Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

BAJSOM NA MORE

Sporija vožnja, veća uživancija!

Autor: N. Lazović | 25.06.2015 - 09:00:00h | Komentara: 0

Ako ste u potrazi za avanturom, nečim čime ćete obogatiti svoje životno iskustvo i imati o čemu da pričate svojim unucima, predlažemo vam da se uputite biciklom na more. Nije naročito naporno kao što se na prvi pogled čini, a pomoću našeg vodiča stići ćete bezbedno i sa pola muke.

Žuti prsluk i kaciga su  obavezni, ponesite tri rezervne gume i vodu

Žuti prsluk i kaciga su obavezni, ponesite tri rezervne gume i vodu

Zagrevanje
Za početak treba reći da to može bukvalno svako ko redovno vozi bajs, s tim što pre polaska na put ipak treba malo vežbati, recimo preći 50-ak kilometara dnevno.
- Najbolje je otići do Avale, tu postoji i blaga uzvišica i što je još važnije, vozite na mestu gde je saobraćaj, pa na taj način stičete određenu rutinu. Do mora postoji nekoliko trasa, ali za početnike predlažem onu Beograd, Kragujevac, Topola, Kraljevo, Novi Pazar, Ribarić (granica), Berane, Kolašin, Podgorica, a odatle preko Cetinja do Budve ili preko Virpazara do Petrovaca – predlaže Slobodan Drljević (48), trgovac iz Beograda, koji će ove godine po osmi put krenuti biciklom na more.


Deonicu kroz kanjon Morače (71 kilometar) preporučuje da izbegnete i da se od Kolašina uputite starim putem do Podgorice (na mestu gde se planira budući auto-put) preko Mateševa i Pelevog brega; lepši je, lakši i nema nigde nikoga.
- Najvažnije je ne žuriti. Slušajte svoje telo i odmarajte se (ili siđite i gurajte bicikl) kada osetite da ne možete više, a optimum je preći oko 100 kilometara dnevno, što vas do crnogorske obale dovodi za šest do sedam dana – objašnjava naš sagovornik i dodajte da radi veće bezbednosti kroz tunele treba sići sa bajsa, dok je tunel Sozina (8 kilometara) potpuno zatvoren za bicikliste.


Ljubazni domaćini
Prenoćišta staju od 500 do 1.200 dinara, a ako naletite na ljubazne domaćine, što se često dešava, počastiće vas rakijicom, večerom i smeštajem potuno besplatno. Naoružajte se osmehom i svuda ćete biti rado primljeni, savetuje Slobodan. Njegova uobičajena prenoćišta su Topola, Mataruška banja, Ribarići, Kolašin i Podgorica.

Od opreme su neophodni žuti (fluorescentni) prsluk, kaciga, majce nikako pamučne već one za bicikliste (sportske aktivnosti) koje se lako suše (bele, crvene... lako uočljive), dva para patika (ako pokisnete), vreća za spavanje, prostirka za plažu...

- Ponestite tri rezervne gume i kutijicu alata za bicikliste (1.000 dinara) da vas guma ukoliko pukne ne usporava, a potom je možete zakrpiti kod prvog vulkanizera. Ranac nikako ne preporučujem (nećete daleko odmaći), stvari smestite u bisage, njih možete i sami da napravite – sugeriše Slobodan.
Što se tiče ića i pića nemojte preterivati, jer nećete moći da vozite. Lagana ishrana se svakako podrazumeva...

- Uz sebe nosim litar i po kisele vode kako bih nadoknadio minerale, kao i slatkiše za svaki slučaj. S obzirom na to da ne vozite kroz Saharu, nema potrebe za gomilanjem hrane ili vode jer na svakih 10-20 kilometara imate restoran ili neku kuću gde možete da se okrepite. Za doručak i ručak preporučujem čorbe, salate ili jaja, a tek kad stanete da prenoćite možete dobro da se najedete – kaže naš sagovornik.

Prva tri dana
Slobodan otkriva da tokom svojih sedam putešestvija nije sretao slične sebi, osim u blizini mora, te često izaziva začuđene i zadivljene poglede i komentare.
- Motiv za ovako nešto se može naći u prelepim krajolicima kojima prolazite od kojih pojedini oduzimaju dah, kao i ljudima koje na tom putu upoznajete. Jeste da me vodi cilj – stići do odredišta – ali je i samo putovanje deo odmora i uživanja – objašnjava naš sagovornik.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP