Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

PREPORUKE ZA RODITELJE

S decom na putovanje!

Autor: E. A. | 22.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Ako ste se odlučili na porodično putovanje sa malom decom u neku od evropskih destinacija, nudimo vam par korisnih saveta koji će vam olakšati ovu pustolovinu… Ponesite potrebne dokumente. Čak je i bebama neophodan pasoš. Ako putujete s detetom koje nije vaše (na primer s sestrićem ili unucima) ponesite potpisani i overeni dokument roditelja kako bi se potvrdilo da imate dozvolu da vodite dete na put.

Uvek imajte  pri ruci kašice,  neki keks i sokić

Uvek imajte pri ruci kašice, neki keks i sokić | Foto: Shutterstock

Manje je više
Kako je detetu na putu potrebno mnogo opreme, ključ do uspeha je iznajmljivanje automobila ili duži boravak na jednom mestu. Naravno, spakujte što manje stvari, ali ako smatrate da nešto posebno morate da ponesete, verujte svojoj proceni.
Ponesite auto-sedište za dete ili ga kupite u zemlji u koju idete ili proverite da li kompanija koja iznajmljuje automobile može da vam osigura jedno. Ako posećujete prijatelje, zamolite ih da vam pozajme jedno sedište ili da ga potraže u prodavnicama. Ako planirate da vozite duže vreme, a očekujete da će dete spavati, nabavite sedište koje može da se spusti u ležeći položaj.
Kolica su neophodna. Kišobran modeli su najlaganiji, ali su mnogo bolji izbor kolica kojima se spušta naslon, pa dete može da odspava dok se vi divite gradskim znamenitostima ili vozite gradskim prevozom. Ponesite kolica sa sobom u avion jer će vam trebati na aerodromu.


Mali dečiji krevetac je spas. Bez obzira na tip hotela, pansiona, prenoćišta ili hostela u kojem završite, vaše dete će imati svoje mesto gde će mu biti sigurno, čisto i lepo za spavanje. Tokom dana lako možete spakovati krevet i staviti ga uza zid.

Dobro je poneti nosilicu (kengur) za dete koje možete zavezati oko sebe. Ovo je savršen način zbrinjavanja deteta ako roditeljima trebaju slobodne ruke. Gotovo svuda u Evropi majkama s malom decom daje se veliko poštovanje. Obično će vam ponuditi sedište u krcatom autobusu i dopustiti da uđete u muzeje mimo reda.
Tu je još toliko drugih stvari koje morate da ponesete sa sobom. Uvek imajte pri ruci male kašice za bebe, keks i sokove za dete. Ponesite slikovnice za veću decu, malu loptu za igranje ili neku voljenu igračku. Pelene i maramice možete ionako kupiti u svakoj prodavnici, pa ne morate da se zamarate noseći te stvari.

Na visini
Mirno dete može postati pravi antihrist kad odvežete sigurnosni pojas u avionu. Ako na putovanje avionom vodite dete ispod dve godine starosti uglavnom ćete platiti 10 odsto stvarne cene. Dete ne dobija sedište, ali mnogi avio-prevoznici imaju pomagala za mame i tate koji se najave: mala sedišta, dečji jelovnik i mali krevetac. Deca od dve do 12 godina starosti plaćaju 75 do 80 odsto cene karte, a od 12 godina nadalje plaća se puna karta. Popuste i besplatne prevoze imaju i železnice i poneki autobusni prevoznik.

Nastojte da budete potpuno samodovoljni tokom leta. Ponesite nešto odeće za dete, posebne igračke i poznatu hranu. MP3 slušalice su odličan način da zbrinete malo veće dete.

Poletanja i sletanja mogu da budu bolna za uši. Flašica, cucla ili bilo šta što dete može da sisa uravnotežiće srednje uho. Ako dete plače, zapamtite da je to dobro. Plakanjem se takođe izjednačava pritisak. Kad sletite, shvatićete da to više nisu putovanja gde ćete videti sve što se mora videti.

Čim dođete u hotelsku sobu, odmah je prilagodite deci. Zatvorite električne utičnice, sklonite sve lomljive stvari sa stola, a hranu i flašice stavite u frižider. Mnoge porodice iznajmljuju apartman na nekoliko nedelja, čak celu kuću. Uživanje u italijanskoj ili francuskoj vili je možda previše novaca, ali jedan apartman za četvoro uvek se isplati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP