Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

VODIMO VAS NA SKIJATOS

Ostrvo zlatnih plaža!

Autor: Aleksandra Lazarević | 18.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Skijatos ili “senka Atosa” je malo grčko ostrvo na severozapadu Egejskog mora. Smešteno je naspram bajkovitog poluostrva Pilion i zajedno sa ostrvima Skopelos i Alonisos spada u grupu Severnih Sporada.

Lalarija, jedna od  najlepših plaža u Evropi

Lalarija, jedna od najlepših plaža u Evropi

Ovo ostrvce na svega 50 metara kvadratnih krije na svojim obalama čak 65 peščanih plaža, uvala, rtova i poluostrva. Duž severne obale ostrva protežu se šljunkovite plaže sa stenama i neverovatno kristalnom bojom mora. Ovde možete naići na potpuno divlje i puste plaže, ali i popularne plaže sa glasnom muzikom na kojima žurka traje non-stop.


Mamma mia

Ostrvce Cugrija je najpoznatiji prirodni rezervat Skijatosa. Turisti mogu otići brodićem i tokom jednodnevnog izleta imaće priliku da se dive maloj luci i plivaju na bajkovitim plažama. Na ovom lokalitetu je sniman film “Mamma mia”.

Kukunares i Lalarija
Netaknuta priroda, miris borovine, kristalno čisto more, autentična atmosfera starog grada sa brojnim tavernama, barovima i buticima su samo neki od razloga koji privlače turiste iz cele Evrope. Mnoge poznate ličnosti iz sveta šou-biznisa letovale su na Skjatosu: čuveni par Dejvid i Viktorija Bekam, Džordž Buš, Roman Abramovič, Kurt Rasel, Bred Pit, Džordž Kluni, Pirs Brosnan... Glavni grad Skijatos krasi velika ribarska luka, leti prepuna brodova i turista. Izuzetno je lep, sa velikim brojem mediteranskih uskih uličica, puno restorana, taverni i barova, prelepom promenadom za šetnju, odakle se pruža divan pogled na poluostrvo Burzi.

Plaža Kukunaries jedna je od najlepših plaža u Evropi. Predivna čista voda kao stvorena je za plivanje, ronjenje i ostale sportove na vodi. Odmah do plaže nalazi se senoviti borik, gde se može odmarati na najvećoj vrućini. Niz obalu su taverne i mali snek barovi. Suncobrani i ležaljke dostupni su svuda, na svim plažama. Tu su Banana bič, Agia Paraskevi, Vromolimnos i druge.

Grad Skijatos: Odmor i  provod na jednom mestu

Grad Skijatos: Odmor i provod na jednom mestu


Ukoliko su vam potrebni mir i tišina, provozajte se čamcem do plaže Lalarija. Fotografije ogromnih belih stena u moru i belih oblutaka obišle su svet. Poseban utisak izaziva Probušeni kamen. To je ogromna stena koja oblikuje prirodni most iznad tirkizno plavih dubina. Ova plaža je simbol Skijatosa i jedna je od najegzotičnijih plaža Evrope.

Iznad grada je manastir Evangelistrije, koji je imao značajnu ulogu u grčkom ratu za nezavisnost, kao skrovište za pobunjenike. Prva zastava Grčke napravljena je i istaknuta u ovom manastiru 1807. godine. Danas je to mesto za celodnevni izlet i odatle se pruža fantastičan pogled na severni deo ostrva.

Manastir i Kastro
Kastro je najveći srednjovekovni grad iz 14. veka. Izgrađen je na steni koja stoji u moru, na severnom delu ostrva. Samo uska staza povezuje litice sa samim ostrvom. Izgrađen je jak zid s čvrstim vratima. Greben je veoma visok sa strmim stranama, što je omogućilo laku odbranu od neprijatelja. Na vrhu tvrđave nalazilo se 300 kuća i 22 crkve. Danas je ostala samo jedna crkva i ruševine nekoliko drugih. S vrha litice pruža se fantastičan pogled na šljunkovitu plažu, na kojoj se nalazi mala taverna. Od plaže do zamka vodi prilično strm put. Ponesite dobre cipele. Do tvrđave možete hodati označenom maršrutom od grada Skijatosa do Kastra. Pešačenje traje oko tri sata u jednom smeru.

Agencija „Klio putovanja” ima odličnu ponudu za Skijatos ove sezone. Ono po čemu se izdvaja njihova ponuda jesu odlične vile sa poslovično ljubaznim domaćinima, koji obezbeđuju uslugu na visokom nivou. Uživajte!

Dejvid i Viktorija Bekam,  Bred Pit, Džordž Kluni, Pirs  Brosnan samo su neke od  zvezda koje su letovale na  ovom čarobnom ostr

Dejvid i Viktorija Bekam, Bred Pit, Džordž Kluni, Pirs Brosnan samo su neke od zvezda koje su letovale na ovom čarobnom ostrvu

Luda morska noć


Večernji izazak započnite uz koktel ili aperitiv u ulicama Politehnio i Papadijamante, a završite ga uz dobro vino i riblje specijalitete u nekoj od bezbroj taverni. Grad Skijatos je poznat i po burnom noćnom provodu. Klubovi počinju da se pune tek oko jedan sat posle ponoći. Među najpopularnijim su „Rokenrol bar“ i „Ruftop bar“. Ljubitelji filma imaju na raspolaganju otvoreni bioskop „Sinema Paradizo“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP