Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

DOBRO DOŠLI NA LEZBOS

Smaragdno ostrvo

Autor: Ekipa Alo! | 25.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Iako poznato kao zavičaj slavne pesnikinje Sapfo, koja je opevala ljubav između žena, Lezbos nudi mnogo više.

Ostrvo Lezbos

Ostrvo Lezbos

Duboki smaragdni zalivi, prekrasne peščane plaže, arheološka nalazišta, čuvene destilerije uzoa i specijaliteti od sveže ulovljenih sardina samo su neke od atrakcija koje privlače brojne turiste na ovo čudesno ostrvo.


Mada je Lezbos ostrvo u sastavu Grčke, ono je mnogo bliže turskom kopnu (oko 15 km na najužem mestu), a najbliži veliki grad je turski Izmir. Najveći grad na ostrvu, Mitilini, upravno je središte okruga, a manji gradovi su: Kaloni, Molivos, Plomari, Ajazos, Erezos i Petra.

Starogrčka pesnikinja
Reč lezbijka u direktnoj je vezi sa imenom ostrva na kojem je u 6. veku p. n. e. živela grčka pesnikinja Sapfo. Iako po mišljenju mnogih istoričara nije bila lezbijka, u svojim pesmama je opevala isključivo žensku lepotu i ljubav između žena. Njen opus je vremenom nestao, a jedina preostala stvar koja se vezuje za ovu pesnikinju je brdo na kojem je držala poznatu žensku pesničku školu. Tu su dolazile mlade devojke iz cele Grčke da bi učile pesničku veštinu i stekle široko opšte obrazovanje.

Smaragdne dubine
Ostrvo je planinsko u severnom i središnjem delu sa dve velike planine Lepetimnos i Olimp, obe visoke 968 metara. Na ostrvu i danas postoje ostaci vulkanskog delovanja - mnogobojni topli izvori. Jug je niži i ravniji. Blizina kopna daje ostrvu bogatstvo podzemne vode, što je omogućilo razvoj bujnog zelenila na Lezbosu. Ovo je i razlog što ostrvo nazivaju i smaragdnim ostrvom. Na Lezbosu raste čak 11 miliona stabala maslina, pod kojima je oko 40 odsto ostrva.

Ptice selice
Ostrvo Lezbos je poznato kao najbolja lokacija u Evropi za posmatranje ptica selica. Na ostrvu postoji oko 330 različitih vrsta ptica, od čega je 120 selica koje ovde provode zimu. Najinteresantnija je sovuljaga, veličine oko 60 cm - najveća vrsta sove. Dominantni su i flamingosi, pelikani, soko.

Domaći uzo
Veruje se da najbolji grčki uzo dolazi upravo sa Lezbosa, koji neguje tradiciju staru vekovima. Lokalno stanovništvo savetuje da se uzo konzumiramo polako, sa vodom i hranom. U kombinaciji sa vodom dobija boju mleka, a inače pojačava ukus sveže ribe ili grilovanog mesa.

Veruje se  da najbolji  grčki uzo  dolazi upravo  sa Lezbosa

Veruje se da najbolji grčki uzo dolazi upravo sa Lezbosa

Okamenjeno drveće
Lezbos je poznat po okamenjenoj šumi koju čine raznobojni okamenjeni ostaci drvenih sekvoja stari 20 miliona godina. U Sigri se nalazi muzej posvećen ovom fenomenu, u kojem su izloženi fosilni ostaci ne samo drveća već i životinja, među kojima je i slon koji je znatno veći od slonova za koje danas znamo.

Treba videti
Mitilini, glavni grad ostrva, smešten je u prirodnoj luci - omanjem zalivu, na svega 20 km od egejske obale Turske. Na južnom delu grada nalazi se poznata riblja pijaca, a od znamenitosti treba videti istočnjačke crkve Agia Theodori i Agios Therapon, tvrđavu Kastro vizantijskog cara Justinijana, veliko pozorište sa čak 15.000 mesta, arheološki muzej, vizantijski muzej, kao i muzej “Teofilos”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP