Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Putovanja

KAKO UŽIVATI U GRČKOJ

Više od girosa

Autor: Ekipa Alo! | 22.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako ste se ove godine uputili u Grčku na letovanje (a statistika govori da verovatno jeste), predlažemo vam i da jedete kao Grci. Zaboravite na supermarkete i kioske sa brzom hranom i otkrijte čari lokalnih taverni, koje nude mediteranske specijalitete po razumnoj ceni. Otkrivamo vam jela koja će najviše obradovati vaša nepca.

Uzo se pije sa ribom  i morskim plodovima  poput marinirane hobotnice ili slanih  inćuna

Uzo se pije sa ribom i morskim plodovima poput marinirane hobotnice ili slanih inćuna | Foto: Shutterstock

Uzo u hladovini


Grci imaju tri važna odroka u toku dana: doručak, ručak i večeru, a najobilniji, ručak, ako je kompletan, sastoji se od predjela, supe, glavnog jela i deserta.

Predjelo ili kako ga oni zovu meze (a i mi ga zovemo tako), najčešće je neka od brojnih pita (spanakopita, tiropita, bureki), feta sir, umaci služeni uz lepinje (ovde spada i čuveni umak sa belim lukom, caciki)... Neretko, za predjelo možete naručiti samo uzo, što je sasvim dovoljno. To je bistri liker sa dodatkom esencijalnog ulja anisa. Tradicionalno, uzo se pije sa ribom i morskim plodovima poput marinirane hobotnice ili slanih inćuna. Ako ste blizu mora, tražite kidoniju, lokalnu školjku koja se živa otvara za stolom, začinjava limunom i guta.

Posle uza stiže supa. Avgolemono je pileća supa sa žumancetom i limunom i verovatno će vam se svideti, trahana je supa sa jogurtom i verovatno će vam se i ona svideti, a tripe je supa od iznutrica... rezervisana samo za gurmane.

Glavni meni

Sledi fava, glatki pire od boba sa sečenim crnim lukom i maslinovim uljem. Možete probati i taramosolatu, sočni mus od belog (ne crvenog) kavijara, a ako imaju lišće cvekle, uzmite ga uz skordaliju, mešavinu krompira i sirovog belog luka.

Uz ove priloge treba jesti i nešto prženo, a odaberite pržene kuglice napravljene od tikvica, leblebija ili sira, koje su slične ćuftama. Umesto musake, poručite papoutsakiju, celi patlidžan punjen mlevenom junetinom i paradajzom, preliven bešamel sosom i ispečen. Ako vam se jedu mahunarke, uzmite boraniju sa paradajzom, belim lukom i medom, dok je od mesa najbolja piletina, lagano pečena u gnezdu od krompira začinjena limunovom koricom.

Vino za kraj

Za desert je idealna lubenica, ali možete probati i brojne kolače od lisnatog testa kao što su baklava, sa nadevom od oraha i šećernog sirupa, ili galaktobureko, punjen gustom smesom od mleka i žumanaca, ili pite poput milopite (sa jabukama), karidopite (sa orasima), vasilopite (tradicionalni novogodišnji kolač)... I još jednom, po sličnom principu kao i kod predjela, možete se odlučiti da uz ili umesto deserta uživate u vinu. To je najpopularnije piće u Grčkoj, a prema legendi, tamo je prvi put i napravljeno, na ostrvu Ikarija. Prijatno!

Nakon provoda


Ako vas noćni provod izgladni, ipak nema ničeg boljeg od suvlakija, ali ako ste kulinarski puritanac, nemojte tražiti sve od priloga. Posvetite malo pažnje i odaberite ono što vam se dopada sa spiska ili ćete dobiti majonez i kečap.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP