Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

ALŽIR, TO JE ODMAH PREKO PUTA

Poljubac mora i vrele pustinje

Autor: Ekipa Alo! | 13.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Na nedavno završenom Sajmu turizma Alžir se prvi put predstavio na našem tržištu i to sloganom „To je odmah preko puta“. I zaista, za samo dva sata leta, stiže se do velikih gradova, a za još sat ili dva, sleće se u srce Sahare, uz Mediteran, jedno od dva glavna aduta ove ogromne, živopisne zemlje...

Uživajte na obalama  Mediterana, u očaravajućim  oazama Sahare, na mnogobrojnim  rimskim lokalitetima...

Uživajte na obalama Mediterana, u očaravajućim oazama Sahare, na mnogobrojnim rimskim lokalitetima... | Foto: Shutterstock

Od planina do mora
Ova prostrana država, veličine čitave kontinetalne Evrope, bogata je najraznovrsnijim pejzažima, od snežnih lanaca Atlasa do pustinje Velikog Juga sa svojim ekstremnim temperaturama. Alžir ima dva miliona godina dugu istoriju, a ona savremena ostavila mu je neprocenjivo kulturno nasleđe, nastalo susretom velikih civilizacija - rimske, vandalske, vizantijske, španske, muslimanske, otomanske i francuske.


Sa oko dva miliona turista u prošloj godini, turizam u Alžiru je u punom uzletu... Gost može do mile volje da se kupa, planinari ili obilazi pustinju, da se divi raskošnim rimskim ostacima na mnogobrojnim lokalitetima, luta živopisnim ulicama, upije energiju u nekoj oazi ili da se jednostavno bavi svojim omiljenim sportom (jahanjem, ronjenjem, trekingom...).

U alžirskoj pustinji nalaze i značajna  kulturna dobra

U alžirskoj pustinji nalaze i značajna kulturna dobra | Foto: Shutterstock


Na obali
Glavni i istoimeni grad Alžira smešten je na samoj obali Mediterana, pa se u poslednje vreme zbog takvog položaja sve više širi prema jugu. Ime grada izvedeno je od arapske reči koja u prevodu znači ostrva. Nazivaju ga i „Beli grad“ zbog dominantnih belih fasada.

Grad je u sendviču između Sredozemnog mora s jedne, i strmih, šumom obraslih brda, s druge strane. U arhitekturi dominiraju turske palate, džamije, francuske kolonijalne kuće, moderni bulevari…

Od znamenitosti svakako treba posetiti Bab el Oued, za mnoge je to najomiljeniji deo grada koji je smešten južno od centra i obiluje zanatskim radnjama i pijacama. Suveniri su uglavnom ručni radovi zanatlija koji najviše izrađuju tepihe, grnčariju, srebrni nakit i proizvode od kamilje kože. Tu je i Notre Dame d’Afrique, bazilika sa kraja 19. veka, smeštena na brdu na oko 120 metara visine, do koje vodi žičara, kao i Maquam E’ chahid, spomenik podignut kao sećanje na alžirski rat za nezavisnost.

Na jugu
Alžirska Sahara (Veliki jug) zauzima više od 80 odsto teritorije i nije samo najveća već je jedna od najatraktivnijih pustinja u svetu. To nije samo puko prostranstvo prekriveno dinama zlatastog peska, bez znakova života, već se u njemu smenjuju vulkanski mesečevi pejzaži, stanoviti platoi i kamene i peščane ravnice iz kojih izranjaju očaravajuće oaze i zelene plantaže palmi.
U alžirskoj pustinji nalaze i značajna kulturna dobra, među kojima su najpoznatiji pećinski crteži i gravure, stari 7.000 do 8.000 godina. Zbog njih se i nacionalni park „Tasilije“ smatra najvećim muzejom na svetu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP