Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

PAZITE SE PREVARANATA

Uključite mozak dok odmarate duh i telo

Autor: mondo.rs | 29.07.2014 - 13:08:00h | Komentara: 0

Pročitajte, upamtite i uvek imajte na umu - svet je pun prevaranata, a mnogi vrebaju baš turiste. Ne budite naivni i lakoverni turista, ne dajte pasoš nikome, novac razmenjujte u menjačnicama...

Pasoš

Pasoš ne dajte nikome | Foto: Vladislav Mitić

 

Lažni policajci

Uz lažne policajce, koje preplašite traženjem njihove značke, ovo u nekim zemljama rade i pravi policajci. Pregledaju vaš pasoš kako bi, na primer, pronašli nekakvu grešku u vezi sa vizom. Kad vam je pronađu, ili ne pronađu, nude vam da platite kaznu u kešu, direktno njima i sve će biti u redu. Ako ostanete pribrani i ponudite da taj problem rešite u policijskoj stanici, sigurno ćete ih uplašiti, a greška će trenutno nestati.

Zaplenjeni nakit

Zaplenjeni nakit

 

Super cena za nakit

Ukoliko vam neko na ulici, ili ispred šoping centra, nudi zlatni, srebrni nakit, dijamante, po fenomenalnoj ceni, ne nasedajte! Postoje pravi trgovci nakitom koji nikada svoju robu ne nude na ulici, kao i šverceri koji žive od naivaca, savetuje Punkufer.

Taksi

Vozači taksija će iskoristiti svaki trik samo da "nabiju" cenu. Voziće vas kroz razne uličice, na primer. Zato koristite samo licencirane prevoznike ili se unapred dogovorite za cenu, a platite tek kada stignete na odredište.

Taksi

Taksi | Foto: foter.com

 

Tajmšer

Šetate ulicom i zaustavi vas naočit mladić koji vam nudi srećku - da izgrebete neku vrednu nagradu - majicu, novac ili čak putovanje. Počnete da grebete i gle čuda, osvojili ste putovanje! Sve što treba da uradite je da sednete sa tim mladićem u auto i odvezete se do hotela po svoju nagradu. Ako vam do sada tu nešto već nije "zasmrdelo", onda je vreme da proverite svoja čula. Jer sigurno ništa niste osvojili. Završićete u hotelskoj sobi,  zajedno sa nekim drugim turistima, gde će vam održati prezentaciju o tajmšer apartmanima.

Restoran je zatvoren

Sigurno ste se našli u situaciji kad ste seli u taksi i rekli vozaču da vas odvede u željeni restoran na večeru. Bez obzira na to što ste vi već rezervisali sto, vozač vas uverava da taj restoran ne radi. Naravno da će pokušati da vam "proda" svakakve priče jer dobija proviziju po dovedenom gostu.

skuter lopov

Prevara skuterima

Uvek vam je bila želja da iznajmite skuter i voziti se po prirodi. Međutim, skuter koji ste iznajmili se odjednom pokvario! Nazovete osobu od koje ste ga iznajmili, zatim odete zajedno u servis, a tamo vam saopšte da popravka košta... basnoslovno. Druga mogućnost - iznajmili ste skuter, ostavili svoj pasoš kod "iznajmljivača" i dobili jedan primerak ključa. Odlutate, zaključate skuter i odlučite da se odmoriti na predivnoj plaži. Nakon povratka s plaže vidite da vam je skuter ukraden! Hoće to. Zato uvek insistirajte na tome da vam daju sve ključeve, i uvek imajte sa sobom kopiju pasoša kako biste izbegli neugodnosti.

Prevare u klubu

Prilazi vam lepa devojka i vi joj ponudite piće. Razgovor teče i teče, a isto tako i pića. Na kraju ostajete sami s povećim računom koji naravno morate sami da platite.

prevara

Foto: Shutterstock

 

Uvek imajte na umu da većina ovih devojaka radi za barove i klubove i masno su plaćene za to da vas nateraju da im kupite skupa pića. Već puno puta viđena priča kod nas.

Hotelske prevare

Prvo i osnovno - hotel se plaća na odlasku, kako ne biste unapred platili sobu koja samo na slikama izgleda super. Standardi se moraju poštovati, a pravila bi trebalo da vrede za sve jednako. Ali, često hotel sa četiri zvezdice u Nemačkoj nije isti kao i hotel sa četiri zvezdice u Bangkoku, tako da se spremite na nešto manje luksuza.

Menjačnica na putu

Na putu stoji čovek i nudi da vam zameni novac 20 odsto povoljnije nego menjačnice u gradu? Ljudi, ne! To se ne radi. Pa nismo u devedesetim.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP