Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE PRED POLAZAK

Prvi put s bebom na letovanje!

Autor: N. Lazović | 01.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Prvo putešestivije nije samo veliki događaj za bebu, već i za njene roditelje. Što je dete mlađe, letovanje treba brižljivije planirati. Evo o čemu posebno treba voditi računa…

Krenite početkom ili krajem sezone,  birajte mirnije  lokacije, ne  menjajte navike  u ishrani

Krenite početkom ili krajem sezone, birajte mirnije lokacije, ne menjajte navike u ishrani | Foto: Shutterstock

Izaberite proverenu turističku agenciju, raspitajte se za prošlogodišnja iskustva rođaka i prijatelja sa malom decom. Proverite podatke o načinu putovanja, uslovima smeštaja, blizini plaže i dostupnosti lekara.


Putna apoteka

Ponesite lekove za bolove i povišenu temperaturu, probiotik, kesice rastvora za rehidrataciju u slučaju povraćanja i proliva, sirup za smirivanje alergijskih reakcija u slučaju ujeda insekata ili meduze. Toplomer, inhalator (ukoliko ga dete povremeno koristi), zavoj, sterilna gaza, alkohol, jod – spakujte sve ono što koristite i kod kuće za zbrinjavanje lakših bolesti i povreda, savetuje doktorka.

- Bolje je da na prvo letovanje krenete početkom ili krajem sezone, jer ćete da izbegnete gužvu, galamu i visoke letnje temperature. Birajte mirnije lokacije na planini, jezeru ili moru, bebi i vama je potreban odmor - kaže za „Alo!“ pedijatar Radmila Kosić.

Već sa dva meseca bebac može na letovanje, a što se tiče izbora prevoznog sredstva, automobil i avion su u prednosti.

- Noću je hladnije, manje su gužve na putevima i naplatnim rampama, a dete će još lakše da zaspi uz brujanje motora. Bebe dobro podnose let avionom. Raspitajte se za mogućnost unošenja kolica, ili dodatni prostor za bebu u nosiljci ispred vaših nogu. Bol u ušima prilikom sletanja smirićete davanjem cucle ili flašice sa vodom. Duga putovanja autobusom ili vozom izbegavajte - savetuje doktorka.

Iće i piće
- Što se tiče ishrane, ne treba menjati navike. Ukoliko sami spremate obroke, kupujte sveže namirnice, dobro perite voće i povrće. U vreme ručka ćete svakako izbegavati najtopliji deo dana, iskoristite ovo vreme da pripremite supe, čorbe, variva od mesa i povrća, uz svežu salatu - sugeriše dr Kosić.
Ukoliko nemate mogućnost da za bebu pripremate sveže obroke, a hotelski meni ne odgovara njenom uzrastu, neće škoditi ni ishrana gotovim kašicama proverenog proizvođača.

- Trovanje hranom često pokvari dugo priželjkivano letovanje. Za užinu ponesite opranu voćku, suve kekse, slane štapiće. Ukoliko majka doji, hrana će uvek biti dostupna i bezbedna; ukoliko se dete hrani adaptiranom mlečnom formulom, možete da ponesete sterilisanu bočicu sa prokuvanom vodom i da pred hranjenje u nju dodate mleko u prahu po uputstvu. Nikada ne pripremajte mlečnu formulu unapred - upozorava pedijatar.

Suncobran nije rešenje
- Birajte plaže sa prirodnom hladovinom zimzelenog drveća. Suncobran nije dobro rešenje za malu decu. Ispod plastične kupole nema strujanja vazduha, pa se često dešavaju toplotni udari i opekotine, iako je dete bilo u hladu - opominje Radmila.
Obavezan je šeširić širokog oboda i krema s maksimalnim zaštitnim faktorom ako je beba starija od šest meseci. Ponovite mazanje posle svakog boravka u vodi, bez obzira na preporuke proizvođača.

- Ukoliko je dete ipak pocrvenelo, istuširajte ga mlakom vodom, pojite ga vodom ili čajem i namažite debljim slojem hranljive kreme. Neka nekoliko sledećih dana ne izlazi iz hlada, a u vodu ga možete pustiti u beloj, tankoj majici koja štiti ramena od sunca. Ukoliko dobije povišenu temperaturu, dajte mu antipiretik, a u slučaju poremećene svesti, odvedite ga na pregled - kaže pedijatar.
Ne zaboravite, bebe obožavaju vodu. Svako dete starije do dva meseca slobodno brčkajte u moru, potapajte, bućkajte, uživaće!

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP