Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

RANA JESEN - PRAVO VREME ZA PUT U KAPADOKIJU

U zemlji vilenjaka

Autor: D. Vukajlović | 30.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Rana jesen u Kapadokiji najlepše je iskustvo koje možete doživeti sa malo novca i slobodnog vremena. Ime ove oblasti u centralnoj Turskoj u prevodu s persijskog znači - zemlja lepih konja. Brojni turisti iz celog sveta prozvali su je i zemljom vilenjaka, zbog čudesnog krajolika.

Pravo vreme za put u Kapadokiju

Pravo vreme za put u Kapadokiju

Razgledanje Kapadokije, bez obzira da li to radite pešačeći, jašući konja (u regiji je i danas mnogo konjičkih klubova), na biciklu, vozeći kvad, koji se može iznajmiti u svakom gradiću ili leteći balonom, ostaviće na vas isti utisak - kao da se nalazite na površini Meseca. Hiljadama godina unazad vulkanski pepeo se delovanjem vode i vetra oblikovao u „vilinske dimnjake“.

Hleb i voda jeftiniji u pustinji nego u Srbiji

Flašica hladne flaširane vode na ulici usred ove pustinjske oblasti može se pazariti za pola turske lire (oko 20 dinara), dok veoma ukusan hleb košta oko 30 dinara. Ipak, cene u hotelima su znatno više, tako da postoje mesta gde ćete običnu tursku kafu platiti i četiri evra, koliko košta i odlično Efes pivo. Važno je napomenuti da mnogi lokali iz verskih razloga ne služe alkohol. Tamo gde ih služe obavezno probajte odlična kapadokijska crvena vina!

U njima su ljudi gradili čitave gradove. Pogled iz balona na nepregledno prostranstvo prepuno pećina nekadašnjeg grada Cezareje ukazuje da je ovde u vreme episkopa Vasilija Velikog, živelo na stotine hiljada ljudi.

Manastir koji je podigao Sveti Vasilije, kao i brojne druge crkve pod zemljom i u stenama danas su pretvoreni u muzeje. Fotografisanje u njima je strogo zabranjeno, pa ih ne možemo prikazati u novinama, ali vam preporučujemo da uživanje u prelepim ranohrišćanskim freskama doživite na licu mesta.

Pre desetak godina, američki turista oduševljen lepotom Kapadokije, poželeo je da je vidi iz ptičije perspektive i zaključio da mu je potreban balon. Vratio se u Ameriku po prvi, a danas nad Kapadokijom svakodnevno lete na desetine balona prepunih turista. Baloni poleću pre svitanja, kako bi turisti uživali u izlasku sunca i prelamanju boja nad ovom nestvarno lepom oblašću.

Ulaz u podzemnu  crkvu Svetog Vasilija  Velikog

Ulaz u podzemnu crkvu Svetog Vasilija Velikog


Do Kapadokije iz Beograda najlakše možete stići avionom, redovnim linijama „Turkiš erlajnza“ preko Istanbula i Kajserija. Ako ste mladi i avanturističkog duha, možete putovati i autobusom, vozom ili se ugledati na mlade evropske bekpekere koji do ove oblasti stižu autostopom. Što se hrane tiče, lokalni specijalitet su jagnjeći ražnjići i ćevapi, kao i orjentalni slatkiši koje možete probati u brojnim lokalima. I preporuka za kraj, najlepše i najbolje turske trbušne plesačice nastupaju upravo u kapadokijskim noćnim klubovima.

Predah u Istanbulu

Put u Kapadokiju obično vodi preko Istanbula. Iskoristite postetu ovom jedinom svetskom gradu na dva kontinenta, da obiđete čuvenu Aja Sofiju, Vaseljensku patrijaršiju, crkvu Kora sa najlepšim mozaicima, Galata kulu, Plavu džamiju... Predahnite uz ručak u jednom od brojnih restorana smeštenih pod Galata mostom... i, ako niste vešt trgovac, vičan cenjkanju, nikako ne kupujte ništa u Grand bazaru na Kapali čaršiji. Za znatno manje novca pazarićete mnogo više u luksuznim prodavnicama u centralnoj gradskoj ulici Istikal. Ono što svakako morate posetiti je čuvena Topkapi, rezidencija turskih sultana. Uživaćete u pogledu na Bosfor i Zlatni rog, baš sa istog mesta na kom je Sulejman prvi put video Hurem.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP