Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

KROZ SREDNJU DALMACIJU

U srcu Jadrana!

Autor: A. Lazarević | 17.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Bilo da krenete da otkrivate Dalmaciju putem prirodnih lepota njene obale i ostrva ili putem kulturnih znamenitosti i bogate istorije upisane u svakom kamenu njenih ulica i trgova, svaki od tih puteva dovešće vas u samo srce Jadrana.

Čarobni  Brač

Čarobni Brač

Još od praistorije i antičih vremena na ovom području su nastajale prve naseobine na ostrvima i obali, tu su se kasnije krunisali kraljevi, za taj deo obale se vekovima ratovalo, on se osvajao i vraćao onima kojima pripada. Dovoljano je jednom susresti se s neviđenim spojem plavetnila priobalja i zelenila borova u najlepšim kilometrima šljunkovitih plaža na Jadranu, pa da vam zaigra srce.


Split
Bogata istorija stvarala je legende i junake, zaštitnike i svece. Još je rimski car Dioklecijan 305. godine napustio Rim ne bi li svoje penzionerske dane proveo u raskošnoj plati na mestu današnjeg Splita, pitomom zalivu svoga detinjstva. Posetioci Splita mogu da koračaju ulicama i prolaze kroz vekove kulture i umetnosti, zavire u bogate škrinje muzeja, galerija i crkava, kako bi shvatili poneki delić istorije grada ili uživali u senci borova Marjana i kupanju na splitskim plažama. Na ulicama će vas sačekati bučni i veseli domaćini, a u tihim izložbenim dvoranama nataložena istorija večito mladog grada.

Split noću

Split noću


Makarska
Srednja Dalmacija poznata je po prekrasnim plažama na području Makarske i plaži Zlatni rat na ostrvu Brač. Makarska rivijera prostire se na 60 km, s nizom dugih plaža skrivenih u hladu borova. Mala slikovita ribarska naselja smeštena poput bisera podno planine Biokovo, čini rivijeru duge i bogate turističke tradicije. Jednostavno, to je područje najlepših jadranskih plaža uvučenih u skute kamena i borova, gde je turizam deo svakodnevice. Središnji grad turističke rivijere po kojem nosi ime, atraktivno je letovalište raznovrsne ponude, u kojem svako može da nađe ono što voli.

Brač
Brač je ostrvo najstarije klesarske tradicije belog kamena kojim je izgrađena Bela kuća u Vašingtonu, parlamenti u Beču i Budimpešti, ali i Dioklecijanova palata u Splitu i katedrale u Trogiru i Šibeniku. Samostan „Pustinja Blaca“ svedoči o srednjovekovnom životu ostrvljana. Bol s plažom Zlatni rat, čiji se izgled menja zavisno od smera vetra i talasa, Vidova gora, grad Supetar, Zavičajni muzej u Škripu, tek su deo onoga što oduševljava turiste na tom najvećem srednjodalmatinskom ostrvu.

Hvar
Hvar je ostrvo sunca i lavande. Sklad istorije i umetnosti i prirodne lepote ostrva ostavljaju bez daha. Šetnja izlizanim kamenim uličicama ili trgom u središtu grada Hvara, kao i šetnja Starim gradom, neponovljiv je doživljaj. U omamljujućem mirisu i ljubičastom odsjaju lavandinih polja, u grožđu koje upijene zrake sunca pretače u najbolje vino, Hvar ostaje simbol turizma.

Vis
Ostrvo Vis, na pučini otvorenog mora najvrednije je helenističko nalazište u Hrvatskoj, s ostacima grčke kolonije Isa. Nalazi iz Ise čuvaju se u Arheološkom muzeju u gradu Visu, a najpoznatiji eksponat i simbol Visa je glava grčke boginje lova Artemide. Ostrvo Vis krase stare crkve i skladne kamene kuće, a današnju panoramu zaklonjenih uvala upotpunjuju jahte i brodovi, nautičari i ronioci.

Školjke i vino


Mesta makarske rivijere idealna su za porodični odmor, ali i aktivan odmor u obližnjem parku prirode Biokovo. Posle celodnevnog užitka nemojte da propustite jagnjetinu specifičnog ukusa, ali i specijalitete poput bračkog vitlaca i ovčjeg sira iz ulja. Probajte soparnik, dalmatinski brudet, sve vrste sveže ribe, školjki i povrća, dezerte poput rafiola, kaštelanske torte, viški hib, dalmatinske fritule ili hvarske paprenjake, ali i grožđe gajeno na strmim padinama, koje vredne ruke vinara pretaču u najpoznatija vina plavac, vugavu i druga.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP