Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

DETALJNI VODIČ ZA BEZBEDNO PUTOVANJE DO MORA

Važno je da stignete, nije važno kad!

Autor: N. Lazović | 26.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Sezona godišnjih odmora je u toku, verujemo da ste već uplatili neki od aranžmana i ako planirate da se na put otisnete svojim kolima ovaj vodič će vam svakako pomoći da bezbedno stignete na odredište. Nedavna saobraćajna nesreća, kada se prevrnuo autobus, opomena je više da budete na oprezu!

Pre polaska vozač ne bi  trebalo da jede,  osim možda  nešto baš  lagano

Pre polaska vozač ne bi trebalo da jede, osim možda nešto baš lagano

- Nekada se noćna vožnja često preporučivala, ali sada više nije uputno davati takve savete. Leto je, rano sviće, već oko tri časa dolazi do vidljivosti, te je to vreme kada treba krenuti na put. Uprkos putnoj groznici vozač mora da bude odmoran i naspavan (barem 6-8 sati sna), a idealno bi bilo da u kolima sede dva vozača koja mogu da se smenjuju – kaže za „Alo!“ Nada Macura, PR Hitne pomoći.


Zabava za decu


Ako na put krećete sa decom, svakako treba računati na njihovu nervozu. Ukoliko želite da sprečite žalopojke, nabavite neku vrstu zabave za svoje mališane. Džepna konzola, mobilni telefon, tablet-računar, izbor je vaš.

Telefon treba isključiti, ne koristiti ga ni u slučaju da imate slušalice, a sa radija pratiti samo vesti o stanju na putevima i vremenu, da vas teške vesti ne bi uznemiravale i dekoncentrisale. Muzika treba da bude tiha ili je potpuno isključite.
- Vozač treba da ima svoj mir i da bude maksimalno koncentrisan, kao da rešava neki matematički zadatak, jer je na njemu odgovornost za sopstveni život i tuđe živote.

Svaki razgovor, zapitkivanje, komentare tipa: „Vidi ovo, vidi ono” i drugo zamajavanje treba odložiti – savetuje doktorka. Poštovanje saobraćajnih pravila, ograničenja brzine, zabrane preticanja i slično se podrazumevaju!


Na dva, tri sata
Pola sata pre polaska na put vozač može da uzme neki laganiji sendvič ili još bolje da preskoči doručak, a tokom prve pauze da popije kafu, limunadu, ceđeni sok, pojede voće, dok kasnije može da jede, ali opet samo laganu hranu poput sendviča, voća, salata…

- Kafa ipak okrepljuje, dok se enrgetska pića ne preporučuju. Alkohol je strogo zabranjen, uključujući i pivo koje umrtvljuje i dovodi do pospanosti. Ako je vozač stao da jede, pola sata pauze nakon toga je obavezno – sugeriše naša sagovornica.
Najbolje je piti običnu vodu, ali nikako jednom rukom u vožnji, već samo kada se stane. Isto važi i za ostalu hranu, grickalice i slatkiše. Od odeće se preporučuju prirodni materijali, pamuk, lan i komotna garderoba koja ne steže. Najbolje je obuti patike ili nek sličnu obuću, ali nikako japanke sa kojih noga klizi.

Što se tiče klime treba da bude umerena i od kola ne praviti frižider. Zbog opasnosti od toplotnog šoka razlika u temperaturi ne sme da bude veća od 10 stepeni, poručuje doktorka. Takođe, nekoliko minuta pre nego što planirate da stanete, isključite klimu da biste se lakše adaptirali.

- Pauze treba praviti na svaka dva i po do tri sata i treba da traju po pola sata. Najbolje je stati pored neke livade ili pašnjaka, prostrti ćebence, nadisati se svežeg vazduha, pojesti voćku, uraditi vežbe istezanja… Vodite računa da kada stajete na predviđenim stajalištima pored puta, ona budu što širi – opominje Macura i dodaje:
- Čovek nije mašina i čim primeti prve znake umora, da mu se smanjuju refleksi, popušta koncentracija, da se umrtvljuje, postaje tromiji, treba da stane. Nikako se ne treba rukovoditi onim “još samo malo i stigao sam” – upozorava doktorka.

Lekovi za poneti

Prema rečima Nade Macure priručna apoteka za putovanje treba da sadrži:
- Probiotike
- Lekove protiv dijareje i povraćanja
- Lekove za snižavanje temperature
- Antibiotik (nije zabranjeno, ponesite najčešće korišćene, posebno za decu)
- Lekove protiv alergija i uboda insekata
- Toplomer
- So za rehidrataciju
- Lekove protiv bolova
- Gazu i flaster

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP