Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

UPOZNAJTE SEVERNI KIPAR

Ovde sunce ne spava

Autor: Nataša Lazović | 03.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Kipar je ostrvo kristalnog mora, lepih plaža i bogate istorije. Sa 300 sunčanih dana godišnje stekao je epitet najsunčanije zemlje na svetu, a ako ste do sada bili fokusirani na njegov grčki deo, predlažemo vam da upoznate i onaj turski...

Mediteranska  klima pruža preko  300 sunčanih  dana godišnje

Mediteranska klima pruža preko 300 sunčanih dana godišnje

Zbog svog geografskog položaja i strateške važnosti na Mediteranu, Severni Kipar je često bio meta raznih osvajača, koji su ostavili svoj pečat na ostrvu. Neka od značajnih istorijskih mesta koja govore o tome, te ih obavezno morate posetiti, jesu impozantni srednjovekovni zamak Sveti Hilarion, drevni rimski grad Salamis, manastir Sveti Mamasa – muzej ikona, kao i Vuni palatu iz 5. veka.


Klima koja je tipična za Mediteran, pruža preko 300 sunčanih dana tokom godine, sa prosečnom temperaturom od 30 stepeni C. More je najtoplije u julu i avgustu, a severni Kipar ima 396 kilometara obale, koju čini savršen miks zlatnih plaža, skrovitih uvala i stenovitih zaliva. Zbog činjenice da se ostrvo nalazi na raskršću između Evrope, Azije i Severne Afrike, mnoge civilizacije su ostavile svoj trag na lokalnu kuhinju. Osim turske, osećaju se i uticaji grčke, libanske, sirijske, francuske, italijanske i armenijske kuhinje.
Tradicionalni obrok u Severnom Kipru obuhvata male porcije toplih ili hladnih jela, poznatih kao meze, sveže ulovljenu ribu ili sočne ćevape. Specijaliteti koje ovde možete probati su šeftali kebab – vrsta lokalne kobasice od jagnjetine, hellim – tradicionalni ovčiji ili kozji sir, koji se obično služi na žaru, ili pilavuna – ukusan hleb napravljen od sira, jaja, mleka i suvog grožđa.

Tradicionalne oblike kiparske kulture možete pronaći u muzici, folkloru, i raznim zanatima kao što su vez, pravljenje čipke, grnčarija i tkanje ćilima. Lefkara čipka, vaza od terakote sa drevnim kiparskim dizajnom, ručno tkani ćilim, pletarski predmeti od kukuruza, pšenice ili trske u zanimljivim oblicima ili divno ukrašeno bakarno i mesingano posuđe, neki su od predmeta koje možete pazariti kao suvenir.
 
Poslednji komentari
  • Svetomir Cuckovic Vreme: 03.04.2014 17:03h

    Severni Kipar. Da li mozete da mi kazete ime ovog hotela na slici? Hvala u napred. Pozdrav, Svetomir

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP