno 300.000 radnika i 35 godina. Osim toga, da li ste znali da je spektakularni hram toliko veliki da se može videti iz svemira?

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP