Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

OD OVOGA ZASTAJE DAH

Top 10 najuzbudljivijih
puteva na svetu!

Autor: wannabe | 03.04.2013 - 17:55:00h | Komentara: 4

Iako svi jednoglasno tvrdimo da volimo putovanja, malo je onih koji zaista vole da putuju, dok većina nas misli zapravo na uživanje na dalekim destinacijama. Da bismo vam približili čari samog puta ka krajnjim odredištima, predstavljamo vam 10 najuzbudljivijih puteva na svetu.

Arizona

Rad Rok Skenik Roud, Arizona


Jedan od najlepših puteva nalazi se u Arizoni. Izgrađen nadomak kanjona i šuma Kokoninjo, poznat je i po neverovatnom pogledu na pusti pejzaž crvenih stena. Okružen divljom prirodom, neprometan i širok omiljen je put za strastvene ljubitelje vožnje i putovanja. Dužina ovog puta iznosi 23,32 km.

florida

Oversiz Hajvej, Florida

Dugačak je više od 205 km, a njegova lepota je u predivnom pogledu na okean. Nastao je na mestu nekadašnje železničke puge koju je 1935. uništio uragan, a danas se smatra jednom od najvećih atrakcija jugozapadne obale Floride. Poznat je i po ogromnim gužvama za vreme leta.

kanada

Ajsfilds Parkvej, Kanada

Ovaj put nalazi se u Alberti i smatra se najinspirativnijim delom ovog područja. Okužen je nacionalnim parkovima, smaragdnim jezrima, prekrasnim dolinama i snežnim planinama. Ovo je ujedno i jedan od najopasnijih puteva, ako se u obzir uzmu nesvakidašnji vremenski uslovi tokom zime. Tada se često dešava da je ova 230 km dug put zatvoren. Mnogi ga znaju pod nazivom "Put 93".

rancuska

Kol de Turini, Francuska

Prolazi kroz Francuske Alpe i nalazi se na nadmorskoj visini od 1,6 km. Poznat je po fantastičnom pogledu na prirodu ovog planinskog venca, a jedan njegov deo ulazi u sastav staze za trku Formule 1 koja se tradicialno odžava u Monte Karlu. Tri puta je bio deo rute čuvene biciklističke trke "Tur de Frans".

bolivija

Jangas  Roud, Bolivija

Reč je o uskoj traci koja podrazumeva da dva vozila moraju da sarađuju kako bi se bezbedno mimoišla. Slaba vidljivost i neobezbeđenost doneli su ovom putu neslavnu titulu najopasnijeg. Pre nekoliko godina izvršena je rekonstrukcija koja ukljičuje produženje asfaltiranog dela i izgradnju začtitne ograde. Ovo j omiljeni put ljubitelja adrenalina.

uea

Džebel Hafit Mauntin Roud, Ujedinjeni Arapski Emirati

Dugačak je 11 km i predstavlja pravu atrakciju među biciklistima. Sastoji se iz tri trake, dve uzlazne i jedne silazne, a mnogi kažu da je reč o jednom od najinspirativnijih planinskih puteva sa pogledom na pustinju. Bolivudski film "Trka" je delimično sniman na ovom putu.

kina

Goliang Tunel Roud, Kina

Izgradnju ovog puta iniciralo je svega 13 meštana, a sagrađen je za rekordnih pet godina. Reč je o tunelskom putu koji prolazi koz Taihang planine u provinciji Henan. Impozantna lokacija, reputacija Crne tačke i pogled koji ledi krv u žilama zaslužni su što se smatra pravom turističkom atrakcijom ovog dela Kine. Poznat je i kao "Put koji ne oprašta greške".

indija

Leh-Manali Hajvej, Indija

Ovaj indijski put prolazi kroz Himalaje i predstavlja jednu od trasa na najvećoj nadmorskoj visini. Svake godine bejkeri iz celog sveta tradicionalno prolaze ovom maršutom i tako potvrđuju tezu da da je reč o jednom od najboljih puteva na svetu. Otvoren je svega četiri-pet meseci godišnje.

japan

Iroha-Zaka, Japan

Ukoliko ste osetljivi na vožnju ovaj put bi mogao biti vaša noćna mora. Međutim, ukoliko ste od onih koji uživaju u svakom pređenom metru ovo je jedan od najuzbudljivijih putva. Veliki broj krivina označen je slovima iz drvenog japanskg pisma, a spojeno prvo i poslednje slovo predstavljaju naziv ovog puta. Interesantno je da u prošlosti nisu smeli da ga koriste žene i konji.

norveška

Trolstigen, Norveška

Poznat je po oštrim krivinama i uzanoj traci. Iako je u nekoliko navrata pošire i dalje je vozilima dužim od 12,1 metara zabranjen prolaz. Sa njega se pruža božanstveni pogled na Stigfosen vodopade koji se smatraju prirodnom lepotom ove zemlje.

Poslednji komentari
  • anonimna Vreme: 04.04.2013 07:21h

    Fantasticno!

  • Zex Vreme: 04.04.2013 08:15h

    Na ovoj listi je mogao i da se nadje transfagarasan highway. Koji je takodje put koji oduzma dah.

  • amerikanac Vreme: 04.04.2013 12:53h

    zaboravili ste route 66

  • neni Vreme: 05.04.2013 08:48h

    A mi kao nemamo ovakve puteve, kod nas na svakoj planini ima ovako krivudavih puteva i jos lepsih nego na ovim slikama. Pih. To je kao kad dva deteta imaju iste igracke pa jedno dete kaze "jao kako je tvoja igracka lepa". Boze svasta. Prodjite malo Srbijom

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP